Na jihlavském náměstí začíná druhá etapa oprav kostela sv. Ignáce

Jen několik týdnů po ukončení projektu s názvem Památková obnova kostela sv. Ignáce v Jihlavě a jeho zpřístupnění veřejnosti financovaného fondy EHP a Norska, který se soustředil na opravu průčelní fasády a střechy kostela, bude zahájena II. etapa oprav v hodnotě přes 45 milionů korun.

Kostel sv. Ignáce

V posledních dvou letech procházel jihlavský kostel sv. Ignáce náročnou restaurátorsko-konzervátorskou a stavební obnovou střechy a průčelí, která byla slavnostně ukončena v prosinci loňského roku. Už na jaře tohoto roku obdržela Římskokatolická farnost u kostela sv. Jakuba, Jihlava prostředky na realizaci navazující etapy oprav, které se tentokrát budou odehrávat převážně v interiéru kostela.

Součástí projektu II. etapa památkové obnovy kostela sv. Ignáce v Jihlavě je oprava jižní pultové střechy kostela, která nebyla pro nedostatek prostředků zařazena mezi aktivity prvního projektu. V interiéru bude vyřešena absence sociálního zázemí kostela a nevyhovující stav omítek a podlah v sakristii, dále dojde k výměně elektroinstalace a části osvětlení. Obnoveny budou také podlahy a omítky na emporách, kde došlo v rámci prvního projektu k instalaci dvou výstavních expozic a popisků umělecké výzdoby kostela. Na jejich přípravě farnost spolupracovala s Muzeem Vysočiny Jihlava a zpřístupněny jsou v rámci nové návštěvní doby kostela. V době oprav bude expozice přesunuta do hlavní lodi kostela. Nejnáročnější částí projektu však bude restaurování umělecké výmalby. „Jenom náklady na restaurování přesáhnou částku 30 milionů korun. V rámci průzkumu současného stavu výmalby došlo k očištění malého kousku za hlavním oltářem a rozdíl je značný. Slibujeme si, že po ukončení tohoto projektu kostel sv. Ignáce prokoukne i uvnitř,“ říká jihlavský farář Marian Jiří Husek.

Renovací projde i dlouho opomíjená, nevzhledná jižní fasáda kostela směřující do ulice Hluboká, na kterou se farnosti podařilo získat prostředky z Programu Regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón pro rok 2024.

Interiéry kostela sv. Ignáce

Fyzická realizace projektu bude zahájena během jarních měsíců roku 2024 a pokračovat bude až do konce roku 2026. Kostel sv. Ignáce přitom stále vítá své návštěvníky. Provoz památky nebude projektem omezen. „Věříme, že zejména restaurátorská obnova nástropní výmalby a iluzivního oltáře se stane atraktivní pro pravidelné, ale i nové návštěvníky kostela. Budou totiž moci v přímém přenosu sledovat, jak se kostel mění pod rukama specialistů,“ doplňuje manažerka projektu, Jitka Klementová.

Předpoklad celkových nákladů projektu se pohybuje okolo 45 milionů korun. Farnost bude většinu prostředků čerpat z Integrovaného regionálního operačního programu pro období 2021 – 2027, který ji podpořil prostřednictvím Integrovaných teritoriálních investic Jihlavské aglomerace (IROP 2021 – 2027 ITI JA). Výše udělené dotace činí 40 850 000 korun. Na potřeby oprav však vybírají pravidelně také sami farníci.

Kontakty:

? ICLic. et Mgr. Marián Husek, Opraem., farář, mobil +420 736 523 600, e-mail: marian.husek@seznam.cz

? Jitka Klementová, manažerka projektu, mobil +420 737 816 268, email: klementova@dieceze.cz


Zodpovídá: Mgr. Radovan Daněk
Vytvořeno / změněno: 29.4.2024 / 29.4.2024

Zařazenopo 29.04.2024 08:04:00
ZdrojJihlava
Origináljihlava.cz/vismo/dokumenty2.asp?id_org=5967&id=565282

Související témata

Sv. Tomáš a Princův ostrov
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V