Bohnice znovu vítají festival Mezi ploty, tentokrát pod záštitou prezidenta České republiky

Bohnice znovu vítají festival Mezi ploty, tentokrát pod záštitou prezidenta České republiky

Mezi plotyDivadelní a hudební festival Mezi ploty 2024, který proběhne 25. a 26. května v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice, se koná za osobní podpory prezidenta republiky Petra Pavla, který se svou záštitou rozhodl přispět k návratu této tradiční kulturní události na výsluní.

Umění pro celou rodinu – divadlo, hudba i dílny pro nejmenší

Na festival Mezi ploty, který přes třicet let neodmyslitelně patří do parku Psychiatrické nemocnice Bohnice, vedle hudebních profesionálů letos přijede velký počet amatérských hudebníků a divadelníků, takže se celá akce stane oslavou spontánní umělecké tvorby obyvatel Prahy 8, všech Pražanů i dalších obyvatel České republiky.

V roce 2024 bude festival sestávat ze šesti scén. Zúčastní se přibližně 50 umělců a souborů, jakož i neziskové organizace a odborníci na duševní zdraví. Na divadelní scéně, která bude – ostatně jako celý festival – šita na míru hlavně rodinám, i na hudební scéně se budou mísit profesionální a amatérští umělci. Každý bez rozdílu bude mít příležitost oslovit návštěvníky silou svého uměleckého projevu. Hudební scéna bude pojata jako „busking stage“, takže na ni dorazí především muzikanti, kterým není cizí pouliční akustické hraní. Sjedou se sem profesionální umělci, studenti HAMU a DAMU či konzervatoře Jaroslava Ježka a kvalitní handicapovaní umělci. Těšit se můžete například na skvělého Honzu Jareše, Annu Slováčkovou, Milli Janatkovou, Aloise Göbela, Biopop, Annu Beckerovou, Thoma Artwaye, Bohnickou divadelní společnost a celou řadu dalších.

Dvě „scény otevřeného umění“ pak budou věnovány přímo amatérským umělcům. Tedy těm, kteří jinak často nemají kde svou tvorbu prezentovat – neboť většina festivalů je orientována na zisk, který přinášejí především známá jména. Festival Mezi ploty si ale uvědomuje, že seberealizace je jedním z předpokladů duševní harmonie a růstu, a proto nabízí prostor všem.

Chybět nebude důraz na propojení kultury s péčí o duševní zdraví a rozsáhlá účast umělců, kteří dovedou skvěle oslovit publikum, i když životem kráčí s různými zdravotními handicapy. Festival bude zkrátka obsahovat všechny základní stavební kameny, díky nimž byl vždycky něčím víc než konvenční uměleckou přehlídkou.

Restart festivalu Mezi ploty svou záštitou podpořil prezident Petr Pavel

V místním Divadle za plotem festival vyvrcholí slavnostním večerem s hercem Janem Potměšilem Bohnickou divadelní společností a hlavně členy divadla Sklep, kteří ve formaci Sklep orchestra uvedou zásadní písničky tohoto kultovního divadla. Ti všichni podpoří restart projektu Mezi ploty, tak aby byl opět největším festivalem pro podporu duševního zdraví ve střední Evropě, jak tomu bylo v předchozích 30 letech. Právě tuto společnou vizi podpořil svou záštitou náš nejvyšší ústavní činitel – prezident Petr Pavel.

Významnou podporu dala festivalu i Městská část Praha 8. „Jsem ráda, že můžeme jako Praha 8 podpořit projekt, který dělá již mnoho let radost lidem, ale který hlavně pomáhá. Upřímně věřím, že Mezi ploty mají budoucnost a doufám v to, že i ostatní uvidí v projektu smysl a pomůžou akci k novému startu,“ říká radní pro kulturu Jana Solomonová (ANO).

Festival Mezi ploty propojuje evropské projekty

Organizátoři festivalu získali spolu se zahraničními partnery evropský grant na projekt INSPIRE, který propojuje evropské kulturní projekty, jimž záleží na humanistických hodnotách, a proto ve své dramaturgii podporují ty, kteří jsou na okraji zájmu společnosti.

V Divadle za plotem tak bude představena i nová online platforma INSPIRE, která bude nejen podporovat duševní zdraví, ale také spojovat zastánce humanistických hodnot napříč Evropou.

Pohoda a pomoc pro duši

Do festivalu se i tentokrát zapojí řada neziskových organizací, které dostanou příležitost komunikovat s návštěvníky a představit jim svou činnost. Hlavně se ale návštěvníci setkají s odborníky na slovo vzatými, s nimiž budou debatovat o důležitých tématech, jako jsou vyhoření, stres, závislosti či problémy dětí, u kterých v současnosti roste výskyt depresivních onemocnění. V neformálním festivalovém prostředí se bude moci každý bez ostychu zeptat, kde hledat účinnou pomoc. Všichni se zkrátka mohou těšit na příjemnou atmosféru, ve které se kulturní zážitky pojí s přátelstvím a solidaritou mezi lidmi.

Tak si poslední květnový víkend nezapomeňte zatrhnout v kalendáři!


Dostávejte aktuality na váš e-mail.
Každý den zasíláme všechny novinky z webu v jedné přehledné zprávě.

Mezi ploty 2024






Zařazenočt 02.05.2024 09:05:00
ZdrojPraha 8
Originálpraha8.cz/Bohnice-znovu-vitaji-festival-Mezi-ploty-tentokrat-pod-zastitou-prezidenta-Ceske-republiky...
Přílohy

Související témata

Prezident | Prezident
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V