Gymnázium, České Budějovice, Česká 64. Zmizelé osudy. Mementa světových válek pro mladého člověka 21. století

06.05.2019 / 14:22 | Aktualizováno: 06.05.2019 / 16:24

Projekt realizovalo v roce 2018 gymnázium ve spolupráci s polskou partnerskou školou ZSE Gorlice. Hlavní náplní projektu byly společné odborné exkurze na vybraná místa související s historií světových válek (bývalá bojiště, vojenské hřbitovy a památníky přibližující historii bojů během 1. světové války v polské Gorlici a jejím okolí, návštěva koncentračního tábora v Osvětimi a v Březince) a následné zpracování a vyhodnocení získaných poznatků (výstavy fotografických impresí, projektový časopis, pracovní listy apod.).

Projekt realizovalo v roce 2018 Gymnázium, České Budějovice, Česká 64 ve spolupráci s polskou partnerskou školou Zespoł Szkół Ekonomicznych im. Jana Pawła II w Gorlicach.

Cílem projektu bylo aktivně přiblížit žákům střední školy klíčové historické a politické události, které ovlivnily vývoj Evropy i světa ve 20. století a podnítit u nich zájem o dějiny 1. a 2. světové války a holocaustu.

Hlavní náplní projektu bylo realizovat ve spolupráci s polskou partnerskou školou ZSE Gorlice odborné exkurze na vybraná místa související s historií světových válek (bývalá bojiště, vojenské hřbitovy a památníky přibližující historii bojů během 1. světové války v polské Gorlici a jejím okolí, návštěva koncentračního tábora v Osvětimi a v Březince) a následné zpracování a vyhodnocení získaných poznatků a podnětů (společná tvorba fotografických impresí a panelů reflektujících pohled na válečné konflikty očima dnešní mladé generace, vytvoření databanky fotografií jako zdroje informací pro následnou realizaci společné výstavy a tvorba mediálního sdělení pro školní časopis).

Hlavní výstupy projektu

Výstupem projektu jsou společné české a polské fotografické imprese, prezentace a pracovní listy, které budou i po ukončení práce na tomto projektu využívány vyučujícími a žáky v předmětech dějepis, občanská nauka, český, polský a německý jazyk, budou základem a motivačním stimulem žáků pro práci v plánovaných návazných projektech (např. osud tzv. terezínských dětí v Osvětimi, tábor Terezín jako propagandistický nástroj nacistického Německa apod.).

Hlavním výstupem projektu je česko-polská výstava panelů týkajících se problematiky světových válek a holocaustu určená k prezentaci na českobudějovickém magistrátu v dubnu 2019 u příležitosti pietní akce – připomenutí 77. výroční nechvalně známého transportu jihočeských Židů do Terezína a dále do nacistických vyhlazovacích táborů v Polsku. Vedle zástupců samosprávy a magistrátu města České Budějovice konáno za účasti jediné doposud žijící oběti této nacistické perzekuce paní Hany Tvrské (91 let) i dalších pamětníků.

Přínosy projektu pro mladou generaci žáků

Cílovou skupinu představovali žáci české a polské střední školy (15-17 let).

Práce žáků v projektu přispěla na základě autenticky získaných poznatků, zážitků (bývalá vojenská bojiště, hřbitovy a pak především koncentrační a vyhlazovací tábor Osvětim a Březinka) k významnému profilování osobnostního a mravního rozvoje mladého člověka, rozvoji kritického myšlení a syntéze hodnot, vnímání demokratických způsobů řešení konfliktu jako jediných přípustných v moderní demokratické společnosti 21. století, chápe tak demokracii jako protiváhu diktatury a anarchie.

Podobné zkušenosti a silné zážitky získané v tomto projektu posilovaly u žáků vědomí hodnoty lidského života, důstojnosti jednotlivce a jeho přirozených práv. Zároveň podpořily diskusi o odpovědnosti, vině, trestu a vyrovnání se s traumatickou a bolestnou minulostí obou národů a v širším kontextu lidstva.

Pozitivní dopady na rozvoj česko-polských vztahů

Smyslem projektu bylo dále posilování této kooperace mezi žáky obou zemí, která v jihočeském regionu představuje spíše výjimku (běžné jsou kontakty česko-rakouské a česko-německé). Práce v takovém projektu představovala i další obohacení a rozšíření jazykových, kulturních, geografických i historických obzorů žáků a vyučujících. Při vzájemné spolupráci na výše uvedených výstupech z projektu využívali žáci ve společných česko-polských pracovních týmech jako komunikaci primárně češtinu a polštinu, aby tak blíže poznávali a odhalovali společné jazykové a kulturní kořeny, žáci jsou pochopitelně na středoškolské úrovni vybaveni dále jazykově angličtinou a němčinou. Díky spolupráci na tomto projektu vytvořili žáci obou škol velice úzké a přátelské vazby, které by měly vyústit dalším plánovaným společným česko-polským projektem.

Kooperace s žáky polské partnerské školy vedla v širším měřítku k posilování interkulturních kontaktů, žáci si uvědomili společné slovanské historické, kulturní, politické a jazykové kořeny, seznámili se s obrazem dnešního Polska jako jednoho z členských států EU a toto vedlo k objevování nových horizontů v rámci nové, sjednocené Evropy 21. století, která představuje v širším kontextu vlast pro Evropana kterékoliv členské země EU. Žáci si tak uvědomili při tomto poznání výjimečnost celého evropského integračního procesu, který zásadním způsobem kontrastuje právě s událostmi spojenými politickým vývojem 20. století (totalitní systémy, světové války se všemi následky, holocaust apod.)

Hlavní výstupy společného česko-polského projektu

- Fotografické imprese, které jsou základem pro návazné výstavy v obou školách/městech

- Virtuální výstava projektových fotografií

- Projektový časopis

- Výstavní panely, pracovní listy reflektující historii II. světové války, holocaustu - viz ukázky.

- Město České Budějovice - Vzpomínkové setkání k 77. výročí transportu Akb.

Galerie


Gymnázium, České Budějovice, Česká 64. Zmizelé osudy. Mementa světových válek pro mladého člověka 21. století

Gorlice
Gorlice
Gorlice
Osvětim
Osvětim
Osvětim
Imprese
Imprese
Imprese
Imprese


Zařazenopo 06.05.2019 16:05:00
ZdrojMZv ČR cesko-polske_forum
Originálmzv.gov.cz/cesko-polske_forum/cz/podpora_projektu/realizovane_projekty/rok_2018/gymnazium_ceske_bude...
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V