Prohlášení komisařky Kyriakidesové u příležitosti Evropského týdne duševního zdraví

Prohlášení komisařky Kyriakidesové

„Mentální zdraví a fyzické zdraví jsou stejně důležitými složkami celkového zdraví. Jedná se o klíčovou zásadu, na níž je založen náš komplexní přístup k duševnímu zdraví, který byl zahájen v červnu 2023. Evropský týden duševního zdraví je dobrou příležitostí k zamyšlení nad tím, jak se s tímto přístupem stavíme a čeho jsme dosáhli.

Pandemie COVID-19, ruská útočná válka na Ukrajině, změna klimatu, rostoucí náklady na energii a hospodářské obtíže mají dlouhodobé důsledky pro duševní zdraví lidí. Jedná se zejména o zranitelné skupiny, jako jsou děti, mladí lidé, starší osoby a osoby s již existujícími problémy v oblasti duševního zdraví. V roce 2022 byl v celé EU považován za osobu vystavenou riziku deprese. Duševní potíže jsou rovněž spojeny s vysokými finančními náklady, které představují nejméně 4 % HDP.

Cílem našeho komplexního přístupu k duševnímu zdraví je prolomit stigma související s duševním zdravím a pozitivně ovlivnit každého občana. V zájmu zajištění dobrého duševního zdraví prosazujeme včasné zásahy a včasnou podporu, kdykoli je to zapotřebí, a zároveň zlepšujeme porozumění a přijetí. Spolupracujeme s vnitrostátními orgány na vypracování pokynů EU týkajících se stigmatizace a diskriminace, které budou předloženy v průběhu tohoto roku. Rovněž jsme zveřejnili databázi osvědčených a slibných postupů naportálu osvědčených postupů EU s cílem inspirovat a podporovat vzájemné učení.

Zajištění toho, aby lidé měli potřebnou podporu,však také vyžaduje významné investice na úrovni EU a na vnitrostátní úrovni. S potěšením Vám dnes oznamuji, že jsme společně s WHO/Evropa vyčlenili 11 milionů eur z programu „EU pro zdraví“ na nové opatření ke zjištění nedostatků a budování kapacit. Za účelem řízení investic WHO brzy zveřejní zprávu o vnitrostátních potřebách, výzvách a překážkách, která bude podkladem pro vnitrostátní politické dialogy a budování kapacit zemí EU.

Jsme si rovněž vědomi značných tlaků na pracovníky ve zdravotnictví. Za tímto účelem jsme zahájili nový projekt EU-Promens v hodnotě 9 milionů EUR, včetně multidisciplinárního vzdělávacího programu pro zdravotnické pracovníky a další pracovníky, jako jsou učitelé, sociální pracovníci a pracovníci ve věznicích a vazebních zařízeních pro mladistvé. Na podporu skutečně komplexního přístupu k duševnímu zdraví bude vyškoleno přibližně 120 odborníků z 30 zemí, včetně Ukrajiny. Poskytujeme rovněž dalších 10 milionů eur na podporu duševního zdraví zranitelných skupin, jako jsou děti a uprchlíci.

Nový komplexní rámec pro sledování umožňuje lépe sledovat pokrok a provádění iniciativ v rámci sdělení a jeho provádění členskými státy.

V souladu s letošním tématem Evropského týdne duševního zdraví bych rád zdůraznil přidanou hodnotu odstranění sil a podpory skutečné spolupráce. Všichni zúčastnění by se měli spojit, aby usilovali o lepší duševní zdraví pro všechny. Spolupráce je základním rysem naší silné evropské zdravotní unie, která je nezbytná pro duševní i fyzické zdraví.

Dovolte nám proto, abychom během tohoto Evropského týdne duševního zdraví ocenili důležité kroky, které jsme již společně učinili, a nasměrujte naše úsilí k důležité práci, která na nás stále čeká.“

Pro více informací

Informativní přehled


Zařazenopo 13.05.2024 12:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=STATEMENT/24/2481&language=cs
guid/STATEMENT/24/2481/

Související témata

ECB | Evropské fondy | Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V