Den Evropy 2024: Evropské instituce v celé Evropě vítají občany na akcích organizovaných v rámci dne otevřených dveří

Den Evropy 2024

U příležitosti Dne Evropy, 9. května, oslavuje EU své úspěchy – jednotu a dlouhodobý mír – a připomíná podepsání Schumanovy deklarace v roce 1950. Měsíc před volbami do Evropského parlamentu, které se konají od 6. do 9. června, budou mít občané příležitost navštívit orgány EU v Bruselu i jinde. Prostřednictvím účasti na diskusích, živých vystoupeních, hrách a jiných aktivitách se budu moci dozvědět více o tom, co Evropa dělá pro ně a spolu s nimi.

Evropský parlament

Akci konanou dne 4. května u příležitosti Dne Evropy v Evropském parlamentu slavnostně zahájí jeho místopředseda Marc Angel (S&D, Lucembursko). Program bude pokračovat aktivitami zaměřenými na všechny věkové skupiny a bude doplněn informačními stánky a krátkými setkáními na téma boj s dezinformacemi, ženy v politice a předvolební kampaně. Občané se budou moci dozvědět, jak volit ve volbách do Evropského parlamentu, proč je hlasování důležité a jak přispět k ochraně demokracie. V Parlamentariu v Bruselu budou probíhat komentované prohlídky výstavy VOTE. Úplný program naleznete zde a akce organizované ve všech 27 zemí EU zde.

Rada Evropské unie

Během zasedání Rady v Bruselu se návštěvníci dne 4. května budou moci vydat po stopách vedoucích představitelů EU. Prohlídky s průvodcem budou organizovány po celý den. K účasti na nich nebude nutná předchozí registrace a občané v jejich rámci budou rovněž moci prozkoumat architekturu budov Rady. Pro mladší návštěvníky bude připravena řada speciálních aktivit včetně hledání pokladu. Každý z 27 členských států bude mít stánek, kde bude představovat své národní tradice, kulinářské speciality a turistické atrakce. Návštěvníci se s nimi budou moci seznámit interaktivním způsobem a budou se moci účastnit živých vystoupení. U příležitosti 20. výročí rozšíření EU v roce 2004 se bude konat výstava. Více informací zde.

Evropská komise

Dne 4. května bude pro návštěvníky otevřena budova Berlaymont. Občané se zde budou moci seznámit s úlohou Komise, prozkoumat tematické vesnice vytvořené pro tuto příležitost a seznámit se s historií EU a jejími hodnotami. Budou se moci dozvědět, co Komise dělá na obranu naší demokracie a rozmanitosti a pro budování digitálnější a ekologičtější budoucnosti. Zvláštní část bude věnována podpoře Ukrajiny. Prostřednictvím speciálních aktivit bude připomenuto 20. výročí rozšíření EU v roce 2004, 25 let od zavedení eura a 30 let jednotného trhu. Úplný program je k dispozici zde. Akce budou rovněž pořádat zastoupení v členských státech.

Evropská centrální banka

Občané budou mít možnost dozvědět se o euru, společné měně 20 zemí EU, projektu digitálního eura a o tom, co ECB dělá pro to, aby udržela ceny na stabilní úrovni a aby banky byly bezpečné a zdravé. Dne 4. května se občané budou moci setkat s odborníky z ECB v Evropské komisi v Bruselu (více informací naleznete zde). Tentýž den večer se předem registrovaným návštěvníkům v rámci muzejní noci otevřou dveře i ECB ve Frankfurtu, která se dne 9. května zúčastní frankfurtského evropského festivalu.

Evropský účetní dvůr

Na účetním dvoře EU v Lucemburku budou dne 9. května na programu zábavné interaktivní hry a občané si prostřednictvím kvízu budou moci otestovat své znalosti z oblasti auditu. Rodiny a návštěvníci všech věkových kategorií se budou moci dozvědět, jak účetní dvůr pomáhá chránit peníze občanů EU. Úplný program je k dispozici zde.

Evropská služba pro vnější činnost

Evropská služba pro vnější činnost zve dne 4. května k objevování dynamické práce diplomatické služby EU v Bruselu a na celém světě. Návštěvníci se budou moci zapojit do rozhovorů s velvyslanci EU a získat informace o úloze EU při prosazování míru, lidských práv a udržitelného rozvoje ve světě. Budou pro ně připravena živá hudební a taneční vystoupení a workshopy a získají kulinářské inspirace z různých míst po celém světě. Imerzní program bude doplňovat promítání různých filmů v kinosále. Pro děti bude připraven speciální program s mnoha zábavnými aktivitami a výstava loutek. Úplný program je k dispozici zde.

Evropský hospodářský a sociální výbor

Tento výbor, který je představitelem organizované občanské společnosti EU, otevře své dveře v Bruselu dne 4. května. Jeho členové budou aktivně diskutovat s lidmi a zajímat se o jejich obavy. Program zahrnuje interaktivní hry, kvíz o EU, živou hudbu a aktivity pro děti. Při návštěvě budovy EHSV budou mít návštěvníci rovněž možnost přivítat členy a zaměstnance tohoto výboru v cíli cyklistického závodu na podporu zvýšení povědomí o evropských volbách. Úplný program je k dispozici zde.

Evropský výbor regionů

Shromáždění regionů a měst EU otevře své prostory v Bruselu dne 4. května, aby se občané mohli setkat s regionálními a místními volenými politiky. Interaktivní stánky a aktivity budou příležitostí dozvědět se více o úloze Výboru regionů a o jeho odhodlání zmenšit vzdálenost mezi EU a jejími místními komunitami. U příležitosti Dne Evropy a 30. výročí založení výboru se skuteční festival regionů a měst s ochutnávkami, kvízovými hrami a digitální výstavou, který bude oslavou rozmanitosti našich území. Více informací zde.

Evropská investiční banka

Na stánku Evropské investiční banky u příležitosti Dne Evropy, který se uskuteční dne 4. května v Bruselu a dne 9. května v Lucemburku (podrobnosti zde), se návštěvníci mohou seznámit s hlavními projekty, které EIB v jejich zemi financovala. Rovněž se mohou seznámit s iniciativami financovanými EIB, jako jsou místní nemocnice, dopravní infrastruktura, např. vlaky nebo metro, nebo protipovodňové bariéry chránící jejich města. Budou moci získat informace o EU, zúčastnit se kvízu a získat některou z cen.

Souvislosti

Dne 9. května si Evropa připomíná zakládající dokument EU – Schumanovu deklaraci. Tato deklarace, která byla podepsána dne 9. května 1950, byla odrazovým můstkem spolupráce v Evropě a míru na našem kontinentu. Den Evropy je symbolem otevřenosti, transparentnosti, demokracie a jednoty EU.

Letošní Den Evropy se koná 45 let po prvních volbách do Evropského parlamentu v roce 1979 a krátce před volbami v roce 2024, které se ve všech zemích EU uskuteční ve dnech 6.–9. června.

DALŠÍ INFORMACE

Den Evropy – internetové stránky EP

https://www.europarl.europa.eu/europe-day/cs/

Den Evropy 2024 – interinstitucionální internetové stránky

https://europeday.europa.eu/index_cs

Internetové stránky věnované evropským volbám

https://elections.europa.eu/cs/

Evropské volby – informace pro média

https://www.europarl.europa.eu/news/cs/press-room/press-tool-kit


Zařazenočt 02.05.2024 17:05:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2381&language=cs
guid/IP/24/2381/

Související témata

Evropa
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V