Tržní vlákno: Jak se bude vyvíjet koruna, dolar a euro?

Tržní vlákno: Jak se bude vyvíjet koruna, dolar a euro?

Roklen24
10:52 17. května 2024

Klíčové body

  • Vítejte v novém tržním vlákně skupiny Roklen, ve kterém tým traderů, ekonomů a analytiků řeší nejen pohyby vybraných měn, ale i další zajímavosti ze světa ekonomiky a financí!
  • Vlákno je aktualizováno průběžně každý obchodní den dle událostí.
Zdroj: Depositphotos

V pátek 17. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,62-24,76

USDCZK: 22,63-22,83

EURUSD: 1,0826-1,0905

Směňujte online na RoklenFx!

Na devizovém trhu panoval ve čtvrtek relativní klid. Dolar proti euru odepisoval část předchozích ztrát, což jej usadilo kolem hranice 1,0850 za euro. Kurz koruny proti euru během dopoledních hodin krátce zpevnil pod úroveň 25,65 za euro, což je nejsilnější hodnota od poloviny ledna. Zisky však nakonec neudržel a vydal se zpět směrem k 24,70 za euro.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Nálada na trzích byla zprvu relativně optimistická. Wall Street mírně rostla, přičemž index Dow Jones poprvé v historii překonal, byť jen krátce, hodnotu 40 000 bodů. Závěr se však na amerických akciích nakonec odehrál v lehce rudých číslech. Meziměsíční změna amerického průmyslu za duben mírně zklamala. Data ukázala stagnaci při očekávání mírného růstu o 0,1 %.

Dnes nás čeká revize evropské inflace za duben. Pokud neukáže žádné výraznější odchýlení od předběžného odhadu, neměli bychom se dočkat zásadnějšího dopadu na trhy.

Čtvrtek 16. května 2024

Ve čtvrtek 16. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,63-24,81

USDCZK: 22,63-22,80

EURUSD: 1,0812-1,0907

Směňujte online na RoklenFx!

Včera na devizových a dluhopisových trzích úřadovaly dvě hlavní události. Americká inflace za duben, která nevyplnila nejhorší představy trhu o možném nad očekávání vyšším čísle (psali jsme zde), a výrazně horší výsledek amerických maloobchodních tržeb. Výsledkem byl silný pokles výnosů v Evropě i v USA. Na devizovém trhu jsme pak viděli oslabení dolaru, které jej dostalo nad 1,0870 EURUSD a proti koruně pod 22,75 USDCZK. Trh nadále očekává, že by Fed měl letos snížit sazby o zhruba půl procentního bodu.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Dnes budeme v USA sledovat týdenní změnu počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti a průmysl za dubem. S ohledem na tržní náladu předpokládáme, že nad očekávání horší čísla, tedy vyšší počet žádostí a slabší průmysl, by byla rizikem mírného navýšení dolarových ztrát a nižších výnosů. Reakce trhu by však měla být citelně slabší oproti včerejšku.

Středa 15. května 2024

Ve středu 15. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,72-24,89

USDCZK: 22,81-23,06

EURUSD: 1,0766-1,0865

Směňujte online na RoklenFx!

Hlavní středeční událostí bude zveřejnění americké inflace za duben. Trh očekává meziměsíční růst celkové inflace o 0,4 %, u jádrové o pokles z 0,4 na 0,3 %. Meziroční odhady u celkové inflace pracují s poklesem z 3,5 % na 3,4 %, u jádrové pak z 3,8 % na 3,6 %.

Pakliže inflační data překvapí směrem nahoru oproti konsensu, možnou reakcí bude silnější dolar. Ten by se mohl podívat zpět pod 1,0800 za euro (modrý graf), kam oslabil během včerejšího dne (psali jsme zde). Nižší hodnoty by naopak podpořily oslabení dolaru více nad zmiňovanou hranici. Koruna by si v takovém případě mohla připsat další zisky nejen proti euru, ale především proti dolaru, kde bychom mohli čekat posun výrazněji pod 22,90 USDCZK (oranžový graf).

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Stalo se v ekonomice a na trzích: Středa 15.5.2024

(14:30) Nervozitu trhu ohledně inflace jsme mohli vidět už včera na prvotní reakci po zveřejnění amerického indexu cen výrobců. Dnešní data o inflaci jsou uspokojující. Nedošlo totiž k překvapení směrem vzhůru, čehož se trh bál nejvíce. S ohledem na celkovou (pro)inflačnost amerického prostředí to ale pořád na nižší sazby není.

Ceny bydlení rostou už tři měsíce po sobě 0,4% tempem. Co bychom vypíchli jako pozitivní, je sektor služeb bez cen bydlení, kde došlo k meziměsíčnímu poklesu z 0,8 % na 0,2 %. Očekávání trhu se nijak zásadně nemění. Pořád jsme na zhruba 50 bodech snížení v letošním roce.

Dolar na data reagoval oslabením nad 1,0850 za euro, koruna proti dolaru oslabila pod 22,80. Proti euru se obchoduje spíše do strany kolem 24,75.

Zdroj: TradingView

Graf ve větším rozlišení najdete zde.

Úterý 14. května 2024

V úterý 14. května 2024 očekáváme obchodování vybraných měnových párů v následujících pásmech:*

EURCZK: 24,71-24,83

USDCZK: 22,84-23,09

EURUSD: 1,0754-1,0834

Směňujte online na RoklenFx!

Kurz koruny během včerejšího dne zpevnil pod 24,80 za euro a pod 23,00 za dolar vinou nad očekávání vyšší inflace. Výsledek za duben překonal odhad trhu i ČNB. Více jsme o inflaci a koruně psali zde.

Zdroj: TradingView

Graf koruny ve větším rozlišení najdete zde.

Stalo se v ekonomice a na trzích: Úterý 14.5.2024

(14:30) Americký index cen výrobců za duben překvapil mírně vyššími čísly v meziměsíčním i meziročním srovnání. Kurz dolaru v návaznosti na to zpevnil a americké výnosy vzrostly. Reakce však byla krátkodobá, a nakonec nevydržela. Zelené bankovky zisky smazaly a prolomily hranici 1,0800 za euro.

Trh je v tomto případně nervózní, jelikož bere index cen výrobců jako „předvoj“ zítra zveřejněné spotřebitelské inflace za duben. Nad očekávání vyšší čísla budou v jejím případě rizikem silnějšího dolaru a vyšších výnosů.

Zdroj: TradingView

Graf dolaru proti euru ve větším rozlišení najdete zde.


(10:05) Hlavní ekonom Bank of England Pill dnes uvedl, že během léta by centrální banka mohla mít dostatek dat na zvážení snížení sazeb.

Kurz libry na tento komentář reagoval oslabením jak na páru s eurem, tak i dolarem.

Zdroj: TradingView

Graf libry proti euru a dolaru ve větším rozlišení najdete zde.


Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView, X

*Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Tržní vlákno

Zařazenopá 17.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/trzni-vlakno-jak-se-bude-vyvijet-koruna-dolar-a-euro/
KategorieTržní vlákno
AutorRoklen24
guidhttps://roklen24.cz/?p=158265

Zprávy o koruně

Další zprávy k tématu "Koruna spodek"

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.