Miroslava Poskočilová: Zámek na slavnosti chystá spoustu novinek, středověkou bitvu či průvod

Miroslava Poskočilová: Zámek na slavnosti chystá spoustu novinek, středověkou bitvu či průvod

Zámek Děčín patří mezi atraktivní turistická lákadla v našem městě. Co vše je zde k vidění a na co se mohou návštěvníci těšit, říká v rozhovoru jeho ředitelka Miroslava Poskočilová.

Náš zámek je každoročně významně zapojen do pořádání městských slavností. Co vše letos v rámci slavností pořádáte?
Připravili jsme pestrý program plný historie, dobrodružství a překvapení. Letošní městské slavnosti zahajujeme pochodňovým průvodem, který vyjde v pátek 17. května v půl deváté večer z Husova náměstí. Těšit se můžeme na cestu plnou světel a historických postav. Průvod povedou dva jezdci na koních a veřejnost se může přidat kdekoli na trase s lampiony. Po dobu průvodu bude částečně omezena doprava.

Kudy vede trasa průvodu?
Přes nábřeží a Tyršův most do Křížové ulice. Svou cestu ve večerních hodinách zakončí na Mariánské louce pozváním na druhý den. Právě na Mariánské louce budou oba dny postaveny historické stany s ukázkou řemesel a v sobotu se zde strhne středověká bitva. Vstupné na Mariánskou louku bude celý víkend zdarma.

Středověká bitva je v programu novinkou. Co od ní můžeme čekat?
Historická bitva nás svou atmosférou vrátí o téměř pět století zpět do časů, kdy na Děčínsku vládnul loupeživý rod Vartenberků. Chceme návštěvníkům nabídnout autentickou ukázku bitvy a přenést je na časové ose města daleko do historie. V plné zbroji bitvu sehrají členové několika uměleckých spolků, kteří nám umožní nahlédnout i do jejich obydlí a připomenou dávno zapomenutá řemesla.

Velmi oblíbené jsou historické trhy na zámku. Jak proběhnou letos, když je kvůli rekonstrukci uzavřena Dlouhá jízda?
Rekonstrukce Dlouhé jízdy probíhá od letošního února a její dokončení se plánuje na listopad. Zámek proto přesunul většinu svých kulturních akcí do Jižních zámeckých zahrad. Naštěstí se v loňském roce podařilo opravit zeď pod zámeckou sýpkou. Prostor kolem sýpky a nad vinicí tak využijeme pro stánkaře s nabídkou občerstvení. Kolem kašny se budou odehrávat vystoupení šermířů, ukázka práce sokolníka a hrát bude dobová hudba. Na prvním zámeckém nádvoří návštěvníky uvězní do mučících nástrojů kat a za průchodem na hlavní nádvoří budou moci návštěvníci obdivovat floristickou soutěž Děčínská kotva. Soutěžní práce a květinové dekorace na téma „musica“ budou vystaveny i v Knihovním sále a na zahradních terasách.

Jak ještě uzavření Dlouhé jízdy ovlivňuje chod zámku?
Překvapivě jsme návštěvníkům hned při vstupu do zámeckého areálu od sýpky otevřeli jiný pohled na zámek a jeho krásné zahrady. Dříve většina lidí vstupovala Dlouhou jízdou a oázu uprostřed města objevovali až cestou ze zámku. Nyní se zahrady přirozeně zapojily do celoročních procházkových okruhů. Od uzavření cesty se na zámku konaly taneční kurzy pro dospělé, jarní tančírna, otevřená je zámecká restaurace a od června se připravuje otevření nové zámecké kavárny v podloubí. Rekonstrukce chod zámku tedy zatím výrazně neovlivňuje, na ostatní přístupové cesty jsme umístili mapky s rozkreslením cestiček pro turisty. Chystá se uzavření řetězové lávky, brány z Křížové ulice, v říjnu průjezd kolem sýpky zkomplikuje výstavba teplovodu k sýpce. U všech uzavírek se snažíme co nejvíce zabránit kolizím nebo dopadu na turistickou sezónu.

Jak byste návštěvníky na zámek nalákala?
Plná návštěvnická sezóna na nás teprve čeká, v těchto měsících k nám chodí hodně školních tříd na speciální školní programy, znovu jsme otevřeli výstavu Dotkni se (exo)planet, kterou pořádáme ve spolupráci s AV ČR. Navštěvovaná je již třetím rokem i úniková hra na nádvoří, celoročně je otevřená zámecká galerie s nabídkou tvorby místních fotografů a malířů. Od května bude také v galerii výstava Spolku Tvůrčích optimistů.

Když lidé přijdou na zámek, co je nejvíce zajímá?
Turisté k nám na zámek přicházejí z celého světa, nejvíce návštěvníků je ze sousedního Německa, hodně turistů je z Polska nebo Nizozemí. Z těchto destinací máme i nejvíc ubytovaných hostů v apartmánu, v letní sezóně k nám zavítají i Angličané, Izraelci nebo Američané. Otázky turistů mívají hodně společného, zajímají se o obnovu zámku, aktuálně probíhající rekonstrukce nebo o další turistické cíle v okolí. Mezi oblíbené otázky během průvodcování patří dotaz na cenu, za kterou byl zámek v roce 1932 prodán, nebo důvod prodeje. Co většinu návštěvníků nejvíce překvapí, je přírodní krása našeho města, obdivují monumentalitu zámku a jeho polohu nad soutokem dvou řek a velice pozitivně vnímají i kulturní nabídku zámku během letní sezóny, kdy jsou téměř všechna představení vyprodána.
Zámek hodně spolupracuje se školami, žáci mají možnost projít si zámecké interiéry edukativní formou, navštívit zámecké sklepení nebo si zahrát venkovní hru malého dobrodruha. A právě žáci mají mnohdy zajímavé dotazy na hloubku kašny, počet komínů, kamna, ve kterých se topilo, nebo cokoli zajímavého ze života na zámku.

Kromě akcí v rámci městských slavností určitě chystáte ještě nějaké novinky…
Připravujeme a pečlivě vybíráme někdy i na přání interprety a představení tak, abychom pozvali během celého roku všechny věkové skupiny lidí, rodiny s malými dětmi na Sváťovo dividlo, rodiny s většími dětmi na pálení čarodějnic, mládež na taneční kurzy manželů Rottenbornových a hudební fanoušky na koncert Anety Langerové nebo skupiny Čechomor. Pro gurmány jsme nově zařadili na sobotu 29. 6. Food Day Festival s účastí finalisty Masterchef Česko Jakuba Menšíka. Do pravidelných letních talk show jsme letos vybrali herce Ondřeje Vetchého. Divadelní spolek Hraničář přijede s představením Erbenovy Kytice. Na své si přijdou i příznivci Činoheráku, který zahraje premiéru Moliérovy komedie o stárnoucím muži Škola žen a v srpnu se můžete v zahradách setkat s Leontýnkou v muzikálu „Ať žijí duchové“. O prázdninách opět ožije hlavní nádvoří letním kinem. Výhled máme už i na září, kdy se první sobotu v zahradách budou konat slavnosti vína poprvé spolu s Pouličním divadlem, které se do zahrad přesouvá z Křížové ulice. Zakončením hlavní letní sezóny bude 15. 9. koncert skupiny Jelen.

Z toho, co popisujete, si musí každý vybrat…
Mým přáním je srdečně na zámku vítat kohokoli, kdo si chce odpočinout od reality a chce se na chvíli ocitnout v jiném světě divadla, hudby, pohádkové atmosféry, nebo jen tak zapózovat před fotoaparátem se zámeckými pávy. Novinkou bude v červnu nová zámecká kavárna a do budoucna se můžeme těšit na obnovenou Růžovou zahradu a Dlouhou jízdu. Na obou stavbách probíhají intenzivní stavební práce, překvapením je fresková výzdoba severní části sala terreny a odkryv rytých omítek na průčelí z východní strany. Restaurátorské práce pomalu odkrývají další části historie této krásné barokní stavby, ale o tom více zase příště.

Počet zobrazení: 32
Sdílet
  • Facebook
  • Twitter
  • Gmail
  • Whatsapp
  • Vytisknout

Zařazenopá 03.05.2024 09:05:00
ZdrojDěčín
Originálmmdecin.cz/rozhovory/5087-miroslava-poskocilova-zamek-na-slavnosti-chysta-spoustu-novinek-stredoveko...
Přílohy
KategorieRozhovory
Autorspam@spam.cz (Luděk Stínil)
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V