Buffett investorům: Odprodej Applu, strach z AI a příležitosti v Kanadě

Buffett investorům: Odprodej Applu, strach z AI a příležitosti v Kanadě

Tomáš Vranka
10:51 14. května 2024
Zdroj: Depositphotos

Na začátku měsíce se v Omaze opět konalo tradiční setkání akcionářů společnosti Berkshire Hathaway v čele s legendárním investorem Warrenem Buffettem. Tomuto setkání se také neformálně říká „Woodstock pro kapitalisty“ a letos bylo plné Buffettových zajímavých názorů na svět a investování. Co Věštec z Omahy, jak se Buffettovi obvykle přezdívá, předpověděl tentokrát?

Buffett prodává Apple

Pravděpodobně nejzajímavějším momentem celého setkání byla informace o prodeji přibližně 13 % akcií společnosti Apple. Na jednu stranu to vypadá jako poměrně výrazné snížení pozice, ale na druhou stranu Apple tvořil zhruba polovinu investičního portfolia Berkshire, což je pro Berkshire historicky opravdu velký extrém. Po snížení pozice by však Apple měl stále tvořit zhruba 43-44 % portfolia a stále je jednoznačně největší pozicí. Druhá je Bank of America s 10 % a třetí American Express s 8,2 %. Na setkání akcionářů Buffett naznačil, že za prodejem stojí daňové důvody, protože má z akcií vysoký zisk a očekává, že v budoucnu dojde ke zvýšení daně ze zisku kvůli rostoucímu deficitu v USA. Podle Buffetta je také velmi pravděpodobné, že největší pozice zůstane společnosti Apple, a dodal, že Apple je podle něj ještě lepší podnik než American Express a Coca-Cola. Kompletní základ v portfoliu se dozvíme v polovině tohoto týdne.

Znamená rekordní množství hotovosti, že Buffett očekává krizi?

Velká debata se vede také o stavu hotovosti po odprodeji zmíněných akcií společnosti Apple. Objem hotovosti společnosti Berkshire totiž vzrostl na 189 miliard dolarů a podle Buffetta se na konci současného čtvrtletí bude pravděpodobně pohybovat kolem 200 miliard dolarů. V absolutním vyjádření jde o rekord, ale nemělo by se zapomínat, že spolu s objemem hotovosti roste i velikost společnosti a hodnota aktiv. Pokud se podíváme na vývoj hotovosti, tržní kapitalizace a aktiv za posledních 20 let, zjistíme, že objem hotovosti roste přibližně stejným tempem jako ostatní dva údaje. V tomto kontextu se tedy nejedná o příliš extrémní hodnotu. Společnost chce mít vždy několik desítek miliard USD jako rezervu a také potřebuje mít několik desítek miliard kvůli svým pojišťovacím operacím. Hotovost Berkshire samozřejmě také neleží jen tak ladem a firma ji má zainvestovanou v krátkodobých dluhopisech s výnosem kolem 5 % ročně. Jen v posledním čtvrtletí Berkshire tímto způsobem vydělala zhruba 2 miliardy dolarů, takže Buffet pěkně využívá období prudkého růstu úrokových sazeb.

Pokud i Vy chcete využít úročení hotovosti při aktuálních úrokových sazbách, XTB nyní úročí nezainvestované vklady až 6 % pro CZK, 5 % pro USD a 4,2 % pro EUR. Více informací naleznete ZDE.

Umělá inteligence je stejně nebezpečná jako jaderné zbraně

Dalším zajímavým výrokem je, že podle Buffetta může být umělá inteligence stejně riziková jako jaderné zbraně. Podvody s umělou inteligencí mohou být dalším velkým růstovým odvětvím, které může být velmi nebezpečné. Buffett dodal, že o AI obecně nic neví, ale před časem viděl, jak tato technologie byla schopna vygenerovat jeho samotného. Buffett uvedl několik příkladů, jak by díky AI mohlo docházet i k finančním podvodům – například replikace rodinných příslušníků, kteří žádají příbuzné o peníze, nebo žádost známého, že potřebuje peníze na operaci po autonehodě. Buffett říká, že jsme džina vypustili z láhve, když jsme vyvinuli jaderné zbraně, a tento džin v poslední době dělá hrozné věci a nikdo neví, jak ho dostat do láhve zpět. Umělá inteligence se mu v tomto ohledu začíná podobat.

Společnost Berkshire hledá příležitosti také v Kanadě

Dlouhodobě je velkým tématem také velikost Berkshire a její investiční příležitosti. Společnost je totiž tak obrovská a má tolik hotovosti, že je velmi obtížné najít zajímavou investiční příležitost, která by mohla výrazně ovlivnit výkonnost Berkshire. Buffett dlouhodobě prohlašuje, že nevidí mnoho příležitostí a už vůbec ne mimo USA. Poslední velkou sázkou byly investice v Japonsku a nyní Buffett říká, že vidí potenciál i v Kanadě. Tamní ekonomika sice není tak velká jako americká, ale podle jeho slov funguje velmi dobře a Berkshire se v současné době poohlíží po jedné kanadské společnosti. Buffett však neupřesnil, o jakou společnost se jedná.

Jerome Powell a Fed dělají svou práci dobře

Proběhla také diskuse o současném stavu měnové politiky USA a předsedovi Fedu Jerome Powellovi. Buffett Powella během setkání akcionářů pochválil a označil ho nejen za dobrého, ale i velmi moudrého člověka. Dodal však, že Fed potřebuje pomoc zákonodárců, aby se mu podařilo zkrotit rostoucí deficit USA, kterému by měl věnovat více pozornosti. Buffett tak zřejmě nepřímo naznačil, že kroky, které Fed podniká, jsou správné, a k fungování Fedu se vyjádřil již v minulosti. V roce 2020 po příchodu pandemie začala na trzích panika a akcie klesaly, což byla pro Buffetta historicky dobrá příležitost, ale Fed tehdy podle něj jednal rychle a dobře a akcie se zotavily, i když dodal, že neznáme dlouhodobé důsledky takových kroků. Každopádně se zdá, že Buffett Powellovu práci z dlouhodobého hlediska oceňuje.

Více informací naleznete také v tomto videu na YouTube kanálu XTB.

Zdroj: XTB, Bloomberg, Reuters

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

investice

Zařazenoút 14.05.2024 10:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/buffett-investorum-odprodej-applu-strach-z-ai-a-prilezitosti-v-kanade/
KategorieInvestice, investice
AutorTomáš Vranka
guidhttps://roklen24.cz/?p=158300

Související témata

Akcionář | Investor
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.