Květnová sváteční zastavení v Turnově

Ani letos nechybí tradiční květnová kampaň Vlajka pro republiku, připomeneme si státní svátek 8. května i městský svátek 28. května.

Kampaň Vlajka pro republiku se už tradičně snaží vzbudit v obyvatelích našeho města pocit hrdosti a vlastenectví. Připomíná oběti i hrdiny druhé světové války a podtrhuje důležitost respektu k české státnosti. Každoročně si zájemci mohou zdarma vyzvednout na sekretariátu turnovské radnice státní vlajku (k dispozici je 50 ks) a symbol naší země vyvěsit na budovy a domy ve městě. Státní vlajky jsou k dispozici také letos, a to na sekretariátu vedení města (budova historické radnice, kancelář č. 222), zastavit se můžete kdykoli v úřední dny 8:00—12:00 a 13:00—17:00 hodin.

V úterý 7. května ve 12 hodin, den před Dnem vítězství, se odehraje pieta u pomníku padlých v ulici Skálova za účasti vedení města. Předcházet jí bude položení květin u dalších pomníků ve městě.

V letošním roce si připomínáme dvacet let od vstupu České republiky do Evropské unie. Stalo se tak 1. května 2004. Šlo o dosud největší rozšíření Evropské unie, kdy k ní přistoupily také Estonsko, Kypr, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Slovensko a Slovinsko. Česká republika o vstup do Evropské unie, která vznikla roku 1993, zažádala už v roce 1996. Pokud jste po setmění zahlédli historickou radnici, mohli jste si všimnout modrého nasvícení, které bude záasadní událost připomínat po celý květen.

O tom, jak česká cesta do EU vypadala, bude nová venkovní výstava „20 let v EU“, která se brzy objeví na náměstí Českého ráje. Osm panelů vás slovem i obrazem provede nejen podstatnými okamžiky vstupu České republiky do EU, těšit se můžete také na obrázky a zajímavosti ze zákulisí.

Kulturní centrum Turnov, které chystá výstavu, připravuje také speciální program pro školy. V pondělí 6. května si žáci druhého stupně na reálných příbězích Turnováků ověří, co nám přináší členství v evropském společenství. Diskutovat budou s tlumočnicí evropského parlamentu, zástupkyní společnosti Crytur či s absolventkami programu Erasmus, který podporuje zahraniční mobilitu studentů a pedagogů. Díky novým pracovním listům žáky navíc čeká malá procházka po místech Turnova, kde finance z evropských fondů pomohly s důležitými městskými investicemi.


Městská vlajka


V úterý 28. května si pak připomeneme zásadní událost turnovské novodobé historie. Městský svátek je uctěním dne, kdy z Turnova odešla okupační armáda. Z dalších vojenských základen na jiných místech někdejšího Československa, jako byly Milovice nebo Kuřivody, odjížděly vojenské transporty zpět do Sovětského svazu až do 21. června 1991. Turnov se už 28. května 1990 stal prvním městem v republice, odkud se podařilo vojska odsunout. Významný podíl na tom měl první porevoluční starosta města Václav Šolc (1928—2016) i dlouholetý zastupitel Ivan Kunetka (oba se stali nositeli titulu Čestný občan města Turnova).

Na městských budovách bude v tento den vlát turnovská červenobílá vlajka, na Staročeských řemeslnických trzích (25.—26. května) se zastavte u stánku města Turnov. V sobotu 25. května můžete probrat turnovskou historii i současnost nad kávou se starostou.

Těšíme se na setkání na květnových akcích ve městě.


Marcela Jandová,

tisková mluvčí


Náhled pro tisk
Vytvořeno 26.4.2024 13:50:14 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenopá 26.04.2024 13:04:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/deni-ve-meste/kvetnova-svatecni-zastaveni-v-turnove.html
guidwww.turnov.cz clanek 352587

Související témata

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V