Chceme být jedním ze tří nejlepších

Prezident Maďarského ústředního statistického úřadu Áron Kincses vidí svůj úřad mezi evropskou špičkou.

Ve kterých oblastech statistiky došlo po vstupu do EU ve vašem úřadě k největším změnám?

Svět, datový prostor a způsob, jakým lidé vnímají a používají data, se za posledních dvacet let radikálně proměnily. Nyní stojíme na počátku nové digitální éry a Maďarský ústřední statistický úřad (HCSO) aktivně zvyšuje efektivitu využívání nových způsobů tvorby statistik a šíření jejich výsledků. Přispíváme tak ke zvyšování statistické gramotnosti a vytváření společnosti založené na datech. Národní statistické úřady si musejí uvědomit, že oficiální statistika ztratila monopol na trhu s daty a že producenti dat jsou vystaveni soutěži s konkurenty jako Google nebo Amazon. Rozvíjející se digitální ekosystém změnil náš pohled na sebe sama a na budoucnost. Tato výzva je zároveň příležitostí a my musíme využít možnosti, které nám poskytuje 21. století. Političtí a ekonomičtí aktéři, média a občané vyžadují stále více aktuálních dat. Tomu se musíme přizpůsobit i my: musíme poskytovat rychlejší, aktuálnější a komplexnější datové služby při zachování kvality. Naším dlouhodobým cílem je, aby se HCSO stal jedním ze tří nejlepších statistických úřadů v EU a aby se etabloval jako dominantní informační centrum a motor datové vědy ve střední Evropě.

Spokojenost uživatelů můžeme zvýšit také zlepšením včasnosti, vývojem experimentálních statistik, použitím nových technik datové vědy, mezi něž patří síťová analýza, web-scraping či umělá inteligence, snížením zátěže respondentů a větším využíváním administrativních a jiných alternativních zdrojů. To vyžaduje také mezinárodní spolupráci, zejména se zeměmi V4, a zlepšení našich vazeb na univerzity, výzkumné instituce a akademickou obec.

V jakých oblastech dosahuje váš úřad špičkové úrovně?

Skutečná hodnota naší práce se odráží ve spokojenosti našich uživatelů a v tom, do jaké míry splňují námi vytvořená data jejich očekávání. V loňském roce jsme vytvořili 1 582 statických tabulek (STADAT) a v nich provedli 4 405 aktualizací. Dále jsme v 1 360 tématech aktualizovali naše dynamické datové tabulky (TAB), a to jak v maďarštině, tak i v angličtině. Vše dohromady vygenerovalo více než půl milionu stažení. Rychlé informace zveřejňujeme v průměru každý druhý den. Opíráme se o zhruba 270 administrativních zdrojů, jejichž počet neustále roste. Spolu s alternativními a privátními daty jimi nahrazujeme stále více primárních datových sběrů, čímž snižujeme administrativní zátěž respondentů v domácnostních i institucionálních šetřeních. Aby byly informace přesnější a rychleji dostupné, zpracováváme nové zdroje dat pomocí pokročilých analytických nástrojů a metod. To vše vyžaduje kvalifikovanou a kompetentní pracovní sílu, která je otevřená inovacím a dbá na kvalitu. Rovněž je třeba instituce, která se rychle a pružně přizpůsobuje měnícímu se digitál¬nímu světu. Od roku 2024 používáme ke sběru dat aplikaci Blaise 5.13.

Dr. Áron Kincses

V HCSO pracuje od roku 2000, v roce 2017 se stal zástupcem prezidenta úřadu, prezidentem je od června 2023. Titul docent získal na Ekonomické fakultě Univerzity v Miškovci v roce 2020 a o rok později byl jmenován profesorem na Óbuda University v Budapešti.

Chtěl byste zdůraznit nějaké inovativní projekty, které váš úřad realizuje?

Od mého nástupu do funkce v červnu loňského roku se proces modernizace urychlil. HCSO se snaží vyhovět požadavkům moderní doby a udržet si náskok před konkurencí na trhu s daty poskytováním lepších informačních služeb a zrychlením vydávání dat. Takzvané rychlé informace, které obvykle obsahují důležité indikátory stavu společnosti (zaměstnanost, nezaměstnanost, výdělky atd.) a ekonomiky (HDP, investice, spotřebitelské ceny atd.), zveřejňujeme v 8:30, tedy v době otevření burzy.

Na našich webových stránkách jsme také vytvořili novou sekci experimentálních statistik, kde prezentujeme údaje vytvořené pomocí experimentálních technik. Jakmile budou otestovány a vyladěny, mohly by se stát oficiálními statistikami. Tímto způsobem rozšiřujeme naše portfolio dat.

HCSO dále realizuje dva stěžejní projekty na zlepšení správy národních datových zdrojů: projekty EMAP (Event-Based Data Platform) a VIMA (Virtual Hungary). Cílem projektu EMAP je reformovat způsob, jakým zaměstnavatelé poskytují statistické údaje založené na událostech, a to na principu jednorázového poskytování dat. Hlavním cílem projektu VIMA je vytvořit informační platformu s více zdroji, která může poskytovat nepřetržité údaje o stavu hospodářství a společnosti prakticky v reálném čase.

Náš úřad rovněž pečlivě sleduje potenciál umělé inteligence. Ta má schopnost pomáhat při sběru, analýze, správě a vykazování dat, což může vést k efektivnější a přesnější práci a ke zvýšení kvality služeb. Strojové učení usnadňuje správu rozsáhlých a nestrukturovaných dat, často označovaných jako big data. Kódování řízené umělou inteligencí se již používá v maďarské statistice zaměstnanosti a podobná technologie byla použita také při zpracování údajů ze sčítání lidu. To si získalo mezinárodní pozornost v odborných kruzích a na březnové návštěvě u nás se o detaily zajímal i předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Jaké oblasti byste rád v blízké době ještě vylepšil?

Mám tři krátkodobé strategické cíle, které se vzájemně doplňují.

Zaprvé: Chtěl bych zavést přístup a kulturu orientované na uživatele a jejich spokojenost. K dosažení tohoto cíle jsme již podnikli a dále plánujeme podniknout několik kroků, například zvýšení včasnosti a rozšíření nabídky produktů lépe vyhovujících měnícím se potřebám uživatelů. Jako konkrétní příklad uvedu, že od dubna letošního roku budeme zveřejňovat naše zprávy o HDP včasněji, a to v termínu T plus 30 dní, namísto současného T plus 45 dní.

Zadruhé: Potřebujeme účinnější a komplexnější systém správy dat, který by pokryl celý životní cyklus dat, od diverzifikace zdrojů dat až po využití a opakované použití statistických výstupů. To s sebou nese snížení administrativní zátěže a zvýšené využívání administrativních a alternativních zdrojů.

Zatřetí: Jednou z priorit je i zlepšení institucionální kultury. Představuji si statistický úřad, jehož zaměstnanci jsou vstřícní k inovacím, pružně reagují na změny, jsou kvalifikovaní a motivovaní k učení. Rovněž na interinstitucionální úrovni je nejdůležitější efektivní partnerství HCSO s univerzitami a veřejnou správou a naše mezinárodní přítomnost a spolupráce. V rámci této spolupráce pořádáme každoročně statistické soutěže pro studenty středních škol (Stat Wars) a univerzit (Stat Wars Uni). Dále pracujeme na zvyšování statistické gramotnosti uživatelů prostřednictvím našeho programu Stat Academia.

Chtěl byste něco změnit na fungování Evropského statistického systému?

V dynamickém globálním prostředí se Evropský statistický systém (ESS) a národní statistické úřady snaží přizpůsobovat a vyvíjet, aby čelily novým výzvám. Ačkoli je vždy co zlepšovat, současné úsilí svědčí o snaze zachovat relevanci a přesnost sběru a analýzy statistických údajů.

Jaké hlavní změny a výzvy čekají statistiku v příštích deseti letech?

Postavení statistických úřadů se změnilo s globální digitalizací. Na trhu s daty se objevili noví hráči – nadnárodní vlastníci dat, kteří vystavili oficiální statistiku konkurenci. Největší výzvou je vyrovnat se s touto konkurencí na trhu s daty. To vyžaduje neustálé inovace a změnu přístupu. Pokud nedokážeme transformaci přijmout, neměli bychom do závodu vůbec vstupovat, neboť jsme už selhali. Statistický úřad musí vystoupit ze svých zažitých a pohodlných pracovních schémat a uznat, že se musí stát rozhodujícím aktérem správy dat v novém datovém ekosystému prostřednictvím rozsáhlé digitalizace. Vzhledem k vědeckému, technickému a metodologickému zázemí jsou statistické úřady pro tuto roli obzvláště dobře vybaveny.

Jaké hlavní úkoly řeší maďarská statistika v letošním roce?

Jak jsem již zmínil, mezi naše hlavní úkoly patří zlepšit aktuálnost našich dat, rozšířit využívání umělé inteligence při tvorbě dat a snížit administrativní zátěž respondentů. Projektem pro letošní rok je také přechod na nový systém NACE. Dále pokračujeme ve spolupráci s našimi partnery, pracujeme na rozšíření možností dálkového přístupu k mikrodatům pro výzkumné účely a budeme opět organizovat statistické soutěže pro studenty.

Jak se připravujete na nadcházející předsednictví Maďarska v Radě EU? Bude to pro vás nová zkušenost.

Pro zajištění úspěchu a hladkého průběhu nadcházejícího předsednictví jsem učinil několik opatření. V prvé řadě vše důkladně plánujeme. Posilujeme rovněž partnerství s ostatními členskými státy, evropskými institucemi a zúčastněnými stranami prostřednictvím konstruktivní a transparentní komunikace. Kromě toho jsem pečlivě vybral a jmenoval předsedu pracovní skupiny a předsednický tým. Těmto lidem důvěřuji a jsem přesvědčený, že nás celým procesem předsednictví zdárně provedou.

Rozhovor si můžete přečíst v dubnovém čísle časopisu Statistika&My.

Předchozí článek Zahraniční obchod Česka dlouhodobě roste
Pavel Černý
Pavel Černý
Oddělení marketingu a PR

Zařazenopo 29.04.2024 09:04:00
ZdrojStatistika a my
Originálstatistikaamy.cz/2024/04/29/aron-kincses-rozhovor/
KategorieRozhovory
AutorPavel Černý

Související témata

Úřad práce | Městský Úřad | NKÚ | ČTÚ
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V