Uctili jsme památku padlých četníků

Krajské ředitelství Zlk

Policie České republiky – KŘP Zlínského kraje

Uctili jsme památku padlých četníků

VSETÍNSKO: Před budovou Územního odboru Vsetín se uskutečnil pietní akt.

V pátek 3. května dopoledne se před Územním odborem ve Vsetíně uskutečnil pietní akt za pět četníků, kteří položili svůj život během II. světové války. Pietní akt se konal u příležitosti 79. výročí osvobození města Vsetína a současně u příležitosti 77. výročí prvního odhalení pamětní desky padlých četníků.

Pamětní deska příslušníkům četnictva byla poprvé odhalena 4. května 1947 na budově Okresního národního výboru u vchodu k okresnímu velitelství SNB ve Vsetíně a podle dostupných informací byla sejmuta v polovině 60. let, když se stěhovalo okresní velitelství Sboru národní bezpečnosti do nové budovy v ulici Hlásenka ve Vsetíně.

Pamětní desku jsme nalezli na podzim roku 2015 ve sklepení budovy Policie ČR Územního odboru Vsetín, zrekonstruovali ji a rok později ji nainstalovali na budovu, tak aby měla své důstojné a čestné místo. Nutno také podotknout, že v rámci Krajského ředitelství policie Zlínského kraje se jedná o jediné pietní místo, které máme, a na které jsme patřičně hrdí.

Dnešního vzpomínkového aktu se zúčastnil ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje plk. JUDr. Jaromír Tkadleček MBA, starosta Vsetína pan Jiří Čunek, vnučka jednoho z padlých četníků (poručíka Rudolfa Gureckého) paní Drahomíra Kašparovská a také zástupci Českého svazu bojovníků za svobodu a policejních veteránů. Památku uctili svojí přítomností i ředitelé městských policií, policisté Krajského ředitelství policie Zlínského kraje a další hosté.

„Z celkového počtu 60 členů bezpečnosti v okrese jich bylo 15 žalářováno a 5 pak se nedočkalo osvobození. Jedním z prvých, které katané odstranili, byl vrch. strážm. Vavřinec Míša, velitel četnické stanice ve Valaš. Polance, který byl pro nepřátelské chování k rajchu 27. června 1940 zatčen, uvězněn a 28. 2. 1945 zemřel v konc. táboře v Grussenu. Druhou obětí byl vrch. stržm. Josef Znoy, velitel stanice ve Vel. Karlovicích. Zradou těch, jimž důvěřoval dostal se 28. října 1941 do rukou gestapa a 7. května 1942 v Mauthausenu popraven. Další obětí zrady se stal štstržm. Ludvík Bača z Hošťálkové, který za to, že všem potřebným osobám poskytoval úkryt, stanul za heydrichiády i se svou manželkou na popravišti. Čtvrtým byl známý por. Rudolf Gurecký, okresní velitel na Vsetíně, neúnavný ilegální pracovník a pomocník štábu I. part. brigády Jana Žižky. 5. ledna 1945 při rozsáhlém zatýkání na Vsetíně prchá do hor k partyzánům, odtud je však vylákán do Brna, kde je 28. března zatčen a začátkem dubna končí svůj život v plynové komoře v Mauthausenu. Poslední obětí byl polic. stržm. Ivan Tomišín, syn Podkarpatské Rusi. V roce 1938 bojoval ve svazku SOS proti Maďarům. Byl těžce zraněn a o uzdravení prošel obsazeným územím a hlásil se v Praze znovu do služeb vlasti. Byl přidělen na Vsetín. V den osvobození Vsetína plně rozkaz, na němž závisely životy mnoha rukojmí v Luhu, byl ustupujícími esesáky zastřelen.“ (Průlom. List valašského lidu. Vsetín 1. května 1947, č. 18, s. 4)

3. května 2024, mjr. Mgr. Simona Kyšnerová

Odkazy do noveho okna

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

pietní akt

pietní akt

Detailní náhled

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook


Zařazenopá 03.05.2024 14:05:00
ZdrojPolicie
Originálpolicie.cz/clanek/uctili-jsme-pamatku-padlych-cetniku-436483.aspx

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V