Knihobudky nabídnou výpůjčku knih na ulici


Na čtyřech místech ve městě se nejpozději příští rok objeví knihobudky. Skříňky ve veřejném prostoru, které budou sloužit k bezplatnému půjčování a výměně knih, město zrealizuje ze zůstatku finančních prostředků participativního rozpočtu. „Každoročně je v rozpočtu města na nápady občanů vyčleněn jeden milion korun. Jelikož letos jsme ho nevyčerpali, chtělo vedení města předložit nerealizované nápady z předchozích ročníků,“ uvedla Radka Zdráhalová z odboru rozvoje města. Rada města následně rozhodla o poskytnutí finančních prostředků ve výši 250 tisíc korun na knihobudky, které soutěžily v participativním rozpočtu v roce 2021.

„Nerealizované nápady občanů rozhodně neházíme do koše. To je případ nejen knihobudek, ale například i ozelenění fasády obchodního domu v uličce u kostela sv. Martina. Nápad na zakrytí fasády popínavými rostlinami vzešel od Marcela Kolarze, který tento projekt podal do loňského participativního rozpočtu. V hlasování veřejnosti neuspěl, ale vzhledem k jeho finanční nenáročnosti se ho město rozhodlo i tak realizovat. Jak je vidět, podávat projekty má smysl,“ řekla Radka Zdráhalová.

Díky nápadům občanů se mění veřejnosti přístupná místa k lepšímu už osm let. Zatím poslední realizovaný projekt najdou lidé v bývalém lomu, který se nachází ve svahu cvilínského kopce v Petrově dole. Vzniklo zde nové odpočinkové místo s názvem Petráček. „Tvoří ho altán, tři lavičky a informační tabule, v nejbližších dnech ještě přibydou houpačky a podpěry se sítí. Město ho zrealizovalo z podnětu místních občanů, kteří svůj nápad na vznik místa pro setkávání lidí z ulic Zukalova, Petrův Důl, Ladova a Zátiší, které ale samozřejmě bude sloužit také turistům i jako cíl pěších výletů dětí ze školek a škol, přihlásili do participativního rozpočtu v loňském roce a v hlasování veřejnosti zvítězil. Navrhovatelkou byla paní Markéta Zavadilová,“ upřesnila Radka Zdráhalová.

V letošním roce občané přihlásili do participativního rozpočtu jen čtyři projekty, z nichž dva byly vyloučeny pro nesplnění zadání a dva budou uskutečněny. Jde o mural Strážkyně, který vznikne na štítové stěně bytového domu na náměstí Hrdinů 10, a projekt Ptáčkodlab, jenž počítá s rozmístěním krmítek v různých lokalitách Krnova. Na realizaci ale má šanci i vyloučený projekt Obnova Švédského kříže, a to v případě, že se městu podaří získat souhlas Státního pozemkového úřadu, který vlastní parcelu, na níž se kříž nachází.

Petráček

  • Petráček 1 Petráček 1
    • Petráček
    • Petráček 1
  • Petráček 2 Petráček 2
    • Petráček
    • Petráček 2
  • Petráček 3 Petráček 3
    • Petráček
    • Petráček 3
Zodpovídá: Ing. Dita Círová
Vytvořeno / změněno: 2.5.2024 / 2.5.2024

Zařazenočt 02.05.2024 08:05:00
ZdrojKrnov
Originálkrnov.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=7455&id=47828
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V