ROZHOVOR: Jsme zvědavé, jak diváci přijmou nový program, který nyní připravujeme společně se SL’UKem, říká Klára Blažková

Pěvecká folklorní skupina BLAženky ze Vsetína letos slaví krásných 15 let své umělecké činnosti. Za tu dobu jejich řadami prošlo kolem 30 zpěvaček, vydaly dva profilové hudební nosiče, vystupovaly v Česku, ale také v zahraničí. V loňském roce se účastnily prestižní mezinárodní rozhlasové soutěže Grand Prix Svetozára Stračinu a letos si k narozeninám nadělily krásnou spolupráci s profesionálním slovenským souborem a kapelou Ensemble FLAIR.
Přesto je pro většinu zpěvaček zpěv stále především koníčkem, spojuje je láska k hudbě, folkloru, ale také snaha o interpretační preciznost. O jejich chystaných projektech nám více prozradila umělecká vedoucí skupiny, zpěvačka Klára Blažková.
ROZHOVOR: Jsme zvědavé, jak diváci přijmou nový program, který nyní připravujeme společně se SL’UKem, říká Klára Blažková

Co vaši pěveckou skupinu tento rok čeká? Na jaké nové projekty se můžeme těšit?

Naším největším projektem, kterého jsme v letošním roce součástí, je celovečerní program „Balady“. Jedná se o produkci SL’UKu (Slovenského l’udového umeleckého kolektívu), a bude to komponovaný hudebně-taneční program českých, moravských a slovenských balad. Připravujeme ho nejen s pěveckou a taneční složkou kolektivu, ale také ve spolupráci s kapelou Ensemble FLAIR.


Jak se vám podařilo navázat spolupráci s profesionálním slovenským souborem?

Za navázání spolupráce vděčíme Ensemble FLAIR, a taky naší snaze o dlouhodobě poctivou hlasovou práci. V covidové době jsme byly přizvány k rozhlasovému natáčení 2CD s názvem „Do dřeva zakletá“, které se věnuje tématu balad. Myšlenka na toto CD se zrodila u Jana Rokyty v době, kdy o stejném tématu začal přemýšlet také Juraj Hamar, generální ředitel SĽUKu. Slovo dalo slovu a Ensemble FLAIR navázal se SL’UKem spolupráci. Díky tomu, že také naše pěvecká skupina byla k natáčení CD přizvána, vyplynula z toho spolupráce rovněž pro nás, a za to jsme velmi vděčné.


Co pro vás spolupráce se SL‘UKem znamená?

Je to pro nás čest a velká radost, ale také velká zodpovědnost, která přináší i stres. Projektu se účastní velké množství lidí z různých koutů Slovenska a Moravy. V tuto chvíli jsme ve fázi příprav a v první polovině května nás čeká první společná zkouška v Bratislavě.
Program „Balady“ je víceletý projekt, který má pod svými křídly SĽUK a v nadcházejících letech bude součástí jeho programové nabídky, od čehož si všichni slibujeme, že jej budeme moct prezentovat na festivalových a koncertních scénách v Česku a na Slovensku.


Příprava na tento projekt je aktuálně hlavní náplní vašich zkoušek?

Ano, na zpracování je to velmi těžké téma, a proto věnujeme naši pozornost právě tomuto projektu. Premiéra proběhne v rámci letošního Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice, jako hlavní večerní program. Samotné jsme velmi zvědavé, jak program publikum přijme, protože velmi často je hlavním tématem balad mord, smrt a neštěstí. Myslíme si však, že se jich program dotkne svou hloubkou, emocí a propracovaností. V řadě čísel vystupujeme na jevišti všichni, 16členný sbor složený ze zpěvaček SĽUKu a nás BLAženek, za doprovodu obou orchestrů. Do toho kostýmy, světelný design, projekce a tma určitě udělají své.

V loňském roce jste se účastnily prestižní soutěže Grand Prix Svetozára Stračinu. Můžete průběh soutěže trošku přiblížit?

Jak jsem zmínila, v roce 2022 jsme se podílely za doprovodu Ensemble FLAIR na natáčení 2CD balad „Do dřeva zakletá“. To jsme nahrávali v Českém rozhlase Ostrava. Soutěž Grand Prix Svetozára Stračinu je mezinárodní rozhlasová soutěž hudebního folkloru pod hlavičkou EBU (The European Broadcasting Union). Nahrávku mohou přihlásit pouze veřejnoprávní rozhlasové stanice. Každá z nich v zastoupení maximálně čtyř nahrávek. Konkurence je tedy už od počátku poměrně veliká a velmi si vážíme toho, že jsme se do užšího výběru za Český rozhlas dostaly díky naší nahrávce Jój, jój, jój – Balada o Ondrášovi. Soutěž nám umožnila na sebe tímto snímkem ještě více upozornit na Slovensku, kde jsme měly o uplynulých Vánocích koncert v Trnavě.


Jak vypadá příprava nového repertoáru?


Máme již stálý repertoár, a kromě něj na svatbách čepíme nevěsty. Nové číslo za sezónu ale vždycky máme. Nebráníme se ani novým spolupracím nebo nadžánrovým přesahům. V loňském roce jsme se podílely na realizaci etnojazzového projektu Baroši & BLAženky Mariana Friedla v Brně, který navazoval na jeho počin „Beránci a vlci“, ověnčený cenou České hudební akademie Anděl 2017. Přípravy byly docela náročné, protože jsme zkoušeli zvlášť a potkali se až na pódiu. Podobně tomu bylo také u nového vánočního programu, který nám hudebně zaranžoval Jan Rokyta. Zaujmout vánočním programem, který byl primárně bez doprovodu a rafinovaně to obsáhnout vícehlasem, který byl už opravdu vyšší stylizací, nás mnoho naučilo, poučilo, občas i potrápilo. Posunulo nás to však opět o kus cesty dál. Nejtěžší a psychicky nejnáročnější, už i skrz budíček ve 2 hodiny ráno, bylo naše vystoupení v několika vstupech vysílání Dobrého rána České televize. Zpívat live tak technicky propracované aranže po ránu, to byla veliká škola. Doufáme, že na tento vánoční program ještě navážeme a budeme jej moct předvést i v našem regionu.



S nahráváním CD máte vy osobně mnoho zkušeností, ale jak nahrávání vypadá ve skupině? Předpokládám, že ne všechny členky skupiny s ním mají zkušenosti. Co profesionální nahrávání obnáší?

Profesionální nahrávání s sebou nese profesionální podmínky, ale zároveň očekávání profesionálního výkonu a odpovědnost. Naše nahrávky nevznikají někde v obýváku, tudíž, když už se člověk ocitne v profesionálním studiu, může na něj dolehnout tíha situace, případně nezkušenost.
S BLAženkama však máme za sebou už několik nahrávání a zkušenost jsme zúročily na dvou profilových albech, která vznikla v Českém rozhlase Ostrava. Musím říct, že když porovnám naše první nahrávání v roce 2019, tak vidím, jak velký pokrok každá udělala například v koncentraci či vnímavosti. Většinou nám stačí čtyři pokusy a máme natočeno. Zpěv je pro holky sice stále hlavně koníčkem, ale snaží se jej dělat, jak nejlépe mohou.


Jak se vám daří obstát mezi tanečními soubory, nekradou vám pozornost?

To se nám zatím nestalo, protože jsme zároveň i tanečnice. A myslím, že nejde o to, kdo má větší pozornost, ale aby se vše dobře propojilo. Pokud bude mým zpěvem doprovázen tanec, nevnímám to tak, že bych se měla cítit upozaděna. Každý divák bude stejně věnovat pozornost tomu, čemu on sám nejlépe rozumí. Muzikant muzice a zpěvu a tanečník tanci. Důležité však je, aby to harmonicky fungovalo jako celek.


Co musí splňovat správná BLAženka a kolik vás nyní je?


V loňském roce na jaře jsme pořádaly veřejný konkurz, abychom naše řady doplnily. Moc nás potěšil zájem 10 přihlášených žen a dívek, které stály o to zpívat v řadách BLAženek. Nyní je nás 14. Sladit 14 diářů, 14 žen, z toho některé jsou maminky, některé ještě studují, to už mi v organizaci dává občas pořádně zabrat. Za těch 15 let se v BLAženkách, dříve pěvecké skupině Kotár, vystřídalo na 30 zpěvaček. Myslím, že jsme za ty roky už sžitý a dobře pulsující kolektiv, což mě těší. Nové členky jsme tak vybíraly všechny společně.
Důležitá je pro mě dobře fungující a přímá komunikace, aktivní přístup, podpůrné férové a inspirativní prostředí a samozřejmě je potřeba, aby každá BLAženka uměla zpívat. Jednou se mě někdo ptal, proč vedu pěvecký sbor a dobrovolně si tak vychovávám konkurenci. Já to tak nevnímám. Sólově samozřejmě stále vystupuju, koneckonců i v programu „Balady“, jsem sólistkou projektu. O to náročnější to pro mě častokrát je, najít klid soustředit se i sama na sebe. Nicméně, když vidím, že to holky opravdu baví, těší, dokáží si vážit veškerého vkladu, který je s tím spojený, moc ráda jim věnuju svůj čas, protože vzniká něco smysluplného, a protože je mám opravdu ráda. Sborový způsob zpěvu je něco zcela jiného, než sólové vystupování, a umožňuje nám tak zcela jiné prožitky a spolupráci.

Kde můžete BLAženky tuto letní sezónu vidět?
Budete-li mít štěstí, na svatbě ??
22. 6. MFF Vsetínský krpec
27. 6. Martin (SK)
29.-30. 6. MFF Strážnice
5. 7. Festival Dambořice
9. 8. Moravské chodníčky, Napajedla
28. 9. FolkExpo, Bratislava (SK)




Zpracovala: Anna Lambert

Zodpovídá: Mgr. Jana Raszková
Vytvořeno / změněno: 13.5.2024 / 13.5.2024

Zařazenopo 13.05.2024 13:05:00
ZdrojMěsto Vsetín
Originálmestovsetin.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=18676&id=558116

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V