Po Říčním okruhu cyklisté projedou bezpečně


Řešení cyklodopravy na Říčním okruhu a v Revoluční ulici. To jsou hlavní aktivity akčního plánu udržitelné městské mobility na rok 2024. Ten spolu s akčním plánem koncepce cyklistické dopravy minulý měsíc schválila rada města. „Naší snahou je, aby celý průtah městem byl postupně zklidněný a cyklisté jím mohli bezpečně projíždět. Na Říčním okruhu by se ještě letos měly objevit cyklistické pruhy, které umožní bezpečný pohyb cyklistů po této rušné komunikaci. Cyklopruhy o šířce 1,5 metru nebudou fyzicky oddělené od ostatního provozu, ale budou barevně zvýrazněné,“ uvádí koordinátor městské mobility Michael Cestr.

Ve směru od Sídliště Pod Cvilínem do centra cyklopruhy navážou na cyklostezku, která v Opavské ulici v blízkosti Kauflandu odbočuje na Hlavní náměstí. „Cyklista bude mít na výběr jet buď přes pěší zónu, nebo po hlavní cestě. Tato rychlá alternativní trasa bude vhodná pro cyklisty, kteří se potřebují dostat z jednoho konce města na druhý například do práce. Cyklopruhy povedou po obou stranách vozovky na Říčním okruhu až do Jesenické ulice, kde budou ukončeny u přejezdu pro cyklisty spojujícího Mikulášskou ulici s náměstím Hrdinů. V současné době probíhá projektová příprava, kterou potřebujeme pro jejich povolení. Zatím nevíme, jestli je letos stihneme vyznačit v celé délce, ale na Říčním okruhu by provedeny být měly,“ upřesňuje koordinátor.

Projektují se rovněž cykloopatření v Revoluční ulici, kde se počítá rovněž s cyklopruhy. „Musíme se zde ale vypořádat s problematickým úzkým úsekem mezi hotelem Praha a křižovatkou s ulicí Čsl. armády, proto s realizací počítáme až příští rok,“ říká Michael Cestr a dodává: „V budoucnu bychom chtěli cyklopruhy v Revoluční ulici přestavět na takzvané dánské cyklistické pásy, které jsou fyzicky, většinou výškově, odděleny jak od aut, tak od chodců.“

Do akčních plánů je zařazena i příprava dalších prvků cyklistické infrastruktury, které zvyšují bezpečnost nejen cyklistů. Patří mezi ně cykloobousměrky například v ulicích Boční (pod Cvilínem) či Kollárova (pod Ježníkem) nebo vybudování stezky pro cyklisty v Petrovické ulici v úseku od centra města k řece Opavici. „Zároveň se pokusíme vyřešit převedení cyklistů přes křižovatku Říčního okruhu se Svatováclavskou ulicí, především s ohledem na cyklistickou dopravu v ose centrum města – základní umělecká škola na náměstí Míru. Zatímco tyto akce teprve připravujeme, realizovat v tomto roce se v každém případě budou cykloobousměrky na Janáčkově náměstí a sdružený přechod pro chodce a cyklisty přes Opavskou ulici v blízkosti křižovatky s ulicí K Řempu,“ uzavírá Michael Cestr.

Zodpovídá: Ing. Dita Círová
Vytvořeno / změněno: 7.5.2024 / 7.5.2024

Zařazenoút 07.05.2024 13:05:00
ZdrojKrnov
Originálkrnov.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=7455&id=47871

Související témata

Marshallův plán
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V