Cvičení na Zbraslavi prověří další část protipovodňové ochrany Prahy

Cvičení stavby protipovodňových opatření „Zbraslav Jih 2023“

Hlavní město připravuje cvičení výstavby mobilních prvků protipovodňové ochrany nazvané Zbraslav Sever 2024. V rámci této akce, která se uskuteční v sobotu a v neděli 4. a 5. května od 17:30 do 6:00 hodin, prověří ve spolupráci se Správou služeb hl. m. Prahy a složkami IZS připravenost metropole na případnou povodeň. Cvičení si vyžádá dopravní omezení platná už od sobotních 17:00 hodin v oblasti ulic K Přehradám, U Národní galerie a U Malé řeky na levém břehu Vltavy na Zbraslavi.

  • 2. května 2024

„Situace předchozích let nás naučila, že nemáme připravenost na krizové situace podceňovat. V tomto duchu vnímáme i důležitost těchto pravidelných cvičení. A budu to klidně opakovat neustále – bezpečnost Prahy a Pražanů je prioritou,“ uvádí primátor hl. m. Prahy Bohuslav Svoboda.

Do cvičné výstavby protipovodňové ochrany na Zbraslavi se zapojí celkem 95 osob, z toho bude 70 členů jednotek sborů dobrovolných hasičů a 25 příslušníků Armády ČR a Aktivních záloh Armády ČR. Nástup jednotek bude vpodvečer u zázemí cvičení v ulici U Malé řeky. Všechny úseky výstavby mobilního hrazení se pak budou stavět najednou z důvodu urychlení cvičení s ohledem na dobu jeho konání v obydlené oblasti. Zároveň se uskuteční cvičení v Operačním středisku Krizového štábu hl. m. Prahy, Operačním středisku Správy služeb hl. m. Prahy a v operačních střediscích složek IZS.

Hasiči s armádou postaví v rámci cvičení Zbraslav Sever 2024 mobilní hrazení o celkové délce 198 metrů, jeho výška bude v rozmezí 0,3 až 3,96 metru. Z mobilních prvků protipovodňové ochrany bude využito 860 kusů hradidel, 57 kusů slupic, 38 kusů podpěr, 136 kusů stahovacích tyčí a 250 protipovodňových pytlů s pískem. Celkem se jedná o 1 341 kusů potřebného materiálu.

Akce si v lokalitě také vyžádá dopravní omezení platné od sobotních 17:00 hodin do neděle 6:00 hodin. Oboustranně uzavřena bude ulice k Přehradám v úseku od kruhového objezdu u sjezdu z Pražského okruhu až k mostu Závodu míru, kde bude umožněn průjezd pouze složkám IZS a také ulice U Národní galerie od stejného kruhového objezdu až ke Zbraslavskému náměstí. Zde bude umožněn průjezd pouze pro MHD a složky IZS.

Kvůli dopravním opatřením byly nastaveny objízdné trasy pro individuální dopravu. Směrem z centra jsou vedeny po ulici Strakonická, sjezd na Lipence a poté po komunikaci Bartoňova na Zbraslavské náměstí nebo po ulici Strakonická a sjezdem na Zbraslav přes přemostění do ulice K Výtopně. Ve směru do centra vedou objízdné trasy ulicí K Přehradám a odbočením u Mostu Závodu Míru do ulice Žitavského, nebo po ulici Strakonická a sjezdem na Baně, případně také po ulici Strakonická, sjezd na Lipence a poté po ulici Bartoňova na Zbraslavské náměstí.

Hlavní město vybudovalo na svém území v rámci let 1997 až 2013 sofistikovaný systém protipovodňové ochrany, který se skládá z pevných částí (železobetonové protipovodňové stěny, zemní valy nebo tělesa železniční sítě), mobilních prvků (mobilní hliníkové protipovodňové stěny, těžké naplavovací trámce), protipovodňové hráze budované z pytlů s pískem a z protipovodňového systému na kanalizační síti (zpětné klapky, hradidlové komory, čerpací stanice s mobilním čerpadlem, čerpací stanice se stacionárním čerpadlem).

Cvičení výstavby mobilních prvků protipovodňové ochrany hl. m. Prahy se konají od roku 2005. Etapa 0006 Zbraslav, Radotín, Velká a Malá Chuchle je jedinou etapou, která nebyla doposud celá procvičena. V roce 2022 se nejprve uskutečnilo podzimní cvičení výstavby části této etapy v Radotíně. Na jaře 2023 se konalo cvičení Chuchle 2023 v Malé a Velké Chuchli a loni na podzim se uskutečnilo cvičení Zbraslav Jih 2023. Nyní tedy je na řadě cvičení Zbraslav Sever 2024, čímž bude celá etapa 0006 kompletně procvičena.


Zařazenočt 02.05.2024 11:05:00
ZdrojPraha
Originálpraha.eu/jnp/cz/o_meste/magistrat/tiskovy_servis/tiskove_zpravy/cviceni_na_zbraslavi_proveri_dalsi_c...
KategorieTiskové zprávy

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V