Nejvyšší správní soud dal za pravdu Jihlavě a vyhověl kasační stížnosti

Jihlavský magistrát uspěl. Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti proti rozhodnutí krajského soudu v Brně. Ten označil počínání jihlavského stavebního úřadu ve sporu o galvanovnu v Rantířově jako nečinnost. Nespravedlivě. Nejvyšší správní soud rozsudek krajského soudu zrušil a zastal se jihlavského úřadu, že jednal správně.

Radnice

Galvanovna vybudovaná v Rantířově je už od roku 2015 předmětem sporu obce, firmy i různých úřadů. Obec Rantířov se soudila s jihlavským magistrátem a obvinila ho z pasivity. Krajský soud tvrzení obce Rantířov původně potvrdil. Jihlava však podala kasační stížnost a domáhala se zrušení rozsudku KS v Brně, což se nyní podařilo. Nejvyšší správní soud v dubnu 2024 rozhodnutí krajského soudu v Brně zrušil a dal za pravdu jihlavským úředníkům. Nečinní nebyli a jednali správně.

„Od začátku jsme tvrdili, že vedeme řízení o odstranění stavebních úprav ve stávající galvanovně, nemohli jsme zahájit řízení o odstranění celé stavby, ale pouze o odstranění změn, které se dělaly v hale,“ vysvětlil vedoucí stavebního úřadu v Jihlavě Michal Jarco.

Ve složitém mnohaletém sporu o stavební úpravy v hale rantířovské galvanovny bylo od roku 2021 vedeno řízení o odstranění stavebních úprav stávající haly. V roce 2022 bylo zahájeno na základě rozsudku krajského soudu řízení o odstranění stavby automatické linky umístěné ve stávající hale. Proto bylo následně přerušeno řízení z roku 2021. Řízení ve dvou stejných věcech totiž nelze vést.

„Krajský soud však na základě žaloby obce rozhodl, že jsme v řízení z roku 2021 nečinní. Proti tomuto rozsudku jsme proto okamžitě podali kasační stížnost. Naší stěžejní argumentací bylo, že ve věci odstraňování linky rozhodně nejsme nečinní, že je o ní rozhodováno v řízení z roku 2022. V tom řízení jsme postupovali razantně a bez jakýchkoliv průtahů. V řízení o odstranění z roku 2021 už ale nebylo o čem rozhodovat a je potřeba jej už pouze formálně ukončit,“ vysvětlil postup jihlavského stavebního úřadu jeho vedoucí Michal Jarco.

„Těší nás, že nám dal nejvyšší správní soud za pravdu a proti jeho rozhodnutí už nelze vymáhat opravné prostředky. Soud konstatoval, že v kontextu obou řízení nelze hovořit o nečinnosti, naopak, v řízení, které už nezpochybnitelně obsahovalo i spornou linku, jsme postupovali bez jakýchkoliv průtahů. Konstatovat nečinnost v řízení, ve kterém se už o ničem nerozhoduje, a je potřeba ho pouze formálně ukončit, je absurdní. Jsem rád, že kolegové odvádějí kvalitní práci, kterou soud potvrdil,“ doplnil tajemník jihlavského magistrátu Evžen Zámek.

Zodpovídá: BcA. Aneta Hrdličková
Vytvořeno / změněno: 2.5.2024 / 2.5.2024

Zařazenopá 03.05.2024 09:05:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=565367

Související témata

Správní rada
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V