Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  18.04.2024 12:28:31

Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Společnost Taiwan Semiconductor Manufacturing předložila lepší než předpokládaný výhled tržeb a zůstala u plánů utratit v roce 2024 až 32 miliard dolarů, čímž podpořila očekávání trvalého růstu poptávky po umělé inteligenci. Prognóza následovala po prvním čtvrtletním zvýšení zisku za poslední rok poté, co silná poptávka po umělé inteligenci oživila růst největší asijské společnosti. Akcie firmy na newyorské burze v premarketu oslabují o 1 %

Hlavní výrobce čipů pro společnosti Nvidia a Apple očekává v červnovém čtvrtletí tržby ve výši 19,6 až 20,4 miliardy USD, což překonává odhady ve výši přibližně 19,1 miliardy USD.

Tento výhled může pomoci uklidnit některé investory, kteří se obávají, že poptávka po umělé inteligenci nevydrží nebo že ozdravení v oblasti chytrých telefonů může trvat delší dobu. Společnost TSMC minulý týden zveřejnila nejrychlejší růst tržeb od roku 2022, což naznačuje, že poptávka po čipech, které urychlují vývoj umělé inteligence, začíná kompenzovat propad trhu s chytrými telefony. Společnost Apple, která v roce 2023 tvořila přibližně čtvrtinu tržeb TSMC, zahájila rok hlubokým poklesem prodeje iPhonů.

Generální ředitel TSMC C. C. Wei však uvedl, že společnost reviduje směrem dolů svá očekávání růstu trhu polovodičů – s výjimkou paměťových čipů - pro rok 2024, a to na 10 %. Snížil také odhad růstu pro sektor „foundry“, kterému TSMC vévodí. Zůstal však u předpovědi výdajů na rozšíření a modernizaci kapacit v letošním roce ve výši 28 až 32 miliard USD.

tsmc

"Pokud se podíváme na rok 2024 jako celek, přetrvává makroekonomická a geopolitická nejistota, která může potenciálně ovlivnit náladu spotřebitelů a poptávku na koncovém trhu," řekl Wei analytikům v konferenčním hovoru.

TSMC i nadále očekává, že tržby v letošním roce vzrostou nejméně o 20 %s tím, jak se zotavuje širší trh polovodičů, ačkoli nejistota vzhledem ke globální makroekonomické volatilitě přetrvává.

Tchajwanský výrobce čipů uvedl, že zahájí hromadnou výrobu čipů nové generace 2nm v posledním čtvrtletí roku 2025, čímž zkonkretizoval časový rámec z dřívějších obecných vyjádření. Wei dodal, že automobilový byznys TSMC v letošním roce poklesne, oproti předchozím projekcím, které počítaly s nárůstem, aniž by to blíže specifikoval.

Společnost TSMC získala od poklesu v říjnu 2022 tržní hodnotu ve výši přibližně 340 miliard dolarů, přičemž se sází na to, že se stane jedním z nejzřetelnějších vítězů globálního boomu v oblasti vývoje umělé inteligence. Ve čtvrtek zaznamenala za březnové čtvrtletí lepší než předpokládaný 9% nárůst čistého zisku na 225,5 miliardy tchajwanských dolarů (7 miliard USD).

Vedení společnosti uvedlo, že zemětřesení, které tento měsíc otřáslo Tchaj-wanem, poškodilo některé přístroje používané při výrobě čipů, což v červnovém čtvrtletí snížilo hrubou marži přibližně o 50 bazických bodů.

Z dlouhodobějšího hlediska investoři očekávají, že čipy zaměřené na umělou inteligenci budou postupně zaujímat větší část tržeb. Tržby společnosti TSMC v oblasti umělé inteligence rostou tempem 50 % ročně, uvedla společnost v lednu.

Přesto někteří investoři upozorňují, že současná úroveň poptávky po čipech s umělou inteligencí je dlouhodobě neudržitelná. Jiní zůstávají obezřetní vzhledem k nejistotě, která visí nad vztahy mezi Čínou a ostrovem, který považuje za součást svého území. "Poptávka je velmi vysoká, extrémně vysoká, a my se budeme snažit zvýšit naši kapacitu, abychom zmírnili nedostatek," řekl Wei o poptávce po AI. "Letos to pravděpodobně nebude stačit, ale pro příští rok se budeme velmi snažit."

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku


Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

Út 10:26  Trhy vyčkávají před zasedáním FEDu Research (Česká spořitelna)
Út 10:02  Volkswagen: 1Q mírně nad odhady a výhled potvrzen Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688