Světový den svobody tisku

03.05.2024 / 10:00 | Aktualizováno: 03.05.2024 / 10:16

U příležitosti Světového dne svobody tisku 3. května chce Ministerstvo zahraničních věcí opětovně vyjádřit poděkování všem novinářkám a novinářům a ujistit je o pokračující podpoře ze strany Česka. Svoboda projevu a tisku jsou základem demokracie a novináři a novinářky, pracovníci a pracovnice médií hrají klíčovou roli při její ochraně.

Podpora svobody projevu a médií patří mezi dlouhodobé priority české zahraniční politiky. Letošní Světový den svobody tisku je věnován zdůraznění významu žurnalistiky v souvislosti s aktuálními globálními environmentálními výzvami. V této souvislosti vzdáváme čest novinářům po celém světě, kteří se zabývají environmentálními problémy, někdy ve velkém ohrožení vlastní bezpečnosti.

Nezávislá a pluralitní média čelí rostoucím výzvám jak v Evropě, tak celosvětově. Působí ve stále nebezpečnějších podmínkách, jak v konfliktních zónách, tak mimo ně. Stateční novináři a pracovníci médií, zejména ženy a hlasy menšin, jsou stále častěji vystaveni hrozbám a útokům, včetně online a offline obtěžování, dezinformačních kampaní, zneužívání právního systému a uzavírání redakcí. Pronásledování nezávislých novinářů v Ruské federaci a v Bělorusku je zvláště znepokojující.

Ohrožení, jimž čelí pracovníci médií, zahrnují také ekonomické výzvy a obtíže, před nimiž stojí ve snaze udržet model zpravodajství, který zajistí jak kvalitu, tak nezávislost. V rámci Programu transformační spolupráce poskytuje MZV ročně více než 25 milionů korun na projekty podporující nezávislá média, mediální výchovu a školení novinářů, včetně iniciativ zaměřených na boj proti dezinformacím. Jako člen mezinárodní platformy Koalice pro svobodu médií (Media Freedom Coalition) se Česko aktivně zasazuje o podporu a ochranu nezávislých médií a novinářů. Finančně podporuje také Fond UNESCO na podporu médií (Global Media Defence Fund).

Ohroženým novinářům pomáháme i ryze prakticky skrze vízovou podporu ve chvíli, kdy potřebují ze svého působiště z bezpečnostních důvodů urychleně odjet. V reakci na ruskou agresi vůči Ukrajině Česko v posledních dvou letech vydalo přes tisíc schengenských víz pro nezávislé aktivisty a novináře, kteří byli nuceni opustit svoji vlast. Máme zájem na tom, aby se pro některé z nich Česko stalo druhým domovem, odkud by mohli dále působit,“ říká ministr Jan Lipavský.

Aktuální válka v Evropě zřetelně podtrhuje význam svobody tisku jako zdroje nezávislých a ověřených informací, které vedou k adekvátní reakci demokratických vlád. Ministerstvo zahraničních věcí chce proto ocenit neúnavné úsilí všech odvážných novinářů a dalších spolupracovníků médií, kteří zůstávají odhodláni přinášet veřejnosti nezávislé a ověřené informace navzdory všem rizikům svého povolání, a ujistit je o pokračující podpoře ze strany Česka. Stejně tak chceme vyjádřit poděkování a pokračující podporu všem našim partnerům, kteří nám pomáhají bojovat za svobodu projevu a médií ve světě. V tváři bezprecedentních globálních výzev musíme chránit a prosazovat svobodu médií – je dnes důležitější, než kdy dřív.



Zařazenopá 03.05.2024 10:05:00
ZdrojMZV
Originálmzv.gov.cz/jnp/cz/udalosti_a_media/tiskove_zpravy/svetovy_den_svobody_tisku.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V