Ministr dopravy Kupka v Hráčích na Blesk.cz

29. dubna 2024

Ministr dopravy Kupka v Hráčích na Blesk.cz

(www.blesk.cz) Pestrou paletu novinek, které řidiče pod jeho „taktovkou“ čekají, představil v nejnovějších Hráčích ministr dopravy Martin Kupka.

Celý rozhovor s Martinem Kupkou můžete zhlédnout na Blesk.cz.

Zatímco na letošek zdražil roční dálniční „kupon“ o 800 korun na 2300 korun, a to po 12 letech neměnné ceny, Kupka chce, aby se zdražovalo každoročně o inflaci. A to už od roku 2025. „Ta valorizace souvisí s rostoucím počtem kilometrů dálnic i s rostoucími náklady na údržbu. Ten řidič dostává větší síť, ale s tím rostu i náklady státu. Podle mě to je přiměřené,“ řekl Martin Kupka v pořadu Blesku Hráči.

Známka zdraží zhruba o stovku

Ministr dopravy odmítá rétoriku opozice, podle které máme nyní na kilometr dražší dálnice než sousedé v Rakousku. Podle Kupky je to snadno ověřitelná lež. „Všichni známe rakouskou dálniční síť, kde je na cestě spousta zvlášť zpoplatněných tunelů, jimž se nedá vyhnout,“ tvrdí šéf rezortu Martin Kupka a zmiňuje, že stínový ministr dopravy Martin Kolovratník, který nyní zdražování kritizuje, sám před lety navrhoval, aby se cena známek zvedla.

Kupka sice nyní nemá v ruce klíčové údaje o inflaci, podle kterých by určil, o kolik známka od ledna roku 2025 zdraží, mantinely už určit ale umí. „Hodnotu budeme vypočítávat v polovině roku, ale můj odhad je, že se to bude pohybovat kolem 100 korun,“ řekl Kupka v Hráčích.

Prodražit se může nedodržení vzdálenosti

Od ledna je v účinnosti rozsáhlá reforma pravidel za volantem, která zpřísňuje řadu pokut i trestných bodů. A Kupka zvažuje, že v budoucnosti na seznam ještě něco „připíše“. „Možná změna je podchycení bezpečné vzdálenosti. Chceme si dát rok na to, abychom řidiče mnohem víc informovali, a tak přibývá úseků, kdy na dálnicích i na silnicích první třídy řidiči najdou kontrolní čáry. Dalším krokem může být postih,“ prozrazuje Kupka. „V zahraničí to patří mezi nejzávažnější přestupky. Počítáme s tím, že by nedodržení bezpečné vzdálenosti mohlo být hodnoceno někde v té střední kategorii sankcí. Takže mezi 2500 a 3500 korunami a zhruba 4 body,“ upřesnil Kupka.

Právě nedodržování bezpečné vzdálenosti je slepé místo českého bodového systému – policisté ho řeší až ve chvíli, kdy je důvodem pro autonehodu a v zákoně není tato vzdálenost přesně stanovena na metry či vteřiny odstupu. Šipky na vybraných dálničních úsecích jsou nyní od sebe vzdáleny 35 metrů a řidič by při rychlosti 130 kilometrů v hodině měl před sebou vidět šipky dvě. Kupkova slova v Hráčích značí zlom. Právě pod jeho vedením totiž ministerstvo vyškrtlo bodování tohoto přestupku, které navrhl coby ministr ještě Karel Havlíček (ANO), s tím, že dá přednost osvětě. Podle návrhu Havlíčkova týmu musel řidič osobního automobilu jedoucí přes 80 kilometrů za hodinu dodržet vzdálenost 30 metrů, jinak by mu hrozily 4 trestné body.

Martin Kupka
Martin Kupka

ministr dopravy
místopředseda strany
poslanec PČR
expert pro veřejnou správu

Štítky:
rozhovor v médiích doprava regionální rozvoj daně a veřejné finance podpora podnikání práce a sociální věci vláda Petra Fialy


Zařazenopo 29.04.2024 11:04:36
Vydáno
ZdrojODS
Originálods.cz/clanek/25639-ministr-dopravy-kupka-v-hracich-na-blesk-cz
guid25639

Související témata

Doprava | Ministr financí | Ministerstvo dopravy
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V