Jablonečtí strážníci zachraňovali životy

30.04.2024 - Uplynulý víkend byl pro Městskou policii Jablonec nad Nisou (MP) hlavně ve znamení pomoci zraněným lidem.

Ležící muž na silnici

V pátek 26. dubna krátce před jedenáctou hodinou dopoledne projížděla hlídka MP ulicí Fügnerova, aby zkontrolovala Tyršův park. Před sokolovnou viděli strážníci na vozovce ležet muže a nad ním dalšího s telefonem v ruce. Hlídka okamžitě začala ležícímu poskytovat první pomoc. Muž byl při vědomí, dýchal, ale byl apatický, nereagoval na dotazy, neovládal pravou polovinu těla a nebyl schopný komunikace. Strážníci proto přivolali rychlou záchrannou službu a přes operační středisko zprostředkovali oznámení manželce, že její muž je v liberecké nemocnici.

Žena bez rovnováhy

Další záchranná akce na sebe nenechala dlouho čekat. V sobotu 27. dubna po půl jedenácté dopoledne ležela na zemi před autobusovou zastávkou u železničního nádraží v Jablonci nad Nisou žena a vedle ní berle. Dotyčná na sobě neměla viditelná zranění a se strážníky začala hned mluvit. Konstatovala, že v minulosti prodělala operaci kolene a nyní ji občas trápí slabá pravá noha. Jako dnes, kdy ji neudržela a ona ztratila rovnováhu. Strážníci pomohli ženě zpět na nohy a ona odešla domů.

Muž v kolejišti

O pár hodin později se k nádraží Českých drah vrátili strážníci znovu. Při běžné kontrole našli v kolejišti ležícího muže. U něj stál pracovník nedalekého kovošrotu, který viděl, jak dotyčný bez nějaké zjevné příčiny upadl a uhodil se při pádu do hlavy. Přeběhl tedy koleje a zavolal záchranku. Ležící muž krvácel z rány na hlavě, a tak jej strážníci pomohli zdravotníkům naložit do sanity a tím byla pro ně záležitost uzavřená.

Krátce před jedenáctou večerní však na služebně městské policie zazvonil telefon. Lékař z chirurgické ARO jablonecké nemocnice, MUDr. W., jim sdělil, že u pana Š., který odpoledne spadl do kolejiště, zjistili kromě poraněné hlavy daleko rozsáhlejší zranění, která nesouvisela s pádem. Kromě rozbité hlavy měl ještě zlomená žebra, potrhaná játra a trpěl vnitřním krvácením. Hlídka se okamžitě vydala do nemocnice, aby zjistila, zda pan Š. nebyl obětí napadení.

Podle lékaře pan. Š. mluvil o sebevražedném úmyslu, jelikož už ho nebaví život. Jenže zraněný si na poslední chvíle nepamatoval. Strážníkům řekl, že je samotář bez rodiny, momentálně žije na ubytovně, kde se mu nelíbí a kde má téměř denně spory se svými sousedy, které však nepřerostly ve fyzické napadení či vyhrožování. Jejich důvodem je hlavně fakt, že pan Š. je bývalý policista. Poslední konflikt, který si pamatuje, je krádež klíče ze dveří. Neví, kdy to bylo, ale pachatele se nepodařilo zjistit. Donedávna pana Š. nic fyzicky netrápilo, trpí však depresemi z pobytu na ubytovně, proto utíká na nádraží, kde má klid. Sebevražednými sklony však nikdy netrpěl. Naopak strážníkům sdělil, že kdysi zachránil kolegu, který chtěl skočit pod vlak.

V osudnou sobotu si šel pan Š. koupit do večerky v ulici 5. května dvě lahve piva, když je vracel prázdné, koupil ještě láhev vína. Tu si chtěl v klidu vypít na vlakovém nádraží, kam prý chodí často a rád. Poslední, nač si vzpomíná, je, jak hlídka městské policie něco řeší před budovou. Od té chvíle má výpadek. Netuší ani, jak se dostal do nemocnice. Mluvením se zdravotní stav pana Š. zhoršil, nyní leží na chirurgickém ARO jablonecké nemocnice a celý případ si převzala Policie ČR.

Skoro čtyři promile

V sobotu 27. dubna krátce po deváté hodině večer požádali záchranáři městskou policii o asistenci při první pomoci osobě, která má ležet u vchodu umělecké průmyslovky na Horním náměstí. Před průmyslovkou našli strážníci pana O., který se snažil odejít. Na čele měl oděrku a další krvácející na obou loktech. Hlídka MP pana O. posadila na schodiště a změřila mu množství alkoholu v dechu. Výsledná hodnota byla 3.91 ‰ alkoholu. Poté si do své péče pana O V tuto chvíli se na místo dostavili záchranáři, kteří si pana O. převzali do své péče.


Zařazenoút 30.04.2024 11:04:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=42880

Související témata

IPhone 4
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V