Ministr zdravotnictví a hlavní sestra ČR ocenili sestry za vynikající práci a pogratulovali jim k Mezinárodnímu dni sester

Při příležitosti Mezinárodního dne sester udělili ministr zdravotnictví a hlavní sestra ČR Alice Strnadová již potřetí Cenu PhDr. Alice Garrigue Masarykové. Slavnostní předávání ceny se uskutečnilo pod záštitou a předsedy Výboru pro zdravotnictví Senátu PČR Romana Krause . Cenu získala Mgr. Jana Akrmannová z Psychiatrické nemocnice Bohnice, která převzala z rukou ministra pamětní list a finanční odměnu ve výši 100 000 Kč.

Ocenění je udělováno jednou za kalendářní rok za mimořádně významné zásluhy v ošetřovatelství a v péči o pacienty. Předložené nominace i v letošním roce posoudila odborná porota a vybrala do finále tři kandidátky. „Porota měla nesnadný výběr, protože všechny nominované za sebou mají obrovský kus práce. Věřím, že právě osobní příklady pomohou ke zviditelnění profese sester, proto jsme se rozhodli pro každoroční udělování ceny. Paní Akrmannové gratuluji a všem sestrám pak u příležitosti Mezinárodního dne sester děkuji za jejich každodenní práci. Zaslouží si náš respekt a mají mé hluboké uznání,” řekl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vítězka Jana Akrmannová spojila celý svůj profesní život s Psychiatrickou nemocnicí Bohnice, kde je od roku 2000 hlavní sestrou akutního psychiatrického oddělení. Od roku 2016 působí také jako členka transformačního týmu psychiatrické nemocnice Bohnice a je důležitou osobou v aktuálně probíhající reformě psychiatrické péče. Má také nemalý podíl na vzniku prvních center duševního zdraví. Je rovněž aktivní členkou České asociace sester, autorkou odborných textů, lektorkou a odbornou garantkou vzdělávání v psychiatrické péči a členkou akreditační komise Ministerstva zdravotnictví. V době covidové bylo v Bohnicích pod jejím vedením vytvořeno jediné oddělení v ČR pro pacienty Covid+ s psychickým onemocněním.

„ Naše sestry jsou hrdými pokračovatelkami odkazu Florence Nightingalové , A.G. Masarykové a dalších osobností ošetřovatelství a mají zásadní význam v poskytování zdravotní péče. Kvalita ošetřovatelské péče, která je v České republice na velmi vysoké úrovni závisí na jejich každodenní práci. Sestry mají klíčovou roli a význam v podpoře zdraví, v prevenci a léčbě nemocí. Všem sestrám a nelékařským zdravotnickým pracovníkům děkuji za jejich obětavou a laskavou péči,“ uvedla hlavní sestra ČR Alice Strnadová.

Pomyslnou druhou příčku obsadila Mgr. Jaroslava Fendrychová Ph.D. a třetí finalistkou se stala PhDr. Hilda Vorlíčková, DBA. Obě začínaly ve zdravotnictví jako sestry u lůžka a postupně se vypracovaly do vedoucích funkcí. Nyní předávají své znalosti a zkušenosti mladším sestrám z pozice pedagogických pracovnic Národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů.



Zařazenopo 13.05.2024 15:05:00
ZdrojMZČR tiskové
Originálmzd.gov.cz/tiskove-centrum-mz/ministr-zdravotnictvi-a-hlavni-sestra-cr-ocenili-sestry-za-vynikajici-...
AutorJana Dobrá
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V