Střípky z Domova sv. Josefa

Děkujeme všem, kdo přispěli do Tříkrálové sbírky a pomohli nám tak dostavět novou budovu odlehčovací služby s chytrými byty. Výtěžek ze Žirče dosáhl skvělých 14.265 Kč. Moc děkujeme za každý příspěvek i zapojení.



Chytré byty už pomáhají k snazšímu životu

Nová vize v domácí péči o nemocné roztroušenou sklerózou, kterou jsme v Domově sv. Josefa na začátku loňského léta představili veřejnosti, vzbudila velký ohlas. Začaly nám chodit spousty dotazů a kampaň Chytré byty pro blbou nemoc rezonovala i v celostátních médiích.

Nová budova odlehčovací služby, kterou se nám podařilo na jaře dokončit, je prošpikovaná chytrými technologiemi. Stejně jako ostatní budovy v Domově sv. Josefa i ona nese jméno svatého patrona. Nový Dům sv. Františka byl oficiálně otevřen koncem dubna a jde o nejvíc eko budovu v celém našem areálu. Při výběru technologií nás hodně inspirovali naši klienti, za kterými vyjíždí naše terénní služba. Nejčastěji jsme se setkávali s požadavky na ovládání televize, okenních žaluzií nebo chytré zámky do dveří. A to vše pomocí chytrého telefonu či tabletu, který má klient u sebe. To mu umožní, aby nebyl zcela odkázaný na pomoc okolí. Do konceptu chytrého bytu totiž patří cokoli, co lze zapojit do speciální elektrické zásuvky a spárovat s telefonem. Díky tomu se nemocný cítí více soběstačný.

Každou jednotlivou věc v chytrých bytech na sobě testují Josef a Martin, kteří v Domově sv. Josefa žijí. Oba mají roztroušenou sklerózu a různou míru mobility. Pomáhají odhalit překážky v používání chytrých zařízení, na které by zdravý člověk nemusel přijít. Díky tomu se k ereskáři domů dostane odzkoušená chytrá technologie, na kterou je spolehnutí.

Chytré byty v Domově sv. Josefa jsou jen první krok. Chceme ereskářům, ale i dalším hendikepovaným nebo i seniorům pomáhat s vybavením jejich vlastních chytrých domovů. Stále vymýšlíme, jak všem pomáhat na dálku s výběrem a servisem chytrých zařízení. Naším velkým snem je, aby se nám podařilo vytvořit komunitu lidí, kteří si budou navzájem sdílet tipy a zkušenosti s chytrými technologiemi z každodenního života a navzájem si pomáhat. Vlastně to samo o sobě bude terapií pro nemocné, která jim přinese nový impuls do života. Už nebudou jen odkázáni na pomoc ostatních, ale sami budou moci pomáhat. A získají i nové přátele.


Barokní perla získává původní vzhled

Že Domov sv. Josefa není jen obyčejným místem, kde pečují o nemocné roztroušenou sklerózou, už kdekdo ví. Mnozí návštěvníci obdivují tento areál a sledují, jak se ze zanedbané památky postupně stává skutečná perla, cíl výletů mnohých obdivovatelů historie naší země.

Bývalá jezuitská rezidence společně s dalšími budovami a kostelem sv. Anny patří mezi chráněné kulturní památky již od roku 1964.

V předchozích letech se podařilo opravit nejen budovy, kde probíhá péče o nemocné, ale i kostel, varhany a většinu oltářů. V současné době tak přišla řada na kazatelnu, která nyní prochází citlivým restaurováním. Cílem je navrátit památce její původní kvalitu a krásu.

Ještě počátkem roku 2023 byla kazatelna vystavena aktivnímu dřevokaznému hmyzu a návštěvníci si mohli všimnout zpráchnivělého dřeva a padajících schůdků. Stav poznamenaly nevhodné zásahy i přirozená degradace materiálů věkem a prostředím.

První výsledky restaurování je možné vidět na první pohled. Kazatelna má za sebou očištění, ozáření paprsky Gama, fixaci podkladů, petrifikaci a ošetření proti dřevokaznému hmyzu. Po sejmutí hnědé vrstvy se jako zázrakem objevilo nebeské modro-růžové mramorování, které dokonale ladí s již restaurovanými bočními oltáři. Rádi bychom poděkovali Ministerstvu kultury, které přispělo 260 tis. Kč, Královéhradeckému kraji, který na obnovu přispěl 63 tis. Kč, a Nadaci Občanského fóra za 30 tis. Kč.


Andrea Kollová, Domov sv. Josefa


POZVÁNKA NA KULTURNÍ AKCE

  • NOC KOSTELŮ
    7. června 2024 od 16:00 do 18:00 hod.
    na programu je komentovaná prohlídka zahrady i kostela sv. Anny, koncert Jiřího Pilaře a jeho hosta, varhanní koncert Jiřího Tymela, vodní hudební fontána.
  • SVATOANENSKÉ SLAVNOSTI
    27. července 2024 od 10:00 do 18:00 hod.
    benefiční akce s bohatým kulturním programem na 4 scénách, řemeslný jarmark, soutěže a ukázky řemesel, bohaté občerstvení. Program bude upřesněn na plakátech.
  • BYLINKOBRANÍ
    29. září 2024
    tradiční festival bylinek v bylinkové zahradě Domova sv. Josefa s kulturním programem a bylinkovým jarmarkem v parku. Program bude upřesněn na plakátech.

Více informací na webu www.domovsvatehojosefa.cz

Zařazenopo 13.05.2024 15:05:00
ZdrojDvůr Králové nad Labem
Originálmudk.cz/cs/mesto/osadni-vybory/osadni-vybor-zirec/stripky-z-domova-sv-josefa-2.html
guidwww.mudk.cz clanek 353342

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V