Pozvánka: Poslední adresa Antonína Šindeláře


V pátek 19. dubna 2024 ve 12 hodin si městská část Praha 4 připomene úspěšného stavitele a politika Antonína Šindeláře, kterého komunistický režim připravil o podnikání, majetek a nakonec i život. Na domě číslo 1664/1 v ulici Sdružení v Nuslích bude umístěna pamětní tabulka Poslední adresa. Bude připomínat muže, který se mimo jiné podílel na vzniku vilové osady Dobeška.

Po komunistickém převratu byl Antonín Šindelář souzen společně s dalšími perzekvovanými funkcionáři Československé strany národně sociální v tzv. procesu Horáková a spol. Byl odsouzen k šestnácti letům vězení, zbaven občanských práv a byl mu zkonfiskován veškerý majetek. Jeho životní příběh přiblíží historik Michal Louč z Vojenského historického ústavu a Petr Hlaváček z Ústavu pro studium totalitních režimů.

Smyslem ojedinělého projektu, který vznikl v roce 2014 z iniciativy nezávislého publicisty Sergeje Parchomenka, je připomínat životní příběhy lidí, kteří se stali obětí komunistického režimu. Na zdech domů, kde tito lidé žili v době svého zatčení, jsou umístěny pamětní tabulky velikosti dlaně nesoucí základní údaje o člověku, který se domů už nikdy nevrátil.

První pamětní tabulky připomínající oběti sovětského Velkého teroru byly umístěny v roce 2014 v Moskvě s přispěním badatelského zázemí Historického a lidskoprávního sdružení Memorial. V České republice projekt zaštítil Ústav pro studium totalitních režimů a první tabulky obětem komunistických represí se objevily na pražských domech v roce 2017.

Navrhnout umístění tabulky může kdokoli – příbuzní, obyvatelé domu nebo třeba studenti, kteří se zabývají osudy perzekuovaných. O umístění tabulky je možné požádat prostřednictví webové stránky www.posledniadresa.cz .

Umístění pamětní tabulky, která bude připomínat úspěšného podnikatele a politika z dnešní Prahy 4, je výsledkem spolupráce městské části Praha 4, Ústavu pro studium totalitních režimů, Kabinetu dokumentace a historie Vězeňské služby ČR a Vojenského historického ústavu Praha.

Vězeňská fotografie Antonína Šindeláře - Zdroj: https://posledniadresa.cz/www/Names/Name/61
Vězeňská fotografie Antonína Šindeláře

Zařazenoút 16.04.2024 22:04:00
ZdrojPraha 4
Originálpraha4.cz/Pozvanka-Posledni-adresa-Antonina-Sindelare-1.html
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V