Julie Hrstková

Foto novinářky
Představujeme vám první přednášející na VIZI ČESKA 2024. Je jí ekonomická novinářka Julii Hrstková.
Julie Hrstková, působí jako komentátorka v Hospodářských novinách, kde v minulých letech pracovala i jako ekonomická novinářka. Píše komentáře pro Český rozhlas Plus. Kromě Hospodářských novin působila v redakcích časopisu Ekonom, televize Z1 (pořady o financích a nemovitostech) a Denního Telegrafu. Vystudovala VŠE, obor Mezinárodní vztahy.

Když jste dostala nabídku k účasti na konferenci VIZE Česka, udělala jste si rešerši, co je to za akci?
Nabídku jsem dostala od doktora Jiřího Návary, kterého si velmi vážím. Viděla jsem program předchozích konferencí včetně řečníků, kteří patří mezi renomované osobnosti. Nabídku doktora Návary tak beru jako poctu a ocenění mé dlouholeté práce v médiích.
Město Tábor a další spoluorganizátoři se snaží několik let poukazovat na aktuální společenské trendy, tendence, myšlenkové proudy. Překvapilo vás, že něco podobného pořádá municipalita?
Nepřekvapilo. Je mnoho municipalit, které přicházejí s řadou velmi zajímavých nápadů, projektů, které dokáží řešit veřejný prostor ve fyzickém i duchovním smyslu. A je to dobře. Vůbec nerozumím, proč by měl kdokoliv podceňovat zástupce měst a obcí. Aktuální společenská témata se týkají všech. A tato konference odpovídá na výzvy, které doba přináší.
Jste zkušená novinářka. Vybrali jsme společně téma Věrohodnost informací v současném světě. V čem je podle vás toto téma důležitější dnes než například před 10, 20 lety?
Byla jsem naivní, když jsem se kdysi domnívala, že jednoduchá dostupnost informací, kterou přinesl internet, povede k tomu, že lidé budou rádi za to, že si mohou vše důkladně ověřit „jedním klikem“. Stal se pravý opak. Lidé, kteří obecně nejraději věří někomu blízkému (kamarádovi, rodině, sousedovi apod.) se začali v podobných skupinách, kde je „přítelem“ každý, komu se příspěvek líbí, uzavírat na sítích, kde má jakákoliv informace oproti reálnému životu daleko větší dosah. A protože lidé nejraději sdílí to, čemu chtějí věřit, nikoliv to, čemu by měli věřit (tedy realitě, kterou lze popsat, ověřit), stal se dosah nepravdivých zpráv naprosto unikátním. V současné době do této rovnice vstupuje nová proměnná a tou je umělá inteligence (UI). Jestliže bylo pro mnohé uživatele světové sítě „obtížné“ udělat několik kliků na ověření informace, co se stane, když budou věřit tomu, co jim připraví UI? A do jaké míry budou i zkušení hledači opravdových informací schopni odhalit podvody UI, když už nyní umí napodobit styl psaní, hlas i podobu jakéhokoliv člověka?
Ověřování informací v novinářském stavu vázne, nebo je naopak na toto „etické řemeslo“ kladen ještě větší důraz?
Každá redakce, která si své profese váží, i Syndikát novinářů mají svůj etický kodex, který klade důraz na pravdivé a nezkreslené informace. Je na každém novináři a každé redakci (před tím, než vyjde článek, prochází bedlivou kontrolou několika členů redakce), aby tento kodex dodržela v tom nejlepším smyslu slova. A také se o to všichni snažíme.
Proč je v části společnosti poptávka po „alternativních“ informacích z dezinformační scény?
Domnívám se, že lidé vždy raději věří tomu, čemu věřit chtějí. Navíc dezinformace často poskytují příjemcům pocit čehosi unikátního. Tedy, že jsou členy výlučného klubu, klubu „tajných“ informací, které nejsou dostupné nikomu z nezasvěcených. Část populace je zklamána z ekonomického a politického vývoje (což se děje vždy), a tak je ochotna věřit čemukoliv, co popírá nebo dokonce dehonestuje současnou politiku. Tato poptávka tu byla vždy. Teď je jen kvůli všudypřítomným technologiím víc vidět.
Jak se těšíte na podzim do Tábora a co od konference očekáváte?
Těším se moc a očekávám zajímavá témata výjimečných hostů.

Luboš Dvořák, koordinátor pro komunikaci s veřejností a médii
Zodpovídá: Eva Oupicová, DiS.
Vytvořeno / změněno: 17.4.2024 / 17.4.2024


Zařazenopo 29.04.2024 11:04:00
ZdrojTábor
Origináltaborcz.eu/vismo/dokumenty2.asp?id_org=16470&id=96569
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V