Zástupci Evropské komise a experti zemí V4 diskutovali o dopadech politiky soudržnosti na regionální

19. 4. 2024

O budoucnosti politiky soudržnosti a o jejích dopadech na rozvoj regionů jednali ve dnech 15.–16. dubna 2024 na půdě Ministerstva pro místní rozvoj zástupci Generálních ředitelství Evropské komise spolu s experty ze zemí tzv. Visegrádské čtyřky a dalších zainteresovaných států EU zodpovědnými za politiku soudržnosti.

„Vyjednávání prostředků a podoby podpory pro udržitelný rozvoj regionů a jejich konkurenceschopnosti pro roce 2028 se rozjelo naplno a je třeba vyzdvihnout zásadní úlohu politiky soudržnosti mezi ostatními evropskými nástroji, fondy a politikami. Zaměřili jsme se na specifické potřeby a výzvy regionů, výměnu zkušeností při sladění provádění regionální politiky a politiky soudržnosti a jak dále pracovat s nástroji pro jejich podporu i pro roce 2028, kdy by mělo začít další programové období evropských fondů,“ řekl náměstek ministra pro místní rozvoj Radim Sršeň, který jednání vedl.

První den setkání byl věnován diskuzím nad společnou deklarací obdobně smýšlejících států týkající se budoucnosti politiky soudržnosti po roce 2027, která bude projednána na ministerské úrovni v rámci setkání zástupců až 11 zemí EU v květnu 2024 v Praze. Deklarace je připravována jako vyústění šesti hlavních akcí českého předsednictví V4 v oblasti politiky soudržnosti, již si Česká republika vytkla jako jednu ze svých priorit svého symbolického předsednictví zemím tzv. Visegrádské čtyřky, které vrcholí na konci letošního června. Druhý den zasedání byl věnován výměně zkušeností s dopadem politiky soudržnosti na regionální rozvoj v zemích EU za přítomnosti zástupců Evropské komise.

České předsednictví V4 se věnuje mj. právě budoucímu směřování politiky soudržnosti EU. Důležitým prvkem aktuálně probíhajících debat jsou první zkušenosti s implementací nových požadavků, zejména s vazbou na zelenou tranzici. V oblasti regionálního rozvoje a územní dimenze jsou prioritami možnosti podpory strukturálně postižených a hospodářsky a sociálně slabých regionů se zaměřením na územně zacílené nástroje a jejich harmonizace s regionální politikou příslušných států.

Zařazenopá 19.04.2024 10:04:00
ZdrojDotace EU
Origináldotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/novinky/zastupci-evropske-komise-a-experti-zemi-v4-diskuto?feed=A...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V