Lidé se dopustili téměř o tisíc přestupků více

18.04.2024 - 7 531 přestupků. Tolik jich loni odhalila jablonecká městská policie (MP). Je to o 902 přestupky více než v roce 2022. Těmi nejčastějšími oblastmi byly doprava, porušování vyhlášek a nařízení či zákona o odpadech. Na místě strážníci udělili pokuty ve výši 2,2 mil. korun za 4 552 přestupky, 1588 přestupcům domluvili a 1391 přestupků předali k dalšímu řešení na magistrát.

V současné době má Městská policie Jablonec nad Nisou 55 zaměstnanců, z nichž je 47 strážníků s osvědčením Ministerstva vnitra ČR a osm civilních pracovníků. K dispozici má sedm služebních vozů a dva skútry, stará se také o provoz dětského dopravního hřiště.

Bezpečnost především

Strážníci řeší dopravní prohřešky, každé ráno dohlíží u nejrizikovějších přechodů blízko škol, denně kontrolují vytipované lokality, jako jsou parky a dětská hřiště. „K těm nejčastěji prověřovaným patří Tyršovy sady, lesopark Žižkův Vrch, vnitroblok v ulici Budovatelů, v centru především ulice U Muzea a letní scéna, autobusové nádraží, OD Central, Dolní a Mírové náměstí a okolí jablonecké přehrady. Některá místa jsou vybraná na základě stížností obyvatel, další podle zjištění okrskářů a asistentů prevence kriminality, jiná mají výrazně sezónní charakter. Přítomnost hlídek zvyšuje pocit bezpečí obyvatel a odrazuje možné pachatele,“ říká ředitel MP Jablonec nad Nisou Michal Švarc.

Ke kontrole města a dopadení pachatelů městské policii vydatně pomáhá také městský kamerový a dohlížecí systém (MKDS). Vybrané lokality v Jablonci nad Nisou sleduje 38 kamerových bodů osazených 48 kamerami. Z nich je 33 kamer otočných, 15 IP stacionárních a čtyři mobilní. „V roce 2023 jsme využili dotačního titulu Ministerstva vnitra ČR a v rámci pilotního projektu jsme vybavili kamerou služební vozidlo a ještě jsme pořídili jednu kameru osobní. Obraz z obou a zvuk z osobní kamery se v online režimu přenáší na operační středisko MP. Výstupy se pak integrují do systému MKDS, kde se archivují pro další případné využití. Jen v uplynulém roce se takto uložený kamerový záznam využil při 330 událostech,“ konstatuje Švarc.

Nové mobilní kamery se objevily během minulého roku v ulici Na Vršku, na letní scéně Eurocentra, v zadním traktu v ulici Liberecká, střežily požářiště Slunečních lázní i klece k odchytu divokých prasat. Odhalovaly též hříšníky, kteří odkládali odpad, kam neměli.

Důležitá je prevence

Při primární prevenci kriminality se MP soustřeďuje především na přednášky pro všechny stupně škol od mateřských po středoškoláky. Mimo její zájem nejsou ani místní senioři. „Počátkem roku 2023 jsme se zaměřili na prevenci kyberkriminality páchané na seniorech. Společně s Centrem sociálních služeb (CSS) jsme připravili sedm přednášek, kterých se zúčastnilo téměř 200 seniorů sdružených v klubech,“ informuje preventista MP Miloslav Lejsek a pokračuje: „Podle statistik Policie ČR má kyberkriminalita alarmující, vzrůstající trend. Proto jsme se na toto téma ve svých přednáškách zaměřili. Mluvili jsme zejména o používání mobilních telefonů, počítačů a sociálních sítí. Jablonečtí senioři v této oblasti pochopitelně nezůstávají stranou a někteří se aktivně zapojují do užívání IT technologií včetně počítačových her, což samozřejmě přináší velké riziko.“

Podle Lejska stojí za zmínku také fakt, že zmíněného preventivního projektu MP se hned na počátku zúčastnilo také 25 seniorů z Ukrajiny, kteří vzhledem k válečnému konfliktu žijí v Jablonci nad Nisou. Poslední přednášku na uvedené téma zhlédnou senioři v květnu ve spolkovém domě.

Asistenti rozhodně nejsou zbyteční

Ač se to možná nezdá, důležitou práci odvádějí také asistenti prevence kriminality (APK). „Tento projekt je podporovaný z dotačního programu Ministerstva vnitra ČR a nyní u jablonecké MP pracuje šest asistentů, z nichž dva jsou Ukrajinci, kteří pomáhají s integrací a řeší různé životní situace mezi ukrajinskými uprchlíky,“ říká manažer prevence kriminality MP Tomáš Svačina.

Právě tito asistenti loni upozornili 1930 občanů na porušování zákonů a obecně závazných vyhlášek. V 532 případech osoby kouřily na zakázaných místech, ve 486 požívaly alkohol na místech zakázaných obecně závaznou vyhláškou, 389x neměl majitel psa připnutého na vodítku, 97x lidé porušovali veřejný pořádek a devět porušení souviselo s dopravou.



Zařazenočt 18.04.2024 18:04:00
ZdrojJablonec nad Nisou
Originálmestojablonec.cz/redakce/index.php?lanG=cs&slozka=238&clanek=42851

Související témata

IPhone 4 | Přestupkový zákon
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V