Rychleji, pohodlněji, bezpečněji. Modernizace trati Otrokovice – Zlín – Vizovice má začít v roce 2026

Bc. Jan Vandík DiS. 5

Výrazně kvalitnější vlakové spojení Zlína s okolními městy přinese modernizace trati Otrokovice – Zlín – Vizovice. Celá trasa dlouhá 25 kilometrů se dočká elektrizace, v úseku mezi Otrokovicemi a Zlínem přibude druhá kolej. Investorem stavby s odhadovanými náklady 12 miliard korun je stát, konkrétně Správa železnic. Stavět se má začít za dva roky.

„Velmi nás a hlavně občany našeho kraje trápí dlouho neřešený špatný stav vlakového nádraží ve Zlíně, jehož rekonstrukce je součástí modernizace trati z Otrokovic do Vizovic. I když nejsme jeho vlastníkem, tlačíme na Správu železnic, aby zrychlila přípravu této akce a mohlo se tak co nejdříve začít stavět. Přislíbili jsme jim v tom naši maximální součinnost,“ informoval hejtman Radim Holiš.

„Stavební práce by se podle aktuálních předpokladů měly rozběhnout na začátku roku 2026 a skončit v roce 2030. Uvedené termíny jsou ale závislé na získání potřebných povolení, výkupech pozemků a přidělení potřebných finančních prostředků,“ sdělil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda.

Ze Zlína do Otrokovic každou čtvrthodinu

Rychlost vlaků se v celém úseku zvýší ze stávajících 60 na 100 km/h, což bude znamenat zkrácení jízdních dob, zvýšenou přepravní kapacitu i komfortnější cestování. „Vlaky mezi Zlínem a Otrokovicemi by měly jezdit každých patnáct minut, mezi Zlínem a Vizovicemi pak každou půlhodinu,“ upřesnil náměstek hejtmana pro dopravu Radek Doležel. Díky nasazení moderních tišších vlaků dojde i ke snížení hlukové zátěže. Počítá se i se změnami zabezpečení železničních přejezdů. Všechny budou mít závory a na třech místech se bude železnice se silnicemi místo přejezdu nově křížit mimoúrovňově. V Prštném a na Podvesné nahradí přejezdy dva silniční nadjezdy a v Kvítkovicích bude mimoúrovňové křížení řešeno železničním tunelem.


BEZPEČNĚJŠÍ KŘÍŽENÍ. Na Podvesné vznikne nový silniční nadjezd

Novou tvář získají i nádraží

Kromě samotné trati dozná zásadních změn také stanice Zlín-střed, kdy bude nádraží přesunuto blíže ke Gahurově ulici. Vzniknou zde nová nástupiště, podchod a v rámci plánované výstavby multifunkčního objektu soukromého investora také nová nádražní budova se zázemím pro cestující a dopravce. Navazující obchodní pasáž bude propojena se suterénem výpravní budovy a podchodem k nástupištím, část objektu má sloužit k parkování osobních automobilů. Počítá se i s modernizací nádraží v Otrokovicích a proměny se dočká také stanice ve Vizovicích, kde se plánuje vybudování autobusového terminálu a přestupního bodu mezi vlaky a autobusy.


MODERNÍ KABÁT. Nádraží v centru Zlína se dočká důstojné podoby

Někde už je hotovo

Zatímco modernizace trati z Otrokovic do Vizovic je zatím ve stádiu příprav, jiné stavby Správa železnic ve Zlínském kraji už v nedávné době dokončila nebo je aktuálně finišuje. Mezi ty dokončené patří například rekonstrukce železničních stanic v Rožnově pod Radhoštěm a Holešově. V Rožnově byla opravena historická nádražní budova, vybudovala se tu bezbariérová nástupiště, zmodernizovala kolejiště i další infrastruktura. V Holešově se stavební práce dotkly výpravní budovy, čekárny, ale pracovalo se také na celkové rekonstrukci kolejiště a opravě celého nástupiště. Vznikla tu dvě nová bezbariérová nástupiště, přístupná centrálním přechodem. Začátkem května Správa železnic dokončí modernizaci vlakového nádraží ve Vsetíně. Nová výpravní budova, která nahradila tu starou, bude sloužit jako společný odbavovací terminál pro železniční i autobusovou dopravu. Cestující tu budou využívat tři nástupiště, nové podchody i parkovací dům.


VSETÍN NOVĚ.
Správa železnic v květnu dokončí modernizaci vsetínského nádraží

Zpracoval: Jan Vandík

Vizualizace: Správa železnic

? Kontakt pro média:

Soňa Ličková
tisková mluvčí Zlínského kraje
577 043 190, 602 671 376
sona.lickova@zlinskykraj.cz

Sdílet na Přejít na stránky facebooku Přejít na stránky twiteru

Vložil: Bc. Jan Vandík DiS., 03.05.2024 13:21


Zařazenopá 03.05.2024 13:05:00
ZdrojZlínský kraj
Originálzlinskykraj.cz/aktuality/rychleji-pohodlneji-bezpecneji-modernizace-trati-otrokovice-zlin-vizovice-m...
Přílohy
6634c8b1ba1c3d294d02c854 (130.4111328125kB)
Kategorieaktuality

Související témata

Město Otrokovice | Město Zlín | Otrokovice | Zlín
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V