Policie.cz (Policie)
Kriminalita a bezpečnost  |  03.05.2024 08:36:00

Budil dojem úspěšného investora, vylákal téměř 52 milionů korun

Policie České republiky – KŘP Pardubického kraje

Vylákal téměř 52 milionů korun

PARDUBICKO – Po necelých 2 letech kriminalisté z odboru hospodářské kriminality ukončili vyšetřování zvlášť závažného zločinu podvodu podáním návrhu na podání obžaloby 64letého muže z Pardubicka.

Budil dojem úspěšného investora a nabízel takové zhodnocení investovaných financí, které bylo nereálné. V průběhu 10 let se nyní 64letému muži podařilo podvést nejméně 25 fyzických osob, kterým sliboval vysoké zhodnocení finančních prostředků prostřednictvím investování v mezinárodním systému měnové burzy. Prezentoval se jako úspěšný investor, ale „podnikal“ bez oprávnění a bez bankovní licence. Věřitelům z okruhu jeho příbuzných a známých sliboval a garantoval měsíční úročení v intervalu od 1,02 až do 5,01% p. a., které by odpovídalo ročnímu úročení od 12,24% do 60,1%.

Na základě sjednaných smluv mu věřitelé na účty posílali různě vysoké finanční částky nebo je předávali v hotovosti. Od věřitelů tak vylákal téměř 52 milionů korun. Přes 15 milionů zaslal na zahraniční obchodní účty k obchodování na mezinárodním obchodním systému, kde docházelo ke směnám korun za dolary podle aktuálního měnového kurzu.

Rozsáhlým finančním šetřením krajští kriminalisté zjistili rozdíl mezi svěřenými půjčkami a prostředky zaslanými na obchodní účty přes 36 milionů korun. Ty nikde neinvestoval a téměř 23 milionů korun úmyslně použil pro vlastní potřebu, k soukromým a rodinným výdajům a na splácení úvěrů.

Téměř 18 milionů korun postupně vyplatil věřitelům, touto částkou vykrýval jejich požadavky o vyplacení úroků. Věřitelům pravidelně každý měsíc zasílal reporty s výsledky investování i roční zúčtování, které se ovšem nezakládaly na pravdivých údajích jen proto, aby je ujistil o výhodnosti investic a jejím pokračování. Pokud věřitel zažádal o vyplacení úroků nebo jistiny, peníze vyplácel díky nově sjednaným smlouvám, jejichž prostředky vědomě nezhodnocoval a činil tak z důvodu udržitelnosti systému. To ale netrvalo věčně. Po několika letech zhruba od roku 2018 ovšem začal ztrácet důvěru. Ve větší míře byl žádán o vyplácení slibovaných investic a nové investory nezískával. V polovině roku 2021 vyšel najevo skutečný stav, že už od počátku finanční prostředky určené k investování využíval na jiné účely, a přesto vědom si neudržitelnosti systému dál přijímal nové půjčky a sliboval takové úročení, kterého nemohl nikdy dosáhnout.

Krajští kriminalisté z odboru hospodářské kriminality obvinili 64letého muže z Pardubicka ze spáchání zvlášť závažného trestného činu podvodu spáchaného formou pokračující trestné činnosti a předali státnímu zástupci spisový materiál s návrhem na podání obžaloby. V pátek 3. května 2024 státní zástupce podal obžalobu ke Krajskému soudu v Hradci Králové - na jeho pobočku v Pardubicích.

V případě pravomocného odsouzení muži hrozí trest odnětí svobody na 5 až 10 let.

3. května 2024
por. Mgr. Andrea Muzikantová
tisková mluvčí policie Pardubického kraje

vytisknout e-mailem X Corp. Facebook

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

Út 11:40 Spanilá jízda koruny (Česká spořitelna) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688