Delegace z Ukrajiny na návštěvě v uhelných regionech

29. 4. 2024

Ve dnech 22.-26. 2024 přijeli na pracovní návštěvu do ČR, na pozvání Ministerstva pro místní rozvoj a s pomocí organizace Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ), zástupci ukrajinské správy a samosprávy z regionální i národní úrovně uhelných regionů Ukrajiny.

Ministerstvo pro místní rozvoj, konkrétně tým RESTART ve spolupráci s uhelnými kraji ČR, Ministerstvem životního prostředí a dalšími aktéry v dotčeném území, připravilo pro delegaci bohatý program.

Cílem návštěvy bylo předání zkušeností a dobré praxe v rámci podpory uhelných regionů, diskuse o transformaci, specifických potřebách strukturálně znevýhodněných regionů a v neposlední řadě také prezentace a debata nad aktuální implementací Operačního programu Spravedlivá transformace (dále jen "OPST").

Účastníci delegace měli možnost seznámit se s praxí v Karlovarském kraji – například na Sokolovsku navštívili jezero Medard, které vzniklo jako projekt rekultivace a revitalizace území postiženého těžbou uhlí. Snaha o přeměnu a nové využití území však vyžaduje i další aktivity, které pomohou toto území revitalizovat a resocializovat. Ze strany zástupců Karlovarského kraje byly účastníkům představeny dva strategické projekty, které žádají o podporu z OPST – projekt Karlovarské inovační centrum a Krajská kulturní a kreativní kancelář.

V Moravskoslezském kraji měli účastníci možnost prohlédnout si areál Dolní oblast Vítkovice, a kromě představení regionu ze strany kraje včetně představení několika transformačních projektů, se měly možnost představit i některé klíčové instituce zřízené Moravskoslezským krajem pro podporu regionálního rozvoje, podnikání, inovací a energetické transformace, jako Moravskoslezské inovační centrum, Moravskoslezské energetické centrum, Moravskoslezský pakt zaměstnanosti a regionální rozvojová agentura MSID.

Součástí návštěvy byla prohlídka Dolních Vítkovic, které představují významnou průmyslovou lokalitu v Ostravě a v současnosti i místo, kde se pořádají osvětové, vzdělávací a kulturní akce. Kdysi byla oblast centrem těžby a hutnictví, dnes se zde primárně nachází kulturní a technické památky, muzea a výstavní prostory. V neposlední řadě jde o velmi populární turistickou destinací. Jednou z navštívených památek byla i vysoká ocelová věž Bolt Tower s jedinečným výhledem do okolí, který umožňuje pozorování města i okolních hor.

Během týdenní studijní návštěvy bylo účastníkům delegace představeno, jak funguje Strategie RE:START, její specifika, opatření a oblasti podpory. Návaznost a úzká provazba Strategie RE:START s OPST, kdy platí, že se oba nástroje doplňují a usilují o dlouhodobou pomoc strukturálně znevýhodněným krajům.

Inspirativní a oboustranně obohacující návštěva založená na diskusi a výměně zkušeností položila pevné základy zvažované budoucí spolupráci mezi našimi zeměmi v oblasti transformace uhelných regionů.
Děkujeme všem partnerům za spolupráci při organizaci návštěvy.

Autor článku: A. Pilná, T. Burdych
Fotografie: MMR/RESTART



Zařazenopo 29.04.2024 11:04:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/kohezni-politika-po-roce-2020/uhelne-regiony/novinky/delegace-z-u...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V