Krajské hygienické stanice se při kontrolách v restauracích setkaly s nekalými obchodními praktikami

Krajské hygienické stanice (dále jen „KHS“) v letech 2021 – 2023 provedly v rámci cíleného státního dozoru 2129 kontrol v provozovnách stravovacích služeb s cílem ověřit pravdivost informací o původu a druhu masa a druhu mléčných výrobků, které jsou deklarovány v nabídce pro spotřebitele, a prověřit správnou výrobní a hygienickou praxi.
V rámci dozoru bylo odebráno 191 vzorků k laboratornímu vyšetření ohledně klamání spotřebitele u masa a sýrů. Výsledky ukázaly, že 4 % odebraných vzorků nevyhověla.
Zjištěnými případy byly záměny svíčkové za jiné hovězí maso, kančího za dančí maso, zvěřinové klobásy za paprikovou. U mléčných výrobků se jednalo o záměnu Parmazánu např. za Gran Moravia, Grana Padano a Gran Biraghi, dále o záměnu Hermelínu za Camembert, sýru za sýrovou náhražku s obsahem rostlinného tuku, šlehačky za náhražku s obsahem rostlinného tuku.
Používání analogů sýrů v provozovnách stravovacích služeb není zakázáno, ale je podstatné, aby zákazníci byli o použití těchto surovin informováni a nebyli tak uváděni v omyl. Předmětem kontroly provozoven byla i kontrola správné výrobní a hygienická praxe. Jednalo se o dodržování provozní a osobní hygieny personálu, uplatňování postupů založených na zásadách HACCP, o kontrolu technologického postupu při přípravě pokrmů z hlediska možné křížové kontaminace, o ověření hygienické úrovně provozovny, zajištění sledovatelnosti, dodržování skladovacích podmínek a ochranu před kontaminací.
Za zjištěné nedostatky bylo uloženo 57 nefinančních sankcí a 342 finančních sankcí v celkové výši 1 339 500 Kč. Výsledky kontrol ukazují, že poskytování pravdivých informací spotřebitelům je pro krajské hygienické stanice prioritou. Upozorňujeme, že klamání spotřebitele je nekalou obchodní praktikou a může mít značný dopad na důvěru spotřebitelů v provozovatele stravovacích služeb.


Zařazenopo 13.05.2024 17:05:00
ZdrojMZČR
Originálmzd.gov.cz/krajske-hygienicke-stanice-se-pri-kontrolach-v-restauracich-setkaly-s-nekalymi-obchodnimi...
KategorieCílené úkoly hlavního hygienika
AutorMarek Šplíchal
guidhttps://mzd.gov.cz/?p=202195

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.