Krátká životnost zvonku ze Špitálského kostela sv. Petra a Pavla v Trutnově (dokončení)

Životnost malého zvonu pocházejícího ze Špitálského kostela sv. Petra a Pavla v Trutnově nebyla dlouhá, trvala jen 279 let. Skončila po 64 letech od jeho přenesení do Markoušovic. Proto jsem se rozhodla oslovit a poprosit o vyjádření, co se asi mohlo přihodit, odborníka, památkáře, historika a kampanologa Mgr. Radka Lungu, kterému tímto velmi děkuji za pochopení a rychlou odpověď.

Podle něho je při správném zacházení a náležité údržbě životnost zvonu neomezená. Běžně se dnes ještě používají zvony staré 500 či více let. Puknutí zvonu bylo však běžnou záležitostí, která nastávala někdy dříve (již po desítkách let od ulití), jindy později.

Zápis ve farní kronice uvádí, že byl zvon již dříve poškozen. Poškození mohlo být různé. To znamená, že z něho byl např. vylomen nějaký kousek na spodním okraji, chybělo ucho koruny, vytrhlo se vnitřní závěsné oko pro srdce. Anebo, což je pro náš případ asi nejpravděpodobnější, měl zvon někde trhlinu. K jeho puknutí došlo při zvonění 2. února, kdy se slaví Hromnice, jeden z nejvýznamnějších mariánských svátků v roce.

V zimních měsících bývá puknutí časté. Má-li zvon trhlinu a používá se dál, trhlina se zvětšuje, může se větvit a následkem toho může zvon prasknout a kus se z něho může odlomit. Také se může rozpadnou celý, což u menších zvonů by bylo i možné.

Pokud měl náš zvon hmotnost jen 12 kg, pak měl průměr cca 25 až 30 cm a jednalo se opravdu o malý zvonek.

Svou roli mohlo sehrát i složení bronzu, ale daleko větší roli hraje četnost, šetrnost a způsob používání a technické příslušenství zvonu, zvláště náležité srdce. Pokud je srdce příliš těžké, nebo tluče do nesprávného místa, pak zvon extrémně opotřebovává až ničí.

Brzy se však podařilo tento zvonek nahradit novým zvonem. O tom hovoří druhý zápis datovaný o necelý rok později!

6. ledna 1853 se za přítomnosti mnoha farníků podařilo šťastně zavěsit na věž kostela zvon vážící 213 lb, vyrobený firmou Synové Patew…? Po přednášce o významu zvonů byl tento ještě jednou požehnán. Na poděkování Bohu 6. ledna tento zvon zazněl při následující bohoslužbě s TeDeem. Dle nařízení duchovního správce bude zvon používán pouze při mši svaté, při procesí a také při pohřbu, bude-li o to požádáno. Ave Maria bude zahajováno zvonem, kterým se oznamovalo dříve.

Asi již tušíte, že jde o zvon, který se ve věži markoušovického kostela nachází dodnes. Zajímavé je, že jeho váha je stejná jako váha všech tří předchozích zvonů. Jako obrazovou přílohu Vám dnes posílám detail tohoto dochovaného zvonu se zvláštními iniciálami.

Fotografie je zveřejněna s laskavým souhlasem duchovního správce kostela sv. Jana Křtitele v Markoušovicích P. ThDr. Andrzeje Götze, kterému opět velmi děkuji. Velké poděkování náleží také panu Ing. Karlu Müllerovi. Bez jeho obětavosti bychom se o dalším osudu tohoto zajímavého zvonu nikdy nedozvěděli.

Mgr. Alena Křivská

kronikářka města Trutnova






Zařazenopo 29.04.2024 10:04:00
ZdrojTrutnov
Origináltrutnov.cz/cs/zivot-v-trutnove/historie-mesta/kronikarka-vypravi/kratka-zivotnost-zvonku-ze-spitalsk...
guidwww.trutnov.cz clanek 352281
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V