Pozor na změnu přednosti v jízdě ve Fučíkově ulici

Zóna 30 označená svislým dopravním značením, dlážděné retardéry na křižovatkách a nově také zrušení hlavní komunikace a nastavení pravidla pravé ruky. To vše jsou prvky, které mají přinést zklidnění v ulici Fučíkova.

Na konci roku 2023 byl zahájen provoz dlouho připravované a ještě déle žádané dopravní stavby ve Fučíkově ulici. Jeden z hlavních cílů realizace bylo zklidnění provozu v přiléhající bytové oblasti i v ulici Nádražní. Dostavbu nájezdu na I/10 v Ohrazenicích tak doplnila další zásadní stavba - mimoúrovňová křižovatka ve Fučíkově ulici. Věříme, že pro většinu Turnováků i obyvatel okolních obcí jsou velkým přínosem.

Současná úprava dopravního provozu ve Fučíkově ulici se stavbou výše zmíněné mimoúrovňové křižovatky bezprostředně souvisí. Opatření mají zpomalit provoz a co nejvíce omezit užití pro tranzitní nákladní dopravu. Nová křižovatka v ulici Fučíkova má nákladní dopravu navádět přímo k průmyslovému areálu a úprava rychlosti celkově zklidnit provoz v obytné čtvrti. Z dopravního modelu nastavení zóny 30 vyplynulo jako zásadní opatření proti nárůstu dopravy a hluku. Pokud by nedošlo k těmto úpravám, na Fučíkově ulici by mohla významně narůst intenzita provozu a stala by se přivaděčem k nové křižovatce z širšího okolí.

K zóně 30 a zpomalovacím prvkům v nejbližší době přibude také změna přednosti v jízdě! Ve Fučíkově ulici budou odstraněny dopravní značky „Hlavní pozemní komunikace“, na křižovatkách přibude vodorovné dopravní značení. Příčné souvislé čáry budou upozorňovat na přednost v jízdě zprava. V celé délce ulice Fučíkova tak začne platit pravidlo pravé ruky. Přechodně bude instalováno také svislé dopravní značení, které řidiče na změnu upozorní.


Fučíkova ulice

Fučíkova ulice před úpravami (foto P. Charousek)

Popsaná opatření už dříve vysvětloval starosta města Tomáš Hocke: „Rád bych touto cestou vysvětlil lidem nejenom z Fučíkovy ulice, ale vlastně z celé čtvrti mezi Nádražní ulicí a silnicí 1/10, proč zde vznikly dlážděné retardéry a zvýšené křižovatky.

Součástí společenské dohody, kterou jsme zhruba před pěti lety společně uzavřeli, bylo, že ve Fučíkově ulici vznikne sjezd a nájezd ze silnice I/10 a zároveň jsem slíbil, že vyvinu maximální úsilí, aby touto ulicí nejezdily nákladní automobily. Také aby se celá čtvrť zklidnila dopravně, protože stížností na rychlé průjezdy ve Fučíkově ulici je zaznamenáno relativně hodně. Jednání probíhala především s Dopravním inspektorátem Policie České republiky a radničním odborem dopravy.

Řešením byla tzv. zóna 30, což ale neznamená pouze osazení tzv. svislého dopravního značení (dopravních značek), ale je nutné do území instalovat ještě další prvky. Proto tady nově máme zvýšené křižovatky a zpomalovací retardéry i v bočních ulicích. Původní podmínkou bylo zhotovit dláždění v celých křižovatkách, nakonec jsme došli ke kompromisu, že budou jen při vjezdu do zóny a na okrajích křižovatek. Retardéry mají řidiče přinutit, aby ulicí projížděli sníženou rychlostí. Jejich výška je odvislá od toho, že ulicí jezdí také autobus. Bez těchto úprav bychom nezískali schválení dotčených orgánů státní správy.“

Také díky novému opatření přednosti zprava by se Fučíkova ulice měla stát klidnější součástí obytné zóny, měla by se zbavit nadměrného tranzitního provozu, řidiči by zde měli dát nohu z plynu. Děkujeme, že respektujete dopravní značení a jezdíte ohleduplně.


Marcela Jandová,

tisková mluvčí

Zdroj fotografie TvA

Náhled pro tisk
Vytvořeno 17.4.2024 9:04:50 | přečteno 0x | marcela.jandova

Zařazenost 17.04.2024 09:04:00
ZdrojTurnov
Originálturnov.cz/cs/aktuality/mestsky-urad-informuje/pozor-na-zmenu-prednosti-v-jizde-ve-fucikove-ulici.htm...
guidwww.turnov.cz clanek 351959
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V