Nová divadelní inscenace vykresluje západočeské pohraničí

Nová divadelní inscenace vykresluje západočeské pohraničí

Premiéra plzeňského nastudování současné hry chebské rodačky Marie Novákové Krajina se sklady se uskuteční ve čtvrtek 16. května 2024 v Moving Station. Inscenace je osobitým obrazem moderních dějin západočeského pohraničí. Hru nastudoval pražský soubor Tygr v tísni v koprodukci s Moving Station a místními umělci, na repertoáru nadcházející divadelní sezóny bude v Plzni i v Praze.

240514_moving_station

Ilustrační snímek ze zkoušky. Zdroj foto: Vít Štaif

„Soubor Tygr v tísni mapuje moderní evropské dějiny a hledá zdánlivě okrajové příběhy, které přispěly k současné podobě světa stejnou měrou jako ikonické historické události. Moving Station se ve svých uměleckých projektech dlouhodobě zabývá zpracováním témat, která jsou aktuálně přítomna ve společenských debatách i životní realitě kolem nás. Chci také podotknout, že Marie Nováková nejenže sama vyrostla na Chebsku, ale svá středoškolská léta také prožívala u nás v Moving Station, nejen jako divačka a častá návštěvnice, ale také jako hybatelka tvůrčího seskupení Kühlschränke či výborná recitátorka poezie s několikanásobnou účastí na Wolkrově Prostějově. Proto jsme se rozhodli ke společné práci na Mášině divadelní hře Krajina se sklady. Pro mne osobně je to téma též důležité, já mám tu reálnou “krajinu pod sklady”, jako chebský rodák a dávný učitelský poutník po školách v pohraničí, hodně pod kůží a rozhodně mi není lhostejná,” uvedl umělecký ředitel Moving Station Roman Černík.

Krajina se sklady je příběhem komunity a krajiny rakouskouherských, československých a posléze českých Sudet. Marie Nováková se inspirovala historickými i současnými problémy a specifickou poetikou západočeského pohraničí, do kterého se hluboce otiskly politicko-historické turbulence druhé poloviny 20. století a začátku 21. století. Autorka zkoumá, nakolik se paměť místa otiskuje do podob současného života v něm. Inscenace tak s nadhledem, skrze zaslechnuté nebo tušené příběhy, vyvrací zaběhaná klišé a vžité předsudky.

Scénografie inscenace je inspirována současnou syrovou estetikou ocelových logistických hal a pracuje zejména s jejich všudypřítomným světlem, které nedá spát živým ani mrtvým.

240514_moving_station_02

„Za posledních 100 let jsme pohraničí zjizvili jako nikdy předtím a hra je sondou do tohoto stavu. Sondou historickou, ale i sociální a magickou. V našem pohraničí mají i příběhy obyčejných lidí rozměr antických tragédií a sebemenší dobrý úmysl působí jako nadpřirozený zásah. Do sžírajícího světla moderního světa stavíme kraj, který měl být zapomenut spolu se svými osudy a vzpomínkami,” řekl k tématu režisér Ivo Kristián Kubák.

Podle dramaturgyně a autorky textu Krajina se sklady Marie Novákové pro ni bylo Moving station zásadní kotvou v dobách jejího náctiletí, kdy se s rodiči přestěhovala z vesnice na Chebsku do Plzně. „Našla jsem tu přátele, podporu, prostor k tvorbě a vytvořila své první divadelní inscenace se souborem Kühlschränke, v zimě a prachu ještě nezrekonstruované budovy. Inscenování hry o krajině mého dětství v budově mé puberty je tedy takovým dvojím návratem domů,“ uvedla autorka.

Dodala, že Krajina se sklady se sice odehrává zcela konkrétně na Chebsku, nicméně pás logistických hal se táhne od plzeňských Borských polí až po nejzápadnější hranici Čech a proměňuje tvář krajiny, trh práce a etnické složení komunit. „Moje hra je mimo jiné o neustálém migračním pohybu lidí na malém kusu země, a kde jinde tuhle inscenaci uvádět než na nádraží,” doplnila.

Krajinu se sklady mohou diváci v Plzni vidět ve dnech 16., 17. a 30. května, vždy od 19 hodin, dále v září v rámci Mezinárodního festivalu Divadlo. V říjnu se potom uskuteční pražská premiéra v Divadle VILA Štvanice. Vstupenky jsou v prodeji v síti GoOut. Podrobný program k inscenaci, včetně rozhovoru s Marií Novákovou a údaji z historie pohraničí, najdete na webu johancentrum.cz.

Editace textu: Barbora Hájková


Zveřejněno: 14. 5. 2024, Monika Krausová
Sdílet
Vytisknout

Zařazenoút 14.05.2024 10:05:34
Vydáno
ZdrojPlzen.eu
Originálplzen.eu/o-meste/aktuality/aktuality-z-mesta/nova-divadelni-inscenace-vykresluje-zapadoceske-pohrani...
Přílohy
KategorieAktuality z města
AutorMonika Krausová (Plzen)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.