Vlada.cz (Vláda)
Z domova  |  13.05.2024 17:40:00

Premiér Fiala jednal v Římě s předsedkyní vlády Itálie Giorgiou Meloniovou o řešení nelegální migrace

Premiér Petr Fiala se v pondělí 13. května setkal v Římě s předsedkyní vlády Itálie Giorgiou Meloniovou se kterou jednal o řešení nelegální migrace, rozvoji obranné spolupráce, posílení ekonomických vztahů a strategické agendě EU. Poté se český předseda vlády sešel s prezidentem Sergiem Mattarellou.

Vztahy našich zemí jsou výborné, Itálie patří mezi naše klíčové partnery a spojence. Český předseda vlády se s italskou premiérkou shodl na nutnosti přesunout řešení problému nelegální migrace mimo hranice EU. „Je třeba začít problém řešit dřív, než se s ním musíme potýkat v zemích unie. Chceme se proto více věnovat spolupráci s bezpečnými třetími zeměmi, uzavírat strategická partnerství se státy, ze kterých nebo přes které k nám migranti přicházejí či se zaměřit na vytváření návratových center. Příkladem tohoto partnerství je spolupráce Itálie s Albánii. Myslím, že to je model, který je třeba vyzkoušet. Mohl by být jednou z cest, jak si s nelegální migrací poradit,“ uvedl premiér.

Nákup 24 nadzvukových letounů F-35 Českou republikou představuje příležitost dalšího rozšíření obranné spolupráce. „Byl bych rád, aby část z letadel byla vyrobena v Itálii. Věřím, že tento projekt povede k většímu propojení a spolupráci mezi českými a italskými firmami, včetně zapojení našich firem do italských dodavatelských řetězců,“ dodal předseda vlády.

ČR a Itálie mají podobný pohled na další směřování EU. Premiér zdůraznil, že vidí dvě klíčové oblasti, na které by se EU měla v příštích pěti letech zaměřit – bezpečnost a konkurenceschopnost. „Bavili jsme se o důležitosti konkurenceschopnosti Evropy. Shodujeme se, že je potřeba nastartovat hospodářský růst a více investovat do infrastruktury, zaměřit na posílení vnitřního trhu, rozumnou zelenou tranzici a posílení energetické bezpečnosti. K posílení konkurenceschopnosti musíme také snížit úroveň administrativní zátěže a regulace,“ řekl český premiér.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688