Sdílená kola ve Žďáře

zveřejněno: 1. 5. 2024

Žďár nabídne sdílená kola, jízdy do 30 minut budou zdarma

Od čtvrtka 2. května jsou v ulicích Žďáru nad Sázavou růžová kola společnosti Rekola, tzv. sdílená kola se objeví na zhruba třicítce stanovišť v různých částech města. Prvních 30 minut každé jízdy na 50 klasických kolech mají cyklisté zdarma. Díky městu je k dispozici i 10 kol elektrických. Radnice tak chce podpořit alternativní dopravu ve městě, té pomůžou i nově zřízené stezky pro chodce a cyklisty.

Půjčit si kolo na jednom z mnoha stanovišť ve městě a v cíli cesty ho pak zase na jiném nejbližším stanovišti nechat, to je v kostce princip sdílených kol. Stačí k tomu aplikace v mobilním telefonu a nebo půjčení přes internetovou stránku. Projekt sdílených kol vyjde město na zhruba milion korun. Žďár nad Sázavou poskytne prostřednictvím společnosti Rekola cyklistům na klasických kolech první půlhodinu každé jízdy zdarma, další půlhodina je za 15 korun. Provoz elektrokola vyjde zájemce na 1,50 Kč za minutu. Sdílená kola budou v provozu po celou sezónu.

„Jsme rádi, že Žďárákům i přespolním můžeme nabídnout sdílená kola. Už nějakou dobu pracujeme na tom, aby se mohli cyklisté po městě pohybovat bezpečně a nemuseli jezdit v hustém silničním provozu. Řadu vhodných chodníků jsme proto proměnili na společné stezky pro chodce a cyklisty, v rámci různých projektů myslíme i na cyklostezky. Věříme, že se podaří dostat spoustu lidí do sedel,“ shrnuje žďárský starosta Martin Mrkos.

Sdílená kola výrazně usnadňují pohyb po městě. Stačí si v App Store nebo Google Play stáhnout aplikaci Rekola a zdarma se zaregistrovat, k půjčení je třeba mít platební kartu. Kola si lze půjčit i přes stránku www.moje.rekola.cz. V aplikaci pak stačí kliknout na tlačítko “Půjčit kolo” a načíst QR kód na košíku, zámek se automaticky odemkne. S kolem je možné jet kamkoliv, vrátit ho ale lze pouze na místa označená v aplikaci. Zámek na zadním kole stačí uzamknout páčkou, tím se jízda ukončí. „Máme velkou radost, že se náš růžový bikesharing rozšířil do dalšího města a věříme, že zdejším obyvatelům i návštěvníkům přinese spoustu radosti. Každou jízdou na kole totiž měníme naše města k lepšímu,” uvedl Vítek Ježek, zakladatel společnosti Rekola.

Před samotnou jízdou je třeba seznámit se se stojany, kde je možné kola půjčovat a vracet. K dispozici je zhruba třicítka stanovišť v centru i v různých čtvrtích, u škol, obchodů nebo institucí, síť se postupně mění a doplňuje. Detailní mapa je dostupná v aplikaci Rekola a na webu www.rekola.cz/parkovani „Pokud narazíte na nějaké kolo, které překáží, dejte nám prosím vědět. Využít k tomu můžete mail info@rekola.cz, případně online formulář na www.rekola.cz,“ doplnil Lukáš Větříšek z Péče o zákazníky společnosti Rekola. Odpovědi na časté otázky lze najít zde: https://www.rekola.cz/caste-otazky


Zařazenost 01.05.2024 09:05:00
ZdrojŽďár nad Sázavou
Originálzdarns.cz/online-sluzby/aktuality/sdilena-kola-ve-zdare
AutorMgr. Alena Dolníčková

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V