Nové víkendové autobusové spoje v Podkrkonoší vyjedou 27. dubna

Od soboty 27. dubna 2024 vyjedou nové víkendové autobusové spoje na lince 536 Dvůr Králové nad Labem – Bílá Třemešná – Pecka – Nová Paka – Stará Paka. Oblast Podkrkonoší tak získá nové víkendové spojení, které zlepší dopravní obslužnost obcí a zvýší dostupnost turisticky atraktivních míst v regionu Novopacka a Královédvorska. Na lince 536 budou provozovány v sobotu, neděli a svátek 3 páry spojů v ranní, odpolední a podvečerní hodině.


Na lince 536 budou provozovány v sobotu, neděli a svátek 3 páry spojů v ranní, odpolední a podvečerní hodině.

JŘ linka č. 536 Podkrkonoší

V úseku Stará Paka – Nová Paka pojede navíc ještě spoj s odjezdem ve 20:35.


Víkendové spoje linky 536 budou mít v přestupních bodech zajištěny přípoje na autobusové a vlakové linky, které umožní plynulejší dopravu do vzdálenějších cílů ve Středočeském, Libereckém kraji a Hlavního města Prahy a jsou blíže popsány v následující části této zprávy.

Ve Staré Pace budou navazovat na spěšné vlaky linky V41 od Kolína a osobní vlaky linky L3 od Liberce s odjezdy 8:35, 12:35 a 16:35 do Dvora Králové nad Labem a ve 20:35 do Nové Paky.

V Nové Pace jsou možné přestupy od autobusové linky 405 z Prahy, Mladé Boleslavi, Sobotky a Jičína.

Víkendové spoje linky 536 dojíždějí do Dvora Králové nad Labem k železniční stanice k rychlíkům linky R14 s odjezdy před 10., 14. a 18. hodinou, které umožňují spojení do Hradce Králové, Pardubic, Semil, Turnova a Liberce a autobusové linky 410 ve směru Trutnov a Pec pod Sněžkou.

Ze Dvora Králové nad Labem jsou odjezdy po 10., 14. a 18. hodině opět od rychlíků R14 ze směrů Pardubice, Hradec Králové, Liberec a autobusové linky 410 z Pece pod Sněžkou a Trutnova.

V Nové Pace navazují autobusové spoje linky 405 ve směru Jičín, Mladá Boleslav a Praha. Ve Staré Pace mají spoje návaznost na osobní vlaky linky L3 ve směru Semily, Turnov a Liberec a spěšné vlaky linky V41 směr Kolín.

Podrobnější informace o časových polohách a možnostech přestupů naleznete ve vyhledávači spojení na www.idos.cz.


Víkendové spoje Podkrkonoším na lince 536


Pro jednodenní cestování v Královéhradeckém kraji doporučujeme využít výhodné jednodenní síťové jízdenky IREDO pro jednotlivce (200 Kč) nebo skupinu až 5 osob (490 Kč). Podrobnější informace o tarifu naleznete na webu www.dopravakhk.cz.

Sbírejte razítka při svých cestách a účastněte se soutěže s Veřejnou dopravou Královéhradeckého kraje. Více informací o soutěži naleznete na webu www.dopravakhk.cz.


Co navštívit ve Dvoře Králové nad Labem

Ve Dvoře Králové nad Labem můžete navštívit Safari Park, nejznámější zoologickou zahradu v Česku. Najdete tu přes 2 300 zvířat, největší kolekci afrických zvířat v Evropě a jedinečné Africké a Lví safari. Dvorský safari park je také světovou jedničkou v odchovu kriticky ohrožených zvířat a jejich navracení zpět do přírody. Zároveň je to jediné místo na světě, kde se podařilo rozmnožit severního bílého nosorožce v lidské péči.

Město Dvůr Králové nad Labem bývalo sídlem významných textilních továren. Historii textilního průmyslu v tomto regionu je věnována expozice textilního tisku. Vystavené exponáty Vám přiblíží způsoby, druhy a možnosti potisku textilu. Díky původním strojům, doplněným množstvím vzorníků a látek, nahlédnete pod pokličku nejen tiskařům, ale i designérům, rytcům a vzorkařům. Také je zde připravena malá tiskařská dílna, kde si můžete pomocí ručně vyráběných forem ozdobit látku podle vlastní fantazie.

Muzeum minerálů ve Dvoře Králové nad Labem je fascinující destinací pro všechny, kteří mají zájem o přírodní krásy a geologii. Toto muzeum nabízí rozsáhlou sbírku více než 6000 ks minerálů a drahých kamenů z České republiky i z celého světa, které jsou vystaveny v 135 osvětlených vitrínách. Kromě toho, muzeum nabízí zážitkovou akci rýžování zlata (pyritu) a českých granátů, která se koná během letních měsíců na zahradě muzea.

Nedaleko Dvora Králové nad Labem se nachází obec Žireč, ve kterém můžete navštívit nově otevřené Cyklomuzeum. Nachází se v historické budově sýpky v žirečském parku. Expozice zahrnuje více než 200 bicyklů, od nejstarších velocipédů až po závodní kola a filmová kola známá z posledních let. Návštěvníci si mohou prohlédnout také rozmanité cyklo-doplňky, náhradní součástky, trofeje, dobové fotografie a tiskoviny. Cyklomuzeum nabízí interaktivní prvky, jako je trenažer vysokého kola, ochutnávku bylinkových sirupů a čajů, a kvízové hry pro děti.


Výlet do Bílé Třemešné

Nedaleko Bílé Třemešné, přibližně 3,5 km, se nachází přehrada Les Království, která je významnou technickou a historickou památkou. Byla postavena v roce 1920 a je známá svým unikátním romantickým a pseudogotickým architektonickým stylem. Hráz přehrady je zděná z královédvorského pískovce a je doplněna dvěma branami s ozdobnými věžičkami. Přehrada má nejen praktický význam pro regulaci vodního toku Labe, ale také estetický, jelikož harmonizuje s okolní přírodou a působí velmi romanticky. Její krása a jedinečnost přitahují mnoho turistů, kteří zde mohou obdivovat nejen přehradu samotnou, ale i okolní přírodu.

Z Bílé Třemešné se můžete také vydat na Zvičinu červenou turistickou trasou přes Lázně pod Zvičinou. Délka trasy je přibližně 4,2 km. Zvičina je nejvyšší vrch a dominanta Podkrkonoší s nadmořskou výškou 671 m n. m. Na vrcholu Zvičiny stojí barokní kostel sv. Jana Nepomuckého z roku 1706 a Raisova turistická chata. Z několika vyhlídkových míst na Zvičině se nabízí panoramatické výhledy do Polabí s Kunětickou horou, na Jičínsko, Bradlec, Tábor, Kumburk, Novopacko, Staropacké hory, hrad Pecka, Ještěd, Krkonoše, Královédvorsko, přehradu Les Království a Královecký Špičák. Zvičinu navštěvoval Karel Jaromír Erben, Karel Václav Rais, Jaroslav Vrchlický, Václav Štech, Ignát Hermann a zastavil se tu i Karel Hynek Mácha. Ze Zvičiny můžete dojít červenou trasou do Mostku na spojení, které Vás doveze zpět domů.


Na hrad Pecka

Hrad Pecka, známý jako perla Podkrkonoší, je historický hrad, který se nachází v malebné krajině. Tento hrad je jedinečný tím, že je jediným interiérově zpřístupněným objektem v celém regionu. Z hradní vyhlídky si tak můžete v plné kráse prohlédnout centrální masív Krkonoš se Sněžkou a Černou horou či nejvyšší bod regionu, vrch Zvičina (671 m n. m.). Je to ideální místo pro chvíle klidu a obdivování krásy české přírody.

Hrad nabízí dva prohlídkové okruhy, které vás provedou historickými místnostmi, mučírnou a rozsáhlými sklepeními. Obdivujte unikátní fragmenty sgrafitové výzdoby a odhalte tajemství hradní studny hluboké 56 metrů.

Během letních měsíců se hrad proměňuje v živou scénu plnou kulturních akcí. Šermířská a divadelní představení, speciální prohlídky s kostýmovanými průvodci a pikniky v hradním parku.


Nová Paka

Pokud se vydáte do Nové Paky, navštivte Expozici drahých kamenů v Městském muzeu Nové Paka. Expozice představuje fascinující výběr z rozsáhlé sbírky broušených a leštěných “polodrahokamů”. Tyto vzácné kameny pocházejí z nalezišť v okolí Nové Paky. Co můžete očekávat:

  • Gigantické geody z lomu Hvězda - Tyto impozantní geody jsou skvostem expozice. Pocházejí z lomu Hvězda a jsou ohromující svou velikostí a krásou.
  • Acháty z Kumburského Újezdu - Neobvykle zbarvené acháty jsou dalším pokladem. Jejich barvy a vzory jsou fascinující a přitahují pozornost návštěvníků.
  • Jaspisy z Kozákova - Velké kusy jaspisu z Kozákova jsou dalším zajímavým exponátem. Jaspis je známý svou pestrou paletou barev a vzorů.
  • Hvězdový křemen z vrchu Strážníka - Tento křemen má unikátní texturu a vzhled, který připomíná hvězdnou oblohu. Je to vzácný klenot, který stojí za prohlídku.

V Městském muzeum Nová Paka můžete shlédnout i další expozice, a to Novopacký betlém, Vlastivědnou expozici, Expozici vulkanismu, Expozici geologického vývoje a Expozici spiritismu.

Na okraji Nové Paky můžete navštívit Přírodní park Sýkornice. Park Sýkornice je malebnou oblastí, která nabízí příjemné procházky a krásné přírodní scenérie. Parkem vede naučná stezka, na které se ukrývají Sýkornické vodopády. Trasa je dlouhá přibližně 4 kilometry a nabízí 5 zastavení s informačními tabulemi. Můžete se dozvědět více o místní přírodě, geologii a historii.


Kumburk – zřícenina hradu i vyhlídka

Nedaleko Staré Paky, přibližně 5 km, se nachází zřícenina hradu a vyhlídka Kumburk. Zřícenina hradu stojí na stejnojmenném vrchu v nadmořské výšce 642 metrů a je chráněn jako kulturní památka. Hrad Kumburk má bohatou historii, během husitských válek bylo kolem hradu postaveno vnější opevnění a v 16. století byl používán jako vězení. Dnes je Kumburk oblíbeným výletním místem, známým pro své romantické ruiny a nádherné výhledy na Krkonoše a Jičínskou kotlinu.


Zdroj: Veřejná doprava Královéhradeckého kraje


Zařazenost 17.04.2024 09:04:00
ZdrojDvůr Králové nad Labem
Originálmudk.cz/cs/radnice/zpravy-z-odboru/dopravni-a-spravni/nove-vikendove-autobusove-spoje-v-podkrkonosi-...
guidwww.mudk.cz clanek 351970
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V