Revitalizace zámeckého parku začíná

Po obnově oblíbeného parku Hrádek se dostane péče i tomu zámeckému. Aktuálně jsou dokončeny přípravné práce v podobě kácení dřevin, které jsou na základě dendrologických posouzení nevyhovující.
zámecký park

Podrobný průzkum dřevin probíhal v květnu a červnu 2018, aktualizace pak v podzimních měsících v roce 2022. Při průzkumu bylo zhodnoceno celkem 637 dřevin, z toho 543 stromů, 62 skupin dřevin a 32 solitérních keřů. Hodnocena je vždy sadovnická hodnota, věková kategorie, perspektiva, vitalita, stabilita a zdravotní stav dřevin. Průzkum doporučuje u některých stromů pouze zdravotní, tvarovací, bezpečnostní a výchovné řezy tak, aby byla prodloužena jejich životnost, u některých radikální odstranění. Druhová skladba dřevin v zámeckém parku je rozmanitá, převažuje 151 stromů javoru mléčného a 135 stromů jasanu ztepilého, dále 33 lip, 33 jírovců, 29 habrů, 13 dubů a 12 olší. Ostatní druhy jsou zastoupeny v počtu nižším než 10 kusů. Z 543 stromů je 65 % dlouhodobě perspektivních, s horizontem dožití do 10 let je 27 %, neperspektivních pak 8 % dřevin. Ke kácení bylo navrženo dendrology 64 stromů, 3 solitérní keře a 6 skupin keřů. Části kmenů a kosterních větví z 10 pokácených stromů budou uloženy a ponechány do stadia rozpadu na tzv. broukoviště, ve spolupráci s biologickým dozorem stavby. Nová výsadba zahrnuje 20 listnatých stromů (javory, jírovce, habry, duby, jerlíny, lípy) a 72 keřů (lískovníčky, kdoulovce, ptačí zoby, pustoryly) a nové záhony, na kterých bude 1.130 trvalek a 3.600 cibulovin.

V této první etapě budou dále upraveny cesty (doplnění, zkvalitnění jejich povrchů) a přibude nové veřejné osvětlení kolem cest, bude také doplněn a obnoven některý mobiliář. Tyto práce budou probíhat zhruba od června do října letošního roku, poté proběhne výsadba stromků a keřů a budou upraveny záhony.

Účelem stavby je obnova a doplnění funkčně propojených ploch a prvků veřejně přístupné sídelní zeleně. Zlepšení technických parametrů cest, jejich doplnění a zkvalitnění jejich povrchů pro zkvalitnění pohybu chodců i vozíčkářů. Obnova a doplnění mobiliáře. Dále doplnění pěších koridorů o venkovní osvětlení. Těmito úpravami dojde k zatraktivnění celého území pro návštěvníky památek UNESCO. Nabídne kvalitnější prostředí pro odpočinek, volnočasové aktivity pro turisty, návštěvníky města i jeho občany. Záměrem revitalizace zámeckého parku je i prodloužení turistické návštěvní doby města Třebíč. Revitalizací dále dojde k zatraktivnění zámeckého parku pro přímo navazující turistické cíle – bazilika sv. Prokopa, Valdštejnský zámek, zámecký areál v místě benediktinského kláštera s předzámčím, zámeckou ledovnou, severním příkopem s přírodním bludištěm, bylinkovou zahrádkou i rodinným zábavním parkem Labyrint.

Ve druhé a třetí etapě, které budou následovat v dalších letech, bude upravena Podzámecká niva a prostor směrem k Polance.

Zodpovídá: Tiskové oddělení
Vytvořeno / změněno: 9.5.2024 / 9.5.2024


Zařazenočt 09.05.2024 09:05:00
ZdrojTřebíč
Origináltrebic.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=16973&id=64043

Související témata

Šumavský národní park
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V