EU a Japonsko pokročily ve společné práci v oblasti digitální identity, polovodičů a umělé inteligence

EU a Japonsko pokročily ve společné práci v oblasti digitální identity

EU a Japonsko dnes v Bruselu zasedaly druhé zasedání Rady pro digitální partnerství. Radě spolupředsedali komisař pro vnitřní trh Thierry Breton a japonský ministr pro digitální transformaci Taro Kono, ministr vnitra a komunikací Takeaki Matsumoto a parlamentní náměstek ministra hospodářství, obchodu a průmyslu Taku Ishii.

EU a Japonsko znovu potvrdily význam svého strategického partnerství pro prosazování společných hodnot a vize digitální transformace, která staví lidi do středu zájmu a respektuje základní práva. Partneři uvítali úspěšné provádění digitálního partnerství a zhodnotili pokrok, jehož bylo dosaženo od prvního zasedání Rady pro digitální partnerství v roce 2023. Dohodli se na seznamu nových výstupů pro další spolupráci v oblasti základních digitálních technologií, jako jsou umělá inteligence, 5G, 6G, polovodiče, vysoce výkonná výpočetní technika (HPC) a kvantová technologie, čímž se posílí spolupráce v oblasti ekonomiky založené na datech a platformách, podmořské kabely, elektronická identifikace a kybernetická bezpečnost.

Klíčové výsledky druhého zasedání Rady pro digitální partnerství

EU a Japonsko dnes podepsaly memorandum o spolupráci v oblasti digitálních identit a důvěryhodných služeb. Toto memorandum vytvoří společné chápání iniciativ v oblasti digitální identity mezi EU a Japonskem, což přinese výhody pro elektronický obchod a obchodní příležitosti tím, že omezí byrokracii a zvýší účinnost. Memorandum usnadní volný tok dat s důvěrou prostřednictvím spolupráce a případů použití na základě peněženky digitální identity EU a služeb vytvářejících důvěru. Očekává se, že bude prezentována jako „společný osvědčený postup“ na příštím zasedání ministrů OECD, které se bude konat ve dnech 2. a 3. května 2024.

V oblasti polovodičů se EU a Japonsko rozhodly zřídit tým odborníků, který vypracuje výzkumný program pro provádění memoranda o spolupráci v oblasti polovodičů z července 2023. Připravují rovněž správní ujednání na podporu výměny informací o režimech veřejné podpory.

EU a Japonsko budou pokračovat ve společné práci v oblasti vysoce výkonné výpočetní techniky (HPC) a určí hybridní aplikace Quantum-HPC a případy použití za účelem další spolupráce. Budou se zabývat tématy pro společné projekty základního výzkumu v oblasti kvantového výzkumu. Oba partneři rovněž zkoumají spolupráci v oblasti kybernetické bezpečnosti, včetně norem a způsobů, jak řešit nedostatek dovedností.

Pokud jde o 6G, EU a Japonsko zahájily výzkumné projekty založené na spolupráci a mají v úmyslu podporovat globální normalizační iniciativy, které mají zásadní význam pro vývoj technologií 6G. Obě strany znovu potvrdily svou společnou vizi otevřených a odolných sítí.

Kromě toho partneři oznámili svůj záměr posílit spolupráci mezi Úřadem EU pro umělou inteligenci a japonským institutem pro bezpečnost UI. Budou i nadále podporovat proces UI a kodex chování skupiny G7 Hirošima s cílem utvářet důvěryhodnou globální správu UI. EU rovněž vyzvala japonské společnosti, aby se zapojily do paktu o umělé inteligenci zahájeného Komisí s cílem podpořit brzký soulad s klíčovými ustanoveními aktu o umělé inteligenci na dobrovolném základě předtím, než vstoupí v platnost a stane se obecně použitelným.

EU a Japonsko potvrdily, že je důležité zavést bezpečné a odolné podmořské kabelové infrastruktury v souladu s memorandem o spolupráci v oblasti podmořských kabelů pro bezpečnou, odolnou a udržitelnou globální konektivitu, které Evropská komise a ministerstvo vnitra a komunikací podepsaly dne 3. července 2023. Obě strany budou pokračovat ve spolupráci na rozvoji přímých propojení mezi Evropou a Japonskem, například prostřednictvím Arktidy, s cílem nabídnout obchodní příležitosti, důvěryhodné přeshraniční toky údajů a oceánografický výzkum.

V zájmu zajištění bezpečného online prostředí, v němž je zaručena svoboda projevu, se EU a Japonsko dohodly, že zváží možnost zavedení pravidelného kanálu pro sdílení informací o nařízeních týkajících se on -line platforem, jako jsou evropské digitální služby a akty o digitálních trzích.

Další kroky

Příští zasedání Rady pro digitální partnerství je plánováno na rok 2025 v Tokiu (Japonsko).

Pozadí

EU i Japonsko patří k největším digitálním ekonomikám na světě. Dne 12. května 2022 zahájili vůbec první digitální partnerství během 29. summitu Japonska a EU v Tokiu. Cílem digitálního partnerství je rozvíjet spolupráci v digitálních otázkách, zejména prostřednictvím posíleného kooperativního výzkumu v oblasti špičkových technologií, dialogu o regulaci a sbližování a formování společných postojů na mezinárodních fórech.

Digitální partnerství mezi EU a Japonskem je součástí strategie EU pro spolupráci v indicko-tichomořském regionu, jejímž cílem je posílit partnerství EU v Asii.

Pro více informací

Společné prohlášení EU-Japonsko

První zasedání Rady pro digitální partnerství EU-Japonsko

Digitální partnerství

Quote

Dnes jsme znovu potvrdili naše stále užší strategické partnerství s Japonskem. Společně prosazujeme interoperabilitu a spolupráci v oblasti digitální identity, dat, vznikajících technologií, polovodičů, umělé inteligence a online platforem. Práce na společných normách usnadní plynulé digitální výměny, podpoří inovace a konkurenceschopnost a vytvoří další příležitosti pro naše ekonomiky.
Thierry Breton, komisař pro vnitřní trh 2024-04-29


Zařazenoút 30.04.2024 13:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2371&language=cs
guid/IP/24/2371/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V