Vladyka s erbem draka

Dlouhé putování trutnovského draka do Brna se rychle blíží. Ačkoliv mají Brňané draka svého, již navždy zůstane s tímto moravským městem spojen i drak trutnovský. Také o něm zde totiž vznikla kdysi lidová pověst. Má název Brněnský drak a dochovala se díky Janu Kallábovi, moravskému učiteli, muzejnímu pracovníkovi a sběrateli pověstí z Moravy a Slezska. Přečíst si ji můžete v jeho knize nazvané Pověsti hradů moravských a slezských, Praha, Jos. Hokr, 1937, s. 18. Zařazena je k pověstem vyprávějícím o brněnském hradu Špilberk. Knihu si v současnosti můžete vypůjčit v Městské knihovně v Úpici.

I podle tohoto vyprávění k události s drakem došlo, když se stavělo město Trutnov. Jeho zakladatel poslal své lidi, aby se poohlédli po lesích, kde by se dal zřídit kamenolom. Poděšené krákání havrana a silné chrápání je přivedlo k veliké skalní sluji, kde spal drak. Podali zprávu panu Trutovi, který se s ozbrojeným průvodem vydal na místo.

Z narychlo pokácených stromů postavili velký sklopec, pod nějž přivázali živé tele. Drak neodolal a past sklapla. Když hrozilo nebezpečí, že se z pasti dostane ven, naházeli na ni další stromy a roští a vše zapálili. Až žár a kouř draka zahubily. Pan Trut dal z draka stáhnout kůži. Vycpaného draka pak daroval na zemském sněmu knížeti Oldřichovi.

Ten Trutovi dovolil, aby vyzdobil svůj erb znamením draka. Darovaného draka po čase věnoval brněnským měšťanům, kteří jej zavěsili v průjezdu radnice, kde visí dodnes. Na této verzi pověsti mne zaujalo nejvíce to, že statečný Trut dostal od knížete Oldřicha možnost dát si do svého osobního znaku draka. V tu chvíli jsem si vzpomněla, že jsem v Sedláčkových Atlasech erbů a pečetí české a moravské šlechty kupodivu viděla znak šlechtice, který skutečně nosil na svém štítu vyobrazeného zeleného draka. Byl to Obešlík z Lipultovic (August Sedláček: Erby a pečeti (ed. V. Růžek), svazek 4, s. 19.).

Zelený drak v modrém poli, jak vidíte, jasně ukazuje přinejmenším na 15. století. Nic jiného se však od Augusta Sedláčka nedozvíme. Neuvádí pečeť tohoto šlechtice, ani jakékoliv jiné informace.

Obešlíkové z Lipultovic bylo podle Ottova slovníku naučného příjmení vladycké rodiny, která se v 15. století přistěhovala odkudsi na Moravu. Její příslušníci se u nás připomínají na různých místech od 15. do počátku 17. století. Jejich erb namaloval v roce 1593 slezský malíř a rytec Jan Willenberg (1573–1613). Při hledání si zadejte do vyhledávače heslo Obešlík z Lipultovic a získáte odkaz na Wikipedii (Obešlíkové z Libultovic, Wikipedie, 25. 03. 2024). Zde je nastíněna historie této rodiny u nás a připojen její znak.

Drak v tomto znaku dal vzniknout další moravské lidové pověsti. S ní Vás seznámím příště.

Tak šťastnou cestu, trutnovský draku! Je dobře, že v Brně nezůstaneš a vrátíš se zpátky domů. Chyběl bys nám tu, bylo by tu bez tebe smutno! Tento článek a ten příští jsou věnovány jako poděkování dosavadnímu vedení spolku Trutnov - město draka za roky spolupráce.

Mgr. Alena Křivská

kronikářka města Trutrnova



Zařazenopo 29.04.2024 10:04:00
ZdrojTrutnov
Origináltrutnov.cz/cs/zivot-v-trutnove/historie-mesta/kronikarka-vypravi/vladyka-s-erbem-draka.html
guidwww.trutnov.cz clanek 352630

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V