Vzdělávací projekt Pohádky pro lepší začátky pomáhá dětem

1
Praha, 13. května 2024 - Od letošního února byl v mateřských a základních školách v Karlovarském kraji spuštěn unikátní multimediální vzdělávací projekt, který je zaměřený na rozvoj čtenářské gramotnosti a primární prevence. Ze samotného názvu Pohádky pro lepší začátky je patrné jeho zaměření, tedy využití pohádkových příběhů ke sdělování klíčových témat dětským posluchačům. Hlavním cílem je pomoci dětem a žákům z vyloučených lokalit v Karlovarském kraji.

Díky pohádkové metodice dokáže projekt oslovit a zaujmout všechny žáky a sdělit jim důležitá poselství nenásilnou a přirozenou vypravěčskou formou. Ke každé z pohádek jsou totiž pro pedagogy předškolního i školního vzdělávání připraveny speciální metodické průvodce a pracovní listy. Dle těchto materiálů pak probíhá práce při vyučování. Pro předškoláky se jedná o grafomotoriku, pohybové hry, výtvarnou dílnu, říkadla a písničky. Žákům základních škol je pak pohádka rozpracována do předmětů jako je hudební výchova, český jazyk, matematika, výtvarná a tělesná výchova. Zvláštní materiály jsou pak připraveny pro primární prevenci,“ upřesňuje Jana Šmíd Winterová, ředitelka odboru Podpory škol a zřizovatelů MŠMT, který má na starost realizaci projektu IPs Střední článek podpory.

4

Hlavním cílem projektu Pohádky pro lepší začátky je pomoci dětem a žákům z vyloučených lokalit v Karlovarském kraji s jejich sociálním začleňováním, vzděláváním a s orientací v životě. To vše v přirozeném třídním kolektivu v rámci skupinových činností se všemi spolužáky.

Spolku Čtení děti změní, který projekt připravil a realizuje, pak poskytují zapojené školy zpětnou vazbu formou dotazníků, webinářů s pedagogy a projektových dnů. Například téma první pohádky O drakovi Čoudilovi a kouzelném mostě , které se zaměřilo na škodlivost kouření, hodnotilo jako vysoce přínosné 86 procent pedagogů. Pilotního ročníku se účastní tři tisíce přihlášených žáků.

2

Autory vzdělávacího projektu jsou spisovatel a předseda spolku Čtení děti změní Petr Březina a speciální pedagožka Kateřina Melcherová, partnery projektu jsou pak Karlovarský kraj, Národní pedagogický institut ČR nebo Městský úřad Cheb. Jednotlivé pohádky pro děti načetli herci z Divadla pod Palmovkou pod uměleckým vedením herce Jakuba Albrechta. Silnou stránkou projektu je jeho kontinuita a pravidelná přítomnost ve vyučovacím plánu škol. Celý projekt má záštitu MŠMT.

V příštím školním roce 2024/2025 budou žáci v průběhu deseti následujících měsíců pracovat na obrázcích k pohádkové knížce, kterou pak dostanou jako ocenění své práce. Každá z pohádek bude mít nejenom svou audio podobu dostupnou přes QR kód, ale i animaci. Více na webu projektu www.PohadkyProLepsiZacatky.cz

Zařazenopo 13.05.2024 15:05:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/multimedialni-vzdelavaci-projekt-pohadky-pro-lepsi-zacatky
Přílohy
11429.jpg (5.767578125kB)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.