Praha 4 si připomíná Pražské povstání a konec druhé světové války


Pietní akt na počest obětí 2. světové války se uskutečnil ve čtvrtek 2. května 2024 od 10:30 hodin na spořilovském Národním hřbitově na Roztylském náměstí.

Městská část Praha 4 si v těchto dnech připomíná konec druhé světové války, její hrdiny i oběti, a bojovníky Pražského povstání, kteří na jejím konci zabránili nacistům proniknout do centra hlavního města. Pietní akty se tradičně konají na Národním hřbitově na Spořilově, v parku Jezerka u pomníku Zpravodajské brigády Toledo a u památníku Tří odbojů na náměstí Generála Kutlvašra.

Národní hřbitov padlým hrdinům z Pražského povstání byl v Praze na Spořilově zřízen z rozhodnutí Revolučního národního výboru už v květnu 1945. Truchlící pozůstalí a zástupy Spořilovských občanů v něm pietně pohřbili čtyři bojovníky květnového povstání, Sokoly Františka Bulína, Antonína Zachardu, Františka Nováka a Bedřicha Krejného. Památník připomíná ale i další oběti nacistického teroru.

„Dnes si připomínáme oběť spořilovských obyvatel, kteří ji přinesli pro svoji rodinu a svoji vlast. V období nejtvrdšího útlaku měli sen, sen o svobodné zemi, a my dnes máme tu možnost a výsadu tento jejich sen žít,“ uvedl místostarosta Filip Vácha (TOP 09). „Svoboda ale nikdy není jistá, jak vidíme už řadu dlouhých měsíců na zločinné agresi Ruska na Ukrajině. Dnes Ukrajina bojuje o svoji svobodu, stejně jako o ni v roce 1945 bojovali naši předkové.“

Zpravodajská brigáda, jejíž odbojovou činnost pomník na Jezerce připomíná, byla složena ze skautů a dalších mladých lidí a po celou dobu okupace se zabývala rozsáhlou zpravodajskou činností. Zároveň se připravovala na ozbrojené vystoupení a její členové posléze statečně bojovali v Pražském povstání. Po roce 1948 byli mnozí perzekvováni, protože nespolupracovali s komunisty. Památník na Jezerce proto chátral a byl obnoven až po porážce komunistického režimu.

„Jen pár kroků odsud probíhaly v květnu 1945 v době Pražského povstání jedny z nejtvrdších bojů, protože právě z jihu, ze Sedlčanska a Benešovska, z výcvikových prostorů zbraní SS, postupovaly na Prahu nejsilnější a nejkrutější německé jednotky,“ uvedl ve svém projevu starosta Ondřej Kubín (ODS). „A právě u nás, v dnešní Praze 4, naši předkové v květnu 1945 v bojích s okupanty uspěli. Sami bez cizí pomoci. Zde byla konečná linie obrany. Například přes barikádu před známou restaurací Na Paloučku se nepřítel nedostal.“

Hlavním pietním aktem pořádaným městskou částí je tradičně připomínka Pražského povstání na náměstí Generála Kutlvašra. Uskuteční se v úterý 7. května od 12 hodin. Přehled všech pietních shromáždění najdete ZDE .

Přijďte si společně s námi připomenout Den vítězství a obnovení svobody a demokracie, zve veřejnost městská část Praha 4.

Fotografie z letošních pietních a vzpomínkových aktů jsou postupně zveřejňovány ve Fotogalerii roku 2024 .

Pietní akt na počest obětí 2. světové války se uskutečnil ve čtvrtek 2. května 2024 od 10:30 hodin na spořilovském Národním hřbitově na Roztylském náměstí.

Zařazenočt 02.05.2024 14:05:34
Vydáno
ZdrojPraha 4
Originálpraha4.cz/Praha-4-si-pripomina-Prazske-povstani-a-konec-druhe-svetove-valky-1.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V