Kulturní přehled pro květen 2024

Květen odstartuje Kavárenským kvízem nebo oslavou Roku české hudby s PSO a pak už se těšte na jarní vír koncertů, divadla i filmových premiér.

Kulturní přehled pro květen 2024

(změna programu vyhrazena)


čtvrtek 2. května

Kavárenský kvíz

Však už to dobře znáte: atmosféra napjatá jak kšandy vašeho dědy, přehřáté mozkové závity, nervy drásající souboje, ale také záchvaty smíchu a pocity hrdosti a zadostiučinění. Neznáte? Tak si to přijďte vyzkoušet taky. Náš Kavárenský kvíz je určen úplně všem. Čeká vás pět různých témat, celkem pětapadesát otázek, moderní hlasovací aplikace a hodiny chytré zábavy. Na vítěze čekají atraktivní výhry v ceně mnoha set korun a sleva na útratu během večera

Soutěž, Střelnice od 18:00, vstupné 200 Kč / tým


pátek 3. května

Od Smetany po filmovku - Oslava Roku české hudby

Podkrkonošský symfonický orchestr

Jarní oslava „Roku české hudby" v podání Podkrkonošského symfonického orchestru pod taktovkou Martina Hyblera. Už sto let oslavujeme každý rok končící číslicí 4 jako „Rok české hudby". Letos o to intenzivněji, protože právě zakladatel české národní hudby, Bedřich Smetana, slaví 200 let od narození.

Podkrkonošský symfonický orchestr k svátku české hudby představí turnovskému publiku program složený výhradně ze skladeb českých autorů, nicméně pouze v oblasti klasické hudby nezůstane. V první části koncertu orchestr připomene slavný „Poem" Zdeňka Fibicha nebo jednu z prvních českých skladatelek a dirigentek Vítězslavu Kaprálovou částí z její „Suity Rusticy".

K narozeninám Bedřicha Smetany zazní orchestrální fantazie z opery Prodaná nevěsta ve zcela raritní úpravě Karla Kovařovice z roku 1900. Diváci se také mohou těšit na světovou premiéru skladby „PSOCHOD" regionálního hudebního skladatele Petra Matouška, kterou orchestru k letošním oslavám české hudby věnoval.

Česká hudba není výhradně „klasická hudba", a proto bude druhá polovina koncertu ve znamení ikonických melodií z českých filmů a seriálů, ve které budou zastoupeni nejvýznamnější autoři tohoto žánru – Luboš Fišer, Zdeněk Liška, Karel Svoboda, Petr Hapka a další. Mnoho emocí tak divákům zprostředkují známá témata z filmů Kolja a Pyšná princezna nebo seriálů Cirkus Humberto a Návštěvníci.

Sopranistku Kristýnu Polákovou orchestr doprovodí v hudbě z filmů Spalovač mrtvol a Tajemství hradu v Karpatech.

Celou oslavu české hudby v podání Podkrkonošského symfonického orchestru vede dirigentsky i umělecky turnovský rodák a občan Martin Hybler. Jeho všestranná hudební osobnost a pozitivní energie jsou vždy zárukou příjemně stráveného večera jak pro diváky, tak pro samotné účinkující. Koncert je i letos součástí „Dvořákova festivalu", který letos vstupuje do svého 68. ročníku.

Koncert, Střelnice od 19:30 hodin, vstupné v předprodeji 280 Kč


104-PSO Od Smetany-web.jpg


sobota 4. května

Pohovka: Aleš Cibulka

Aleš Cibulka je český televizní a rozhlasový moderátor a publicista. Začínal v roce 1992 jako rozhlasový moderátor v karlovarském soukromém rádiu Diana. Dva roky působil v Televizi Nova, kde moderoval pořad Snídaně s Novou. Od roku 1998, kdy ukončil svá studia na Vyšší odborné škole herecké a moderátorské, byl spolupracovníkem a posléze i zaměstnancem České televize, kde moderoval pořad Dobré ráno s ČT. Aktuálně ho můžete slyšet v pořadu Tobogan Českého rozhlasu. Dále působí i jako umělecký publicista, napsal celkem tři knihy, z toho dvě životopisné knihy o české herečce Nataše Gollové a jednu knihu o Zdence Sulanové.

Marie Formáčková je novinářka na volné noze, publicistka, spisovatelka a středoškolská pedagožka. Působila i jako dramaturgyně a moderátorka v televizi.

Jana Rychterová je písničkářka, textařka, skladatelka. Pracuje jako redaktorka a moderátorka Českého rozhlasu Rádio Junior, moderuje Noční Mikrofórum na Českém rozhlase Dvojka. Věnuje se skládání písní pro děti a pedagogické činnosti.

Pohovka/talkshow, Městské divadlo Turnov od 19:00, vstupné od 200 Kč


sobota 4. května

Bodlák

Oblíbená country kapela se vrací do Klubu KUS.

Malá (domácí) scéna, Klub KUS od 19:00, vstupné dobrovolné


čtvrtek 9. května

All inclusive Bibione

Travesti show

Nejúspěšnější česká travesti show Techtle Mechtle přiváží novou divadelní show "All Inclusive Bibione".

Techtle Mechtle revue je v současné době nejúspěšnější česká show na poli divadelní scény. V podání Techtle Mechtle se totiž vždy jedná o propracované divadelní představení s výpravnou scénou, více jak 80ti kostýmy a dějovou linkou. Všechna představení jsou jednou velkou komedií, a to od začátku až do konce. Má to jen jeden háček - všechny role, a to včetně těch dámských, tu hrají pouze muži a ti jsou navíc k nerozeznání od skutečných žen. Pánové Lukáš, Martin, Nikolas a Saša společně s tanečníky Štěpánem, Jarkem, Sayem a Danem pro vás tentokrát připravili další nadupanou show.

Volné pokračování divácky velmi úspěšného představení "Dokud nás smrt nerozdělí" přichází v podobě "All inclusive Bibione" Pořady těchto pánů jsou vyprodána v řadě měst i několik měsíců předem, a to především proto, že se diváci během představení ze srdce zasmějí. Představení jsou kombinací travesti show, muzikálu, cabaretu, taneční show, zábavného pořadu i klasické činohry, což je žánrově sice řadí mezi nezařaditelné, ale i přesto mezi jedny z nejnavštěvovanějších.

Travesti show, Městské divadlo Turnov od 19:00, vstupné od 470 Kč


pátek 10. května

AFD, Skyburn, Satanova malá raketka

ALL FRIENDS DEAD z Turnova, to je takový hardcorový zmatek, šílenost. Čisté zpěvy se střídají s tvrdším výrazem metalového vokálu. Metal se mísí s popovou melodii, corová hrubost s elektronikou. Překvapila mě zajímavě upravená, brutálně předělaná verze písně „Personal Jesus" od Depeche Mode. - fobiazine.net

Malá (domácí) scéna, Klub KUS od 19:00, vstupné dobrovolné


All frineds dead.jpg


sobota 11. května

Retro Five

Turnovsko-liberecká kapela Retro Five vznikla na podzim 2009 sloučením členů bývalé turnovské kapely Tornádo a bývalé liberecké kapely Bezpes.

Aktuálně hrají ve složení:

Venca Ouvín - sólová kytara, zpěv, Olda Vébr - bicí, Leona Hofmanová - klávesy, zpěv, Roman Pitař - basová kytara, Petr Daněk - kytara, zpěv,

Malá (domácí) scéna, Klub KUS od 19:00, vstupné dobrovolné


neděle 12. května

Jeho vlasť

Projekt vznikl ve spolupráci Turnovského divadelního studia a Spolku Imuza jako umělecký příspěvek k oslavám Roku české hudby.

Hlavní inspirací k projektu nebyl jen fakt, že Smetana letos slaví velké výročí nebo že máme Rok české hudby, ale především samotná „Má vlast", které se v orchestru mezi umělci neřekne jinak než Jeho vlast. Mimochodem se tak i prapůvodně toto dílo jmenovalo.

„Vzpomněla jsem si na staré vydání not díla z České filharmonie, z nichž jsem několikrát hrála zahajovací koncert Pražského Jara. Tyhle staré noty jsou mnohdy plné autorských „komixových" kreseb hráčů, které znázorňují příběhy Vlasti a Smetany ve velmi lidské a vtipné podobě, jak jej vnímají interpreti, jak se jeví Smetana jako člověk lidský spíše než ikonický. Co se stane, když tyhle fantaskní postavy oživnou na podiu? Přijďte se podívat a pobavit!“ Jana Kubánková.

Scénář a scéna divadelní hry bohatě čerpají z následujících dobových a odborných pramenů: zápisky Smetany k dílu, Václav Holzknecht, Alois Jirásek, díla mistrů z doby národního obrození - Julius Mařák, Karel Vik, Smetana, Aleš, Věnceslav Černý, Arno Nauman.

Komponovaný pořad, Městské divadlo Turnov od 19:30, vstupné od 190 Kč


středa 15. května

Ivan Ženatý – Recitál

Vynikající houslový virtuóz a hudební pedagog pochází z našeho kraje (narodil se v Lomnici nad Popelkou). Absolvent pražské AMU (1987), laureát houslové soutěže Pražského jara (1986) a finalista Čajkovského soutěže (1982) je dnes uznávaným komorním hráčem, sólistou a hudebním pedagogem. Po odchodu z AMU působil jako profesor houslové hry na Vysoké hudební škole Carla Marii von Webera v Drážďanech. Od roku 2012 působí v USA na Cleveland Institute of Music.

Turnovský hudební večer, Městské divadlo Turnov od 19:30, vstupné od 210 Kč


pátek 17. května

Payya Matys, Dj SAli, Santo Woreal

Večer na vlně Hip-Hopu, R’n’B a D’n’B. V případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Klubu KUS na Střelnici.

Malá (domácí) scéna, Letňák bar Turnov (Skálova ulice) od 19:00, vstupné dobrovolné


sobota 18. května

Laxigal

Turnovská rocková kapela Laxigal vznikla před téměř patnácti lety, od té doby se v kapele vystřídalo mnoho členů, krom pevného jádra - Jožina a Franty. V dnešní době hrají ve čtyřčlenném složení.

„ Hrajeme převážně převzaté věci, ale v našem repertoáru jsou i vlastní věci a na dalších pracujeme. Děkujeme všem fanouškům za podporu, kteří se dostaví na jakékoliv naše vystoupení."

Malá (domácí) scéna, Klub KUS od 19:00, vstupné dobrovolné


sobota 18. května

Expediční kamera 2024

Objevujme…Poznávejme…Žijme! Kam až můžeme na lodi doplout? Kam až můžeme vylézt? Kde jsou naše hranice? Přemýšlejte o tom na Expediční kameře 2024.

Expediční kamera je filmový festival, který k vám již od roku 2009 přináší nejlepší cestovatelské a dobrodružné filmy z mezinárodní i domácí produkce.


Expediční kamera (1).jpg


Program:

Lezci – nový film s Adamem Ondrou

Adam Ondra je považován za jednoho z nejlepších lezců historie, který posouvá limity tohoto sportu již od dětského věku. Pepa Šindel kráčí v Adamových šlépějích. V roce 2022 vylezl cestu v obtížnosti 9a+, a to v pouhých 15 letech. Nikdo jiný na světě takovou obtížnost v tak nízkém věku kromě nich dvou nezvládl. Rodina Šindelových tráví v dodávce na cestách značnou část roku a tentokrát přicházejí do oblasti Krpcovo. Zde nastává výjimečné setkání Pepy s Adamem. Cíl? Přelez jedné z nejtěžších skalních cest na Slovensku.

CZ, česky, 27 min., režie: Laco Korbel

Javari

Javari je unikátní ryze český dobrodružný expediční film, který mapuje návrat dvou přátel, Simona a Mirka k indiánskému kmeni Matsés, který žije na peruánsko-brazilské hranici u řeky Javari. Jedno z nejodlehlejších a nejméně probádaných oblastí naší planety se tak stane dějištěm dobrodružného příběhu, kdy se dvojice cestovatelů na vlastní pěst vypraví hledat další osamocenou osadu Matsés ztracenou kdesi v hlubinách Amazonie. Obtížný terén, úraz a řešení nebezpečných situací jsou každodenním průvodcem ve světě, kde jakákoliv pomoc v podstatě neexistuje. Signifikantní pointou je fakt, že i v dnešní digitální době stále ještě existují hodnoty jako láska k přírodě, rodině, dobrodružství a přátelství se zdánlivě zcela odlišnou kulturou.

CZ, česky, 54 min., režie: Mirek Haluza

Pionieri

Dne 10. srpna 2021 se Peter Moser vydal na šest hlavních vrcholů hor Pale di San Martino během jediného dne. Inspirován průkopníky horolezectví překonal sám tuto cestu podle historických tras prvních horolezců, spoléhajíc se pouze na své zkušenosti jako horský průvodce. Jak dopadne výzva, kterou si přál dokončit, aby pronikl ke kořenům horolezectví a svého vlastního přístupu k němu? Snímek Pioneri získal na evropských filmových festivalech také několik ocenění.

IT, italsky s titulky, 33 min., režie: Alessandro Beltrame

Následování správné cesty

Následujte správnou sportovní cestu a zjistíte, že vášeň ke sportu může přinést rovnováhu a naplnění. Tři postavy: Roman Rohrmoser, profesionální jezdec na lyžích ve volném terénu, Gerald Rosenkranz, odborník na horská kola a jednokolky, a Jay Bearhead, původní obyvatel Kanady, který ztratil svou kulturní identitu v internátních školách ukazují svoji správnou cestu. Navzdory bojům s drogovou závislostí pomohla Jayovi vášeň pro horská kola obrátit jeho život k lepšímu. Film zdůrazňuje transformační sílu následování svých vášní a hledání smyslu v cestě. Udělejte první krok na své vlastní cestu – může vás dovést na neočekávaná místa.

Rak./Kan., anglicky/německy s titulky, 20 min., rěžie: Andreas Monsberger

Expedice Ganga: Vávrova výzva

Kajakář Vavřinec „Vávra“ Hradilek, olympijský medailista a několikanásobný mistr světa, se z divoké vody přesouvá na klidnou. V Bangladéši sjíždí na vypůjčeném kajaku Gangu. 121 km ve prospěch 121 bangladéšských dětí ze slumu Čalantika. Čalantika se nachází ve 20milionové Dháce. Je vystavěna nad močálem, z bambusu, prken a vlnitých plechů. Žije v ní na 10 000 nejchudších lidí. Vávra v Bangladéši nejede pro medaile, ale pro lepší budoucnost dětí ze slumu.

CZ, česky, 18 min., režie: Martin Vrbický

Filmový festival, Kino Sféra od 19:30, základní vstupné 160 Kč


úterý 21. května

Naštěkaná aneb 4 ženy v maloměstě

Komedie, při níž muži žasnou a ženy se poznávají.

Autorský ženský divadelní soubor Nakafráno vznikl koncem léta 2006. Popudem ke vzniku souboru byla chuť vytvořit divadelní představení s ženskou tématikou, ale hlavně těhotenství jedné z členek, která se nechtěla vzdát hraní divadla ani s bříškem. A tak po několika večerech s diktafonem vznikla první hra tohoto souboru s názvem „Naštěkaná aneb 4 ženy v maloměstě“ což je komedie, trochu nezvykle, zinscenována tak autenticky, že se nedá zcela nazvat divadlem.

Doporučujeme všem, kdo se chtějí pobavit, a to nejen ženám, představení je velmi zajímavé a poučné i pro muže. Upozorňujeme předem, že téměř všechny osoby a události jsou smyšlené, i když to tak vůbec nevypadá.

Hrají: Kateřina Hofhansová, Gabriela Holbová, Michaela Kunetková, Alena Tomášová a Romana Zemenová

Divadelní představení – derniéra, Městské divadlo Turnov od 19:30 hodin


středa 22. května

Slavnostní předpremiéra krátkého filmu Cesta

Cesta. Výlet. Útěk. Návrat. Práce. Zlom. Rutina. Cíl. Na cestě jsou křižovatky a na dráze výhybky. Nová rozhodnutí ničí staré plány a na konečné se nachází nový začátek.

Lehká letní trainmovie CESTA sleduje rozpoložení dívky, která na útěku před svou minulostí narazí na svérázného mladíka, jehož bezprostřednost a svoboda ji utvrdí ve správnosti jejího rozhodnutí. A kdy je ten správný čas na další pivo? A co třeba na happyend?

Ve filmu uvidíte mimo jiné Honzu Hájka a Martina Písaříka v rolích, v jakých je ještě neznáte.

Tvůrci:

scénář, režie, produkce: Monika Fejglová Monika je divadelní a filmová herečka. Kromě České republiky, působila také několik let v Anglii, kde v Londýně vystudovala filmové herectví na Middleweek Newton Academy a zahrála si např. v seriálu There She Goes pro BBC. V Čechách absolvovala herecké a režisérské kurzy. Zahráli si v postapokalyptickém sci-fi České televize Běžci, v několika seriálech a nezávislých projektech. Filmové produkci se věnuje již nějaký čas. Spolu se scénáristou a režisérem Adolfem Formanem zprodukovala natáčení nezávislého filmu Vynalezl jsem ženu, pánové!, kde si zahrála také jednu z hlavních rolí.

Kamera, střih, grade: Michal Havlíček Michal je fotograf, filmař a dokumentarista. Vystudoval grafickou tvorbu a postupně se přes grafiku a fotografii dostal až k videu. Začínal na backstage videích a making of dokumentech. Natočil několik hudebních dokumentů pro skupinu Imodium a přes 35 hudebních videoklipů i pro další skupiny. V současnosti vedle roadmovies a hudebních klipů, svatebních videí a eventových videí točí nejvíce content videa pro firemní sociální sítě, produktová videa a image spoty.

Po slavnostním uvedení filmu jsou všichni zvání na filmovou afterparty do Klubu KUS, kde vystoupí královéhradecká kapela Vyhoukaná SOWA, jejíž písničky také uslyšíte ve filmu samotném.

Welcome drink a lehké občerstvení zajištěno!


Vyhoukaná SOWA.jpg


Vyhoukaná SOWA

Veselá instrumentálně-vokální úderná hudba. Kořeny v rythm&blues větve ve funky. Texty vesměs o požitcích (kouření, jídlo, sex, mýdlo)... Veselí i tragičtí hrdinové zmítající se ve víru života.

Časový harmonogram:

18:00 door open, welcome drink

19:00 promítání (Kino Sféra)

20:00 občerstvení

20:45 koncert Vyhoukaná SOWA (Klub KUS)

21:30 - 00:00 after party (Klub KUS)

Filmová projekce/koncert, Kino Sféra/Klub KUS od 18:00


čtvrtek 23. května

Královský balet: Labutí jezero

‚Na lovu narazí princ Siegfried na hejno labutí. Jedna z nich se promění v krásnou dívku Odettu a on se okamžitě zamiluje. Odetta je ale svázána mocnou kletbou, která ji během dne drží v podobě labutě. Dokáže ji Siegfried osvobodit?

Čajkovského úchvatná hudba se skvěle snoubí s představivostí choreografa Liama Scarletta a designéra Johna Macfarlana, umocňuje tak dramatický patos klasického baletu Maria Petipy a Lva Ivanova. Labutí jezero dodnes zůstává jedním z nejoblíbenějších děl klasického baletního kánonu.

Balet v kině, Kino Sféra od 18:30, základní vstupné 290 Kč


pátek 24. května

Úkryt před bouří - Řepka zpívá Dylana

Vybrané kapitoly ze života a díla nejvlivnějšího písničkáře své doby. Od Woodyho Guthrieho přes newyorské kavárny k celosvětové slávě a Nobelově ceně. Nejlepší příklad toho, co znamená tradice.

V den narozenin amerického písničkáře Boba Dylana je ten nejlepší čas, nahlédnout do rozlehlého světa jeho písní a poslechnout si vybrané dylanovky v novém českém přebásnění. Dojde na hity (Blowin' in the Wind, Shelter from the Storm, Make You Feel My Love), na kousky pro znalce (Dignity, Most of the Time) i na ochutnávku z posledního alba Rough and Rowdy Ways (I Contain Multitudes). Řepka zpívá a hraje klasicky sám s kytarou a harmonikou – tedy tak, jak už dnes Dylana samotného spíše neuslyšíte.

Host: Boban

Malá (domácí) scéna, koncert, letní scéna u baru Letňák (Skálova ulice), v případě nepříznivého počasí se koncert uskuteční v Klubu KUS na Střelnici, vstupné dobrovolné


pondělí 27. května

Benátky pod sněhem

Brilantní situační komedie o pozvání na večeři a zmatení jazyků. Jedni mají před svatbou, druzí možná před rozchodem. Společné setkání může ale všechno převrátit. Jedno malé nedorozumění vede až k absurdním situacím.

Gilles Dyrek je znám jako tvůrce moderních komedií. Je oblíbený pro svou nadsázku a vtip. "Benátky" vypráví příběh jedné "večeře s přáteli", která konfrontuje dva mladé páry s opravdovostí a falší jejich lásky. Dyrek se satirickým úsměvem přitom odhaluje i naivitu některých z nás nad řešením problémů okolního světa. "Benátky pod sněhem" se s velkými úspěchy hrají od svého vzniku v roce 2003 nejen po celé Francii, ale i v zahraničí např. v Německu, Rumunsku, Polsku, Velké Británii nebo Kanadě.

Její inscenace posbíraly už mnoho ocenění, například v rodné Francii byly vyhlášeny "hrou roku". Pod originálním názvem "Venise sous la neige" byla v roce 2016 natočena úspěšná filmová komedie.

Divadelní představení, Městské divadlo Turnov od 19:00, vstupné od 530 Kč


pátek 31. května

Žízeň

Malá (domácí) scéna se přesouvá z Klubu KUS na letní scénu u baru Letňák!

Žízeň. Kapela, která obráží celou republiku, hrála třeba i na Velkém sále Lucerny. Do repertoáru dávají i pecky jako ZZ Top, Rolling Stones, Pink Floyd, z domácích pak songy Marsyas či Vladimíra Mišíka.

Malá (domácí) scéna, koncert, letní scéna u baru Letňák (Skálova ulice), vstupné dobrovolné

Náhled pro tisk
Vytvořeno 30.4.2024 10:05:48 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenoút 30.04.2024 10:04:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/kultura/kulturni-prehled-pro-kveten-2024.html
guidwww.turnov.cz clanek 352724
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V