MŠMT s odbornou veřejností připravuje koncepci pro mládež

3
Praha, 29. dubna 2024 - Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy připravuje nový strategický dokument zaměřený na mládež a ke spolupráci přizvalo klíčové organizace a instituce, které se práci s mládeží věnují. Během dubna se proto na MŠMT konaly tři kulaté stoly, kterých se účastnili i ti, kterých se téma nejvíc týká, samotní mladí lidé sdružení např. v parlamentech dětí a mládeže.

Každý ze tří kulatých stolů byl zaměřen na jiné téma. Prvním bylo větší zapojení mládeže neboli tzv. participace, druhé jednání se věnovalo rozvoji potenciálu mladých lidí a poslední kulatý stůl se zabýval tématem přechodu mladých lidí do dospělosti.

S výstupy bude MŠMT dále pracovat při přípravě nové strategie pro mládež, stejně tak je v plánu další spolupráce s klíčovými partnery. Dalším zdrojem při přípravě nové strategie budou i výstupy z nově vytvořeného Panelu mládeže.

Cílovou skupinu, na kterou se tato setkání zaměřovala, považuji za jednu z nejdůležitějších součástí naší společnosti. Je to skupina, která bude výrazně ovlivňovat směřování a život ČR v blízké budoucnosti. Generace současných dospívajících a mlado-dospělých jsou velmi odlišné od generací starších. Z tohoto a řady dalších důvodů považuji současnou snahu MŠMT směřující k tvorbě nového strategického dokumentu za nesmírně záslužnou tím spíše, že snaha nezahrnuje jen tvorbu strategie takříkajíc od stolu, ale především čerpá z reality a zkušeností práce stakeholderů,“ uvedl Aleš Pařízek, zástupce Sdružení knihoven ČR.

Celkem se zapojilo na 70 zúčastněných ze 46 organizací, institucí, měst a obcí. Byli mezi nimi jak zástupci jiných resortů (MV, MŽP, MPSV, MZ, MMR) a přímo řízených organizací, tak zástupci neziskových organizací z nejrůznějších oblastí se vztahem k dětem a mladým lidem. Dále se zúčastnili reprezentanti několika zastřešujících organizací. Aktivními účastníky byli zároveň představitelé parlamentů dětí a mládeže a zástupci programů mladých delegátů ČR do EU dialogu s mládeží či do OSN.

Jedna z účastnic, sedmnáctiletá Zita Krotká, mluvčí Republikového fóra parlamentů dětí a mládeže, okomentovala akci takto: „Pro mě na těchto kulatých stolech bylo nejdůležitější to, že jsem si uvědomila, že stakeholdeři chtějí s mladými lidmi skutečně spolupracovat, což nevidíme tak často. To mi dalo motivaci a naději do další práce. My mladí lidé si vážíme toho, že odbor pro mládež MŠMT nás skutečně smysluplně zapojuje a není to o nás bez nás.“

4


Zařazenopo 29.04.2024 12:04:00
ZdrojMŠMT
Originálmsmt.cz/msmt-ve-spolupraci-s-experty-pripravuje-koncepci-na-podporu
Přílohy
11408.jpg (4.6787109375kB)

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V