Šetření v rámci nástroje pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek

Publikováno:
26.4.2024
Autor:
Odbor obchodní politiky, 51200

Evropská komise zahájila první šetření v rámci nástroje pro mezinárodní zadávání veřejných zakázek (tzv. International Procurement Instrument, IPI), a to ve věci opatření a postupů Číny na trhu veřejných zakázek se zdravotnickými prostředky. Údajná čínská opatření, která budou nyní předmětem šetření, dle Evropské komise diskriminují evropské společnosti a výrobky na trhu s veřejnými zakázkami v sektoru zdravotnických prostředků.


Šetření Evropské komise (dále jen „Komise“) bylo zahájeno dne 24. dubna 2024 a bude se zabývat údajnými opatřeními a postupy Číny, které mají za následek vážné a opakující se zhoršení přístupu hospodářských subjektů, zboží a služeb z EU na čínský trh s veřejnými zakázkami v sektoru zdravotnických prostředků. Dle předběžného posouzení Komise tato restriktivní dovozní opatření a postupy významně a systematicky znevýhodňují hospodářské subjekty, zboží a služby z Unie, neboť systematicky upřednostňují u veřejných zakázek nákup domácích výrobků na úkor dovážených výrobků nebo podřizují účast hospodářských subjektů z Unie na veřejných zakázkách diskriminačním postupům. Těmito dovozními omezeními a postupy výrobci zdravotnických prostředků z Unie přicházejí o všechny obchodní příležitosti nebo o významné obchodní příležitosti na trhu s veřejnými zakázkami v Číně.

Šetřením se stanoví, zda údajná opatření a postupy v Číně existují a zda mají za následek vážné a opakující se zhoršení přístupu hospodářských subjektů, zboží a služeb z Unie na trh veřejných zakázek se zdravotnickými prostředky v Číně. Zároveň je čínská strana vyzvána ke konzultacím s cílem tato opatření nebo postupy zrušit či napravit. Fáze šetření by měla být ukončena do devíti měsíců od jeho zahájení (s možností prodloužení o pět měsíců v odůvodněných případech).

Dle Oznámení mají dotčené subjekty možnost do 30 kalendářních dnů od jeho zveřejnění zaslat Komisi svá vyjádření.

Plné znění Oznámení Komise o zahájení šetření naleznete zde.

Další kroky

Po ukončení šetření a konzultací Komise zveřejní zprávu, v níž uvede svá zjištění a navrhovaný postup. Pokud Komise po šetření dospěje k závěru, že stížnosti na čínská diskriminační opatření jsou oprávněné a Čína nenabídne uspokojivé řešení, mohou se přijmout opatření v rámci IPI. Opatření mohou mít podobu úpravy bodového hodnocení veřejných zakázek v EU v neprospěch uchazečů pocházejících z dotčené třetí země, nebo jejich úplného vyloučení z příslušného zadávacího řízení v EU v závislosti na určitých kritériích.

Co je IPI?

Mezinárodní nástroj pro zadávání veřejných zakázek vstoupil v platnost dne 29. srpna 2022. Nástroj je koncipován tak, aby obnovil rovnováhu příležitostí pro společnosti z EU, které se ucházejí o veřejné zakázky mimo EU, a podpořil otevřený a spravedlivý přístup na trhy veřejných zakázek po celém světě. Jeho hlavním cílem je podpořit vzájemné otevírání trhů s veřejnými zakázkami hospodářským subjektům z EU.

Více informací o nástroji zde.



Zařazenopá 26.04.2024 11:04:00
ZdrojMPO.cz - ZO
Originálmpo.cz/cz/zahranicni-obchod/spolecna-obchodni-politika-eu/setreni-v-ramci-nastroje-pro-mezinarodni-z...
AutorOdbor obchodní politiky, 51200
guid280809
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V