Jiří Padevět

Padevět
Je nám ctí představit druhého přednášejícího na VIZI ČESKA 2024. Jiří Padevět český spisovatel, knihkupec a nakladatel.
Jiří Padevět od roku 2006 působí jako ředitel nakladatelství Academia. Jeho dílo zahrnuje
mapování protektorátní a poválečné historie v českých zemích. V roce 2014 obdržel cenu Magnesia Litera za knihu Průvodce protektorátní Prahou. Stejná publikace mu také vynesla ocenění Slovník roku 2013. Od listopadu 2023 je členem Rady České televize. Uvádí pořad Krvavá léta, kde seznamuje diváky s místy spojenými s nacistickou a komunistickou tyranií.

Loni jste dostal nabídku k účasti na konferenci VIZE ČESKA, ale nakonec to nevyšlo. Letos věříme, že přijedete. Co vás na táborské konferenci oslovuje, čím vás láká?

Neláká mne jenom samotná konference, ale také možnost navštívit vaše město. Samotná konference mne láká sestavou pozoruhodných řečníků a referátů, ale samozřejmě také možností kontaktu a dialogu s táborskou veřejností.

Iniciátorem konference je bývalý táborský místostarosta Jiří Návara. Už jste s ním hovořil o tématu, kterému se budete v Táboře věnovat? Jaký bude název přednášky?

S panem Jiřím Návarou jsme si o tématu psali, ostatně jeho životní postoje jsou jednou z příčin, proč jsem se rozhodl právě pro toto téma. Přednáška se bude jmenovat „Deformace společnosti v totalitě“ a bude především o tom, proč a jak snadno či nesnadno podléháme tlaku totalitního státu a myšlení.

Město Tábor a další spoluorganizátoři se snaží už několik let poukazovat na aktuální společenské trendy, tendence, myšlenkové proudy. Překvapilo vás, že něco podobného pořádá municipalita?

Nepřekvapuje a jsem rád, že se něco takového děje. Pokud to město Tábor zatím nedělá, myslím, že by mělo v tomto směru začít školit další municipality po celé naší vlasti. Protože to je přesně taková činnost, která pomáhá ke tvorbě občanské společnosti.

Nedávno jsme četli, že Finové nejlépe na světě odolávají dezinformacím. Jak je na tom podle vás česká společnost s kritickou gramotností?

Řekl bych, že lépe, než to na první pohled vypadá. Vkládám v tomto směru velké naděje do nejmladších generací. Ale vzhledem k ruské informační válce proti demokratickému světu není učení kritického myšlení a kritické gramotnosti nikdy dost.

Nakladatelství Academia, kde jste ředitelem, se zaměřuje na vydávání publikací ze všech vědních oborů. Mohl byste krátce představit stěžejní ediční plány pro rok 2024?

Určitě rád doporučím na začátku roku vydanou knihu Antropocennosti, která v několika případových studiích (ale velmi čtivých) přibližuje vztah člověka a přírody. Další kniha, která si podle mne zaslouží doporučení, bude druhý díl populární skoro komiksové knihy Nezkreslená věda. Pro milovníky výtvarného umění rád doporučím obsáhlou monografii o malíři Vojtěchu Hynaisovi. A protože jsem kromě ředitele i autor, neskromně doporučím i svoji novinku Český bestiář, která vyjde během září a která jako většina mých knih nepřinese do veřejného prostoru nic dobrého…

Jak se těšíte na podzim do Tábora a co od konference očekáváte?

Těším se zdatně a očekávám příjemné chvíle s lidmi, kteří se chtějí něco dozvědět.

Luboš Dvořák, koordinátor pro komunikaci s veřejností a médii

Zodpovídá: Eva Oupicová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 29.4.2024 / 29.4.2024


Zařazenopo 29.04.2024 11:04:00
ZdrojTábor
Origináltaborcz.eu/vismo/dokumenty2.asp?id_org=16470&id=96749
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V