Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa 2024

Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – Jom ha-šoa 2024

jom ha šoa.jpg

Dne 6. května proběhne již 19. ročník Veřejného čtení jmen obětí holocaustu “Jom ha-šoa”. Ve 31 městech České republiky zazní jména obětí nacistické perzekuce a připomínka osudů lidí, kteří byli zavražděni během druhé světové války.


Už nebrečím a ty taky neplač, napsala v dopise sedmiletá Jana své mamince. Se svým židovským tatínkem byla v roce 1944 internována v táboře na Hagiboru a později v Terezíně, zatímco její nežidovská maminka s mladším bratrem se ukrývali.

“Letošní ročník Jom ha-šoa je věnován příběhům lidí, kteří se sice vyhnuli hromadným deportacím v letech 1939 - 1943, ale až do konce války žili v nejistotě a ohrožení. Byli to zejména lidé, žijící ve smíšených manželstvích a jejich děti, ale i lidé, kteří se po dobu války ukrývali a museli se spolehnout na pomoc svých zachránců ,“ říká Tomáš Kraus, ředitel Institutu Terezínské iniciativy.

Celostátní podobu čtení zajišťuje Institut Terezínské iniciativy a také letos je partnerem Muzeum romské kultury se sídlem v Brně a centrum Sintů a Romů v Praze.

Stejně jako v minulých letech se touto akcí připojujeme k celosvětovému uctění památky obětí holocaustu. Datum vzpomínkové akce je zvoleno tak, aby upomínalo na povstání židovských vězňů nacistického ghetta ve Varšavě.

K akci se může připojit každý, veřejně přečíst jména a vrátit tak zapomenuté, nevinné oběti lidské nenávisti, násilí a bezpráví do našeho povědomí i do naší společné historie. Veřejné čtení přispívá k tomu, aby se úcta k obětem nacistického rasového pronásledování stala součástí kulturní tradice většinové společnosti.

V Prostějově se Veřejné čtení jmen obětí holocaustu – “Jom ha-šoa” uskuteční na náměstí T. G. Masaryka v prostoru před muzeem, a to od 14.00 do 15.30 hodin, následovat bude komentovaná prohlídka výstavy v bývalé synagoze, dnes kostele Husův sbor.

Čtení jmen se koná pod záštitou Velvyslanectví Státu Izrael v České republice, v Prostějově ve spolupráci Muzea a galerie, p. o., statutárního města Prostějova a spolku Hanácký Jeruzalém.


Institut Terezínské iniciativy je nezisková organizace se sídlem v Praze, která se věnuje výzkumu, dokumentaci obětí a vzdělávání o holocaustu, zejména jeho příčinách a důsledcích v kontextu celých moderních dějin, vztahů většiny a menšin žijících v prostoru dnešní České republiky. Provozuje vzdělávací portál holocaust.cz, Databázi obětí holocaustu a veřejnou odbornou knihovnu. Pořádá vzdělávací semináře pro učitele a žáky českých škol a veřejnost. Organizuje každoroční připomínkovou akci Veřejné čtení jmen obětí holocaustu - Jom ha-šoa.



Zařazenočt 02.05.2024 08:05:00
ZdrojProstějov
Originálprostejov.eu/cs/aktuality-archiv/verejne-cteni-jmen-obeti-holocaustu-jom-ha-soa-2024.html

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V