Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století - rozhovor s předsedou výkonného výboru TJ Sokol Cholupice, Karlem Říhou

TJ Sokol Cholupice

Od doby, kdy se čtveřice pánů – Josef Polák, Josef Boháček, Bohumil Nakládal a Josef Chaloupka – rozhodla založit fotbalový oddíl, kterému dali název Cholupický FK, uplynulo v letošním roce rovných sto let. To je samozřejmě důvod k náležité oslavě, která proběhne 22. června na cholupickém fotbalovém hřišti. Nejen o blížících se oslavách výročí, ale i o historii klubu a dalších zajímavostech jsem si povídala se současným předsedou výkonného výboru Karlem Říhou.

Při letmém pohledu do minulosti vašeho klubu vidíme, že se v jeho historii střídala léta úspěšná s těmi, kdy se naopak příliš nedařilo. Všechny tyto obtížné roky se ale nakonec podařilo zdárně překonat, a to především díky soudržnosti a aktivitě místních, z nichž někteří fotbalem doslova žili. Jaké nejdůležitější momenty byste z historie místní kopané vyzvedl vy?

Cholupický fotbal měl ve sportovní historii slavná období. Například v roce 2008 se cholupičtí fotbalisté stali vítězi TESKAHOR POHÁRU PFS, kdy jsme ve finále porazili SK Uhelné sklady Praha 2:1. Dále pamatuji období, kdy jsme nakukovali z horních příček tabulky Pražského přeboru do divize, abychom si záhy prošli smolným obdobím a během tří let se propadli na dno 1. B třídy. Cestu zpět do vyšších soutěží nám překazil covid, který přerušil veškerý sport. Nyní se pohybujeme v dolní polovině 1. A třídy a myslím, že se opět blýská na lepší časy.

Změnila se podle vás zdejší fotbalová kultura?

Dle mého názoru se změnila diametrálně. V minulosti se vše soustředilo hlavně na hlavní tým mužů a doplňovalo ho pár dětí. Dnes připadá na jednoho hráče A týmu skoro patnáct dětí. Takže se obrovské penzum práce přesunulo do dětských kategorií. Zvýšil se i počet mužstev, která hrají oficiální soutěže. Podařilo se nám asi po sedmi letech v roce 2020 zrekonstruovat kabiny, postavit odpovídající zázemí moderního klubu. Máme odpovídající klubovnu s občerstvením, pracujeme na zvětšení a zkvalitnění tréninkových ploch. Naším snem je rozšířit areál o jedno hřiště s umělým povrchem. Pak bychom byli opravdu moderní tréninkové centrum.

K osobnostem, které se zapsaly do klubové historie, patří bezesporu pánové Karel Burda a Jindřich Vácha, po němž byl v roce 2006 pojmenován i místní stadion. Co se vám vybaví při vyslovení těchto jmen?

Pan Karel Burda byl dlouholetý funkcionář, hráč, správce, kronikář a předseda fotbalového oddílu. Pan Jindra Vácha, jeho následník, nechyběl ani u jedné fotbalové události od roku 1960 až do své tragické smrti v roce 2004. V civilním zaměstnání byl kapelníkem tanečního orchestru a ohromným fotbalovým mecenášem. Tito dva pánové jsou nezapomenutelné postavy cholupického fotbalu. Odkaz jejich jména je s Cholupicemi spjat dodnes. Stadion TJ Sokol Cholupice nese jméno pana Váchy a rodina Burdova se dodnes podílí obrovskou měrou na fungování klubu. Vnučka Hanka Kneblová jako místopředsedkyně a sekretářka klubu, její bratr Aleš Burda je trenérem A týmu a jejich maminka Hana Burdová je naše nejlepší paní správcová.

Kolik lidí chodí v průměru na zápas a napadá mě, mají Cholupice nějakého „odvěkého rivala“, například sousední Modřany či nedalekou Zbraslav?

Počet návštěvníků na jednotlivá domácí utkání je závislý na soupeři, který k nám zavítá. Větší množství fanoušků přijede na zápasy s týmy z nejbližšího okolí, ať už to je se soupeřem z Libuše, Točné, Zbraslavi, nebo z Radotína. Za derby jsou považovány vzájemné zápasy s SK Modřany, a to jak obou mužských týmů, tak zápasů v žákovských kategoriích. Návštěvy těchto utkání se pohybují okolo 150 fanoušků.

Vraťme se ale k současnému dění, jaká je vaše aktuální vize, kam byste chtěli cholupický fotbal nasměrovat?

Jak jsem zmínil na začátku našeho rozhovoru, moc bychom si přáli rozšířit hrací plochu o jedno hřiště s umělým povrchem. To by nám vyřešilo potíže s kapacitou jednoho hřiště, na kterém se u nás vše odehrává a pro aktuální počet hráčů a týmů je značně limitující. Na druhou stranu je to hřiště naše vlastní a nepotýkáme se pronajímateli jako někteří naši sousedé.

Sportovní vizionář moc nejsem, spíše se snažím být realistou, který si uvědomuje, co možné je, a co není. Klukům před začátkem každé nové sezony říkám, ať hrají pro radost svoji a radost fanoušků. Takže raději vyhrávat v nižší soutěži, než být outsider v soutěži vyšší.

Cholupický A tým hraje 1. A třídu, skupinu B, dle slov současného trenéra Aleše Burdy se „s návratem Dana France a Štěpána Hrazdíry zvedla týmová konkurence i kvalita“. Kde byste rád viděl váš klub na konci letošní sezony?

Je pravdou, že došlo během zimní přestávky letošního ročníku k posílení obou mužských týmů, naše áčko posílilo o staronové hráče, kteří si „odskočili“ do přeborových mužstev, zahrát si o soutěž výše, a rozhodli se pro návrat do Cholupic. Tím se samozřejmě zvedla kvalita mužstva a trenér Aleš Burda mohl do základní sestavy začlenit i mladé hráče z našeho původního dorostu. Zatím se podle dosud odehraných zápasů v jarní části soutěže herní projev výrazně zlepšil a já doufám a klukům věřím, že se brzy proderou do středu tabulky daleko od sestupových pozic. Zimního přestupového období využil k posílení i záložní B tým, do kterého se vrací Roman Janoušek se svými exligovými hráči ze Zlatníků.

Důležitá je bezesporu práce s mládeží, jak je na tom v tomto ohledu váš klub? Máte dostatek malých fotbalových zájemců?

V Cholupicích máme registrovaných celkem 312 členů. Z toho je 202 hráčů mladších 18 let. Ti jsou rozděleni do pěti týmů. Mladší a starší přípravky, dvou kategorií mladších žáků a jedné kategorie starších žáků. K tomu je ještě školička pro předškolní děti, ve které máme dalších 27 malých fotbalových nadějí. Zatím si na nedostatek mládeže nemůžeme stěžovat. Horší je to s dorostenci. Posledních pár let se nám nedaří sestavit konkurenceschopné mužstvo dorostu. Kluků dáme dohromady tak osm a to je málo. Ideální počet je okolo dvaceti. Zkrátka budeme muset počkat, až nám dorostou silnější ročníky žákovských kategorií.

Jaké požadavky musí zájemci splňovat, aby se mohli zapojit do vašeho fotbalového týmu?

Kdo by chtěl zkusit fotbal u nás v Cholupicích, měl by být alespoň trochu sportovně nadaný a měl by fungovat v partě, protože fotbal je týmový sport. Rodiče si musí uvědomit, že přihláška do fotbalového oddílu přináší povinnost pravidelné docházky. Občas se nám stává, že si fotbal pletou s kroužkem, kam se chodí, kdy se zachce. Do školičky přijímáme předškoláky a starší děti pak podle jednotlivých věkových kategorií. Zájemci musí mít vlastní pouze kopačky. Vše ostatní u nás dostanou.

Na vašem FB profilu jsem si všimla výzvy směrované k rodičům, aby se zapojili do práce klubu coby trenéři či vedoucí fotbalových týmu. S jakým ohlasem se setkala?

Přesně tak, jedním z předpokladů fotbalového růstu našich hráčů je poskytnutí kvalitní tréninkového a následně zápasového vedení. To vyžaduje mít licencované trenéry. Naši trenéři jsou absolventy trenérských kurzů, které pořádá FAČR. K tomu každé mužstvo potřebuje mimo hlavního trenéra také asistenty trenéra, vedoucí, kteří se starají o administrativu, zápisy mistrovských utkání a také o komunikaci s rodiči. A právě tito lidé jsou většinou rekrutovaní z rodičů našich fotbalistů. K nim je směrovaná naše stále aktuální výzva.

Pro chod fotbalového klubu jsou důležité také finance. Jak vám v tomto směru pomáhá městská část Praha 12, která je na vašich stránkách uvedena mezi partnery?

V současné době je čím dál složitější sehnat finance na provoz klubu. Využíváme veškeré možné dotační tituly, pro údržbu, provoz a celkové zvelebení areálu. Jedním z našich dlouhodobých partnerů je i městská část Praha 12, která nás tradičně podporuje finančně prostřednictvím zmíněných dotací. Městská část nám v minulosti značně pomohla s překlenutím dotace Magistrátu hl. města Prahy na přestavbu kabin, která se realizovala v covidovém roce 2020. Za zmínku stojí i naše spolupráce při promítání letního kina Prahy 12, kdy bylo naše hřiště jednou ze zastávek.

Jak bylo výše zmíněno, chystáte na začátek léta na cholupickém hřišti velkou fotbalovou oslavu. Můžete už teď prozradit, co všechno na návštěvníky čeká? (Jak dlouho se akce připravuje, kolik je do ní zapojeno lidí, vyjde nějaká speciální brožura…)

Celodenní oslava proběhne na cholupickém hřišti v sobotu 22. června. Od dopoledních hodin budou probíhat zápasy všech našich mládežnických kategorií. Hlavním lákadlem pro návštěvníky bude sledování přímého přenosu zápasu mistrovství Evropy Česká republika–Gruzie na obří obrazovce. Před přenosem se odehraje zápas bývalých hráčů TJ Sokol Cholupice. V přestávce proběhne slosování tomboly. Oslavy zakončí zápas hvězd proti našemu A týmu a večerní diskotéka. V průběhu celého dne proběhnou autogramiády ligových hráčů Tomáše Řepky a Jaromíra Jindráčka. Pro nejmenší bude připravena dílnička, skákací atrakce, prohlídka hasičské techniky a prezentace partnerů oslav. Nezapomínáme ani na charitu. Část výdělku z prodeje lístků do tomboly věnujeme Ditě Horochovské, naší věrné fanynce, zakladatelce projektu Silou hlasu a laureátce Ceny Olgy Havlové za rok 2022.

Na přípravách intenzivně pracuje celý organizační výbor, chystáme podrobný scénář, ladíme složení jednotlivých týmů. Čtenáři se vše detailně dozví z našich webových stránek a z klubového Facebooku. Celou historii 100 let existence klubu shrneme v obdobné publikaci, která byla vydána k 80 a i k 90 letům cholupické kopané.

Závěrem bych chtěl jménem svým a jménem celého výkonného výboru TJ Sokol Cholupice poděkovat všem našim trenérům, funkcionářům i dalším dobrovolníkům za jejich práci pro náš klub, kterou vykonávají zcela zdarma nebo za symbolickou odměnu. Dále bych rád poděkoval rodičům a fanouškům za jejich podporu všech našich družstev. DÍKY!


Marie Machynková Pokorná

Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století

  • Předseda výkonného výboru TJ Sokol Cholupice, Karel Říha Předseda výkonného výboru TJ Sokol Cholupice, Karel Říha
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Předseda výkonného výboru TJ Sokol Cholupice, Karel Říha
  • Cholupický Michal Knebl v souboji s útočníkem Prague Raptors Football klubu.  (Foto Marian Kvapil) Cholupický Michal Knebl v souboji s útočníkem Prague Raptors Football klubu. (Foto Marian Kvapil)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Cholupický Michal Knebl v souboji s útočníkem Prague Raptors Football klubu. (Foto Marian Kvapil)
  • Lukáš Srba vyhrává hlavičkový souboj v derby s SK Modřany. (Foto Marian Kvapil) Lukáš Srba vyhrává hlavičkový souboj v derby s SK Modřany. (Foto Marian Kvapil)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Lukáš Srba vyhrává hlavičkový souboj v derby s SK Modřany. (Foto Marian Kvapil)
  • Domácí zápas s FC Přední Kopanina. Na snímku z května 2023 jsou cholupičtí Tomáš Ulihrach a Daniel Schönmann. (Foto Marian Kvapil) Domácí zápas s FC Přední Kopanina. Na snímku z května 2023 jsou cholupičtí Tomáš Ulihrach a Daniel Schönmann. (Foto Marian Kvapil)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Domácí zápas s FC Přední Kopanina. Na snímku z května 2023 jsou cholupičtí Tomáš Ulihrach a Daniel Schönmann. (Foto Marian Kvapil)
  • Pohárové utkání proti SK Aritma v roce 2021. Na snímku Lukáš Chaloupka. (Foto Marian Kvapil) Pohárové utkání proti SK Aritma v roce 2021. Na snímku Lukáš Chaloupka. (Foto Marian Kvapil)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Pohárové utkání proti SK Aritma v roce 2021. Na snímku Lukáš Chaloupka. (Foto Marian Kvapil)
  • Brilantní zákrok brankáře Tomáše Hanslíka v utkání proti týmu 1999 Praha (Foto: Marian Kvapil) Brilantní zákrok brankáře Tomáše Hanslíka v utkání proti týmu 1999 Praha (Foto: Marian Kvapil)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Brilantní zákrok brankáře Tomáše Hanslíka v utkání proti týmu 1999 Praha (Foto: Marian Kvapil)
  • A tým v sezóně 1991/1992 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice) A tým v sezóně 1991/1992 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Stojící: Jaroslav Dvořák, Petr Vaverka, Pavel Maštalka, Petr Venhauer, Karel Rožec, Pavel Hrubý, Karel Frýd, Patrik Vágner, Josef Zima, Ivan Henzl Sedící: Mirek Michálek, Jindřich Vácha, Tomáš Vacátko, Viktor Benzik, Invar Á Aláv, Radek Janoušek, Petr Bureš, Milan Šídlo, Pavel Vrba
    • A tým v sezóně 1991/1992 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
  • Restaurovaná fotografie mužského týmu TJ Sokol Cholupice z let 1978 - 1980. (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice) Restaurovaná fotografie mužského týmu TJ Sokol Cholupice z let 1978 - 1980 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Restaurovaná fotografie mužského týmu TJ Sokol Cholupice z let 1978 - 1980 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
  • Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962. (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice) Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
  • Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962. (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice) Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
    • Fotbal se v Cholupicích hraje už celé století
    • Žáci TJ Sokol Cholupice před utkáním v Jesenici v roce 1962 (Foto: archiv TJ Sokol Cholupice)
Zodpovídá: Mgr. Marie Machynková Pokorná
Vytvořeno / změněno: 22.4.2024 / 22.4.2024
  • Sdílet na Facebooku
  • Sdílet na Twitteru


Zařazenočt 02.05.2024 09:05:00
ZdrojPraha 12
Originálpraha12.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=80112&id=104578
guiddokumenty104578

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V