Tesla. Jak je možné, že miláček investorů a chlouba portfolií padá?

Tesla. Jak je možné, že miláček investorů a chlouba portfolií padá?

Dušan Vaškovic
07:55 13. května 2024

Klíčové body

  • Tesla je obětí mýtu o nekonečně rostoucí poptávce v oblasti elektromobility.
  • Pomyslnou spikleneckou štafetu převzala umělá inteligence, která má přetvořit svět.
  • Koruna zpevnila pod 25,00 za euro. Dnes bude zveřejněna inflace za duben.
Zdroj: Depositphotos

Akciím amerického výrobce elektromobilů Tesla se v poslední době moc nedaří. Nepropadly se sice na své nejnižší hodnoty ze začátku roku 2023, ale velmi nebezpečně se k nim přibližují. Jak je možné, že někdejší miláček investorů a chlouba portfolií je na sestupné trajektorii, jak co do oblíbenosti, tak do své cenové výkonnosti? Abychom si na tuto otázku dokázali odpovědět, musíme si vzít na pomoc nástroje z oblastí jiných, než je ekonomie.

Rozšíření sociálních médií, k němuž došlo v posledních desetiletích, má za následek jednak neskutečnou rychlost a pohodlí, s jakou se k nám dostávají relevantní informace. Na druhou stranu je zde jeden velmi negativní jev, totiž šíření spikleneckých teorií a hoaxů. Velmi velká pozornost se věnuje technikám jejich vzniku. Zkoumají se zdroje úmyslných dezinformací, které jsou vytvářeny za účelem zejména politické manipulace a jsou dílem zlovolných zahraničních aktérů. Malá pozornost se věnuje faktu, že člověk sám je velmi náchylný jednak k přijímání pokřiveného obrazu světa, ale také je velmi produktivním zdrojem takových smyšlených konstruktů. Spoustu dezinformačních teorií nikdo záměrně nevytvořil. Lidé si je vyprodukovali sami a taktéž jim sami za vydatné pomoci svého mediálního okolí uvěřili. Nedávno proběhl médii rozhovor s náměstkem ministra kultury jistého nejmenovaného evropského státu, který docela seriózně meditoval nad teorií ploché Země. Tento projev je natolik bizarní, že dozajista nemohl vzniknout ani v nejbujnější fantazii jakéhokoliv politického manipulátora. Je dílem lidské hlouposti, která nezná mezí.

O ekonomii je známo, že je velmi obtížné experimentálně ověřit její teoretické závěry. Experiment v ekonomii prostě neexistuje. Spousta tvrzení zejména z oblasti finančních trhů, kterých se nám dostává nepřeberné množství, spadá proto bohužel do ranku spikleneckých teorií. Některé z nich jsou velmi delikátní manipulace vypouštěné za účelem ovlivnění investičního davu, některé jsou zjevné pitomosti typu teorie ploché Země. K těm naposled jmenovaným pravděpodobně patřil i mýtus o nekonečně rostoucí poptávce v oblasti elektromobility, která vystřelí akcie Tesly do nebeských výšin. Vývoj v tomto odvětví však nabral docela jiný směr. Šampionem se stala Čína, která je schopna vyrábět levné modely. Akcie Tesly se zařadily mezi obyčejné a nudné akciové tituly. Pomyslnou spikleneckou štafetu převzalo AI, které má přetvořit svět. Všichni tak nějak cítíme, že je to pitomost, ale nemůžeme si pomoci.

Na devizovém trhu sledujeme výkon koruny, která zpevnila zpět pod hranici 25,00 za euro. Dnes bude zveřejněna domácí inflace za duben, od které očekáváme nárůst z 2 % na 2,5 %. To samé ve své prognóze očekává i ČNB. Hlavní událostí zahraničních trhů bude ve středu zveřejněná americká inflace za duben. Trh očekává pokles z 3,5 % na 3,4 % a u jádrové z 3,8 % na 3,6 %. Pokud se dočkáme nad očekávání většího poklesu, rizikem bude pokles amerických výnosů a potenciálně slabší dolar.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 1,0773 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 105,30 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0738 do 1,0818 EURUSD.

Koruna se aktuálně v online směnárně RoklenFx obchoduje vůči euru za středový kurz 24,91 EURCZK, vůči dolaru pak za středový kurz 23,12 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,86 až 24,98 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,99 do 23,23 USDCZK.

Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, by měl dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností spadat do zmíněného intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje nejen předchozí hodnotu kurzu, ale i jeho minulou volatilitu. Pro přesnější určení budoucí volatility je do modelu zakomponován také faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb., o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. žádnou zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, Fed, ECB, ČNB, TradingView

Trhy Měny Trhy Přehled

Zařazenopo 13.05.2024 07:05:00
ZdrojRoklen24
Originálroklen24.cz/tesla-jak-je-mozne-ze-milacek-investoru-a-chlouba-portfolii-pada/
KategorieDevizové trhy, Trhy Měny, Trhy Přehled
AutorDušan Vaškovic
guidhttps://roklen24.cz/?p=158253
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.