Metody zkoumání THC a THCA

Metody zkoumání THC a THCA

Zveřejnění podle ustanovení § 5 odst. 3 zákona č. 106/1999 Sb.

Žadatel požádal o:

1. Jaká je metoda stanovení THC jako návykové látky v květech konopí?
2. Jak zajistíte, aby THCA jako nenávyková látka nedekarboxylovala na THC při sušení
a zahřátí vzorků?

3. Jak je zajištěno, aby nedocházelo k falešně pozitivním výsledkům měření (zahřátím vzorku - jeho dekarboxylací, tedy vznik návykové látky z nenávykové; THCA -> THC)? Látka THCA není návykovou látkou ve smyslu nařízení vlády č. 463/2013 o seznamech omamných a psychotropních látek, neboť není uvedena v taxativním výčtu.
4. Jak je zajištěno, aby postup policie nekolidoval s mezinárodním právem v případě,
kdy z rostliny konopí policista oddělením nadzemní části rostliny vyprodukuje návykovou látku konopí? Podle mezinárodní legislativy, která má aplikační přednost před národní úpravou, lze návykové látky používat pouze k vědeckému a terapeutickému účelu. Spadá postup policie pod tento účel? Je na místě sdělit, že národní právní úprava nemá aplikační přednost před mezinárodním právem. Přičemž Úmluva o omamných látkách, jako mezinárodní smlouva přijata a ratifikovaná parlamentem České republiky, má tuto aplikační přednost i před trestním právem.“.

K otázkám č. 1. až 4. Kriminalistický ústav sdělil, že:

Otázka č. 1. Na znaleckých pracovištích Policie ČR se ke stanovení obsahu cannabinoidů v odrůdách konopí používá metoda plynové chromatografie, která vychází z metodiky, uvedené v příloze I. NK EU 2017/1155 (CELEX 32017 R1155), tedy stanovení obsahu THC v konopí – „Metoda Unie pro kvantitativní určení obsahu d-9-THC v odrůdách konopí“. V metodě je popsán jak odběr a příprava vzorků, tak podmínky stanovení (analýza). Jedná se o rozhodčí metodu, platnou na celém území EU.

V rostlině konopí Cannabis (Cannabacea) se vyskytuje v průběhu jejího růstu řada cannabinoidů, mezi jiným i neutrální tetrahydrocannabinol (6,6,9-trimethyl-3-pentyl-6a,7,8,10a-tetrahydro-6H-dibenzo[b,d]pyran-1-ol), označovaný jako delta-9-THC. V rostlině se rovněž nachází jeho prekurzor, kyselina označovaná jako THC-A (1-Hydroxy-6,6,9-trimethyl-3-pentyl-6a,7,8,10a-tetrahydro-6H-benzo[c]chromene-2-karboxylová kyselina). Podíl mezi neutrálním THC a kyselinou THC-A je nestálý a kyselina THC-A podléhá spontánní dekarboxylaci na neutrální THC okamžitě již v průběhu sušení rostliny po jejím oddělení od kořenového systému. Rychlost této přeměny je odvislá od doby a teploty a dalších faktorů, nelze ji blíže specifikovat. Z tohoto důvodu (termické nestability THC-A a ireverzibilitě přeměny) byla jako rozhodčí metoda pro stanovení obsahu THC stanovena metoda plynové chromatografie (GC), přičemž v injektoru plynového chromatografu dochází k dostatečnému vyhřátí analyzovaného vzorku a je standardně stanovován neutrální THC.

Otázka č. 2. Z principu použité analytické metody nelze zajistit, aby THCA nedekarboxylovala na THC.

Otázka č. 3. Z principu použité analytické metody nelze zajistit, aby THCA nedekarboxylovala na THC. V materiálech konopí, předložených k analýzám, je standardně stanovován neutrální THC jako suma neutrální a kyselé komponenty.

Otázka č. 4. Kriminalistický ústav při zkoumání vychází z metodiky, uvedené v příloze I. NK EU 2017/1155 (CELEX 32017 R1155), která je platná pro celé území Evropské unie. Samotné zajišťování, sušení a likvidace rostlin konopí probíhá výhradně při důvodném podezření, že byl spáchán trestný čin či přestupek. Policisté de iure neprodukují návykovou látku konopí, neboť nemají žádné prostředky k zastavení přirozených procesů, tedy dekarboxylace THCA na THC.

Oprávnění Policie ČR v oblasti nakládání s návykovými látkami vyplývá z § 38 odst. 1 a 2 zákona č. 273/2008 Sb., o Policii České republiky, který je v souladu s mezinárodním právem. Uvedená ustanovení zní:

§ 38

"(1) Policie a policejní školy mohou pro účely výuky, výcviku, zkoušek, expertizní, znalecké a vědecko-výzkumné činnosti nebo pro výkon jiné činnosti v rámci plněného úkolu nabývat, držet, přechovávat, vyrobit a používat nebezpečné látky a věci a části lidských pozůstatků11).

(2) Nebezpečnými látkami a věcmi se pro účely tohoto zákona rozumějí zejména výbušniny, výbušné předměty, jedy, padělky platebních prostředků, známek a cenných papírů nebo jiných listin, omamné a psychotropní látky, prekursory drog nebo jiné chemické látky nebo jiné předměty určené k výrobě omamných a psychotropních látek.".

pplk. Mgr. Jiří Hradil, 13. 5. 2024

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook


Zařazenopo 13.05.2024 12:05:00
ZdrojPolicie
Originálpolicie.cz/clanek/metody-zkoumani-thc-a-thca.aspx

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V