EU na konferenci „Náš oceán“ v Řecku oznámila závazky v hodnotě 3,5 miliardy eur na ochranu oceánů a podporu udržitelnosti

Závazky v hodnotě 3,5 miliardy eur na ochranu oceánů

Evropská unie dnes na konferenci „Náš oceán“ v Řecku potvrzuje svou silnou angažovanost v oblasti mezinárodní správy oceánů tím, že oznámila 40 závazků týkajících se opatření na rok 2024. Tato opatření budou financována z 3,5 miliardy EUR z různých fondů EU. Představují největší částku, kterou kdy EU oznámila od zahájení konferencí „Náš oceán“.

Konference „Náš oceán“ je mezinárodní úsilí, které bylo zahájeno v roce 2014 a každoročně pořádáno jinou vládou a jehož cílem je posílit globální správu oceánů a opatření na podporu zachování moří a udržitelného rozvoje. Letošní konference vyzývá ke společnému úsilí na celém světě na podporu bezpečného, chráněného, čistého, zdravého a udržitelně spravovaného oceánu. Na konferenci přijímá EU závazky týkající se všech témat této akce: udržitelný rybolov, chráněné mořské oblasti, oceány a změna klimatu, udržitelné modré ekonomiky, znečištění moří, námořní bezpečnost a další oblasti.

Závazky EU týkající se bezpečného, chráněného, čistého, zdravého a udržitelně spravovaného oceánu

Udržitelný rybolov:

  • 1,9 miliardy EUR v rámci Nástroje pro oživení a odolnost na podporu udržitelného rybolovu, což je jedna z největších oznámených částek. Použije se v řeckých, španělských, kyperských, polských a portugalských plánech pro oživení a odolnost (2020–2026) na podporu investic a reforem v oblasti udržitelného rybolovu a akvakultury.
  • 23,5 milionu EUR v období 2024–2025 na podporu regionálních organizací pro řízení rybolovu, regionálních rybářských orgánů a příslušných mezinárodních dohod v Atlantském oceánu, Tichomoří, Indickém oceánu, Arktidě a Antarktidě a Středozemním a Černém moři.
  • 1,5 milionu EUR na podporu provádění dohody o opatřeních přístavních států v boji proti nezákonnému, nehlášenému a neregulovanému rybolovu.

Chráněné mořské oblasti:

  • 1,36 milionu EUR na podporu provádění mořské biologické rozmanitosti v oblastech mimo vnitrostátní jurisdikci (BBNJ)
  • 24 milionů eur na ochranu biologické rozmanitosti moří a zachování mořských ekosystémů v proudu Blue Benguela Current (Jižní Afrika), na Maledivách, Surinamu a ve francouzských jižních a antarktických pozemcích

Oceány a změna klimatu:

  • 103 milionů EUR na programy pozorování oceánů (Copernicus, Wekeo, Neccton) a výzkum zaměřený na rozvoj modelů oceánů pro předpovědi klimatu.

Udržitelné modré ekonomiky:

  • 130 milionů EUR v rámci Nástroje pro oživení a odolnost. Použije se v italských a portugalských plánech pro oživení a odolnost na podporu dvou investic (2020–2026) do udržitelné modré ekonomiky.
  • 134 milionů eur na pomoc africkým zemím při rozvoji jejich modré ekonomiky udržitelným způsobem. To odpovídá 59 milionům EUR pro západní Afriku, 10 milionům EUR pro Mauritánii, 35 milionům EUR pro Mosambik, 30 milionům EUR pro Angolu.

Znečišťování moří:

  • 980 milionů EUR v rámci Nástroje pro oživení a odolnost. Použije se v Řecku, Španělsku, Itálii, na Kypru a ve Finsku (2020–2026) na podporu čtyř investic a dvou reforem v boji proti znečištění moří.

Námořní bezpečnost:

  • 45 milionů EUR na posílení námořní bezpečnosti v západní části Indického oceánu a v regionech Guinejského zálivu v Africe.

Podpora Středomoří:

  • EU a Švédsko se zavázaly poskytnout 7,5 milionu EUR na partnerství v oblasti modrého Středomoří na podporu udržitelného rozvoje modré ekonomiky v oblasti Středomoří. To je v souladu se Zelenou dohodou pro Evropu, Agendou EU pro Středomoří a s ministerským prohlášením Unie pro Středomoří o udržitelné modré ekonomice.
  • 2 miliony EUR na projekt na podporu smluvních stran Barcelonské úmluvy v jižním Středomoří při provádění ekosystémového přístupu k dosažení dobrého stavu životního prostředí (EcAp MED PLUS) od roku 2024 do roku 2027.

Výzkum:

  • Prostřednictvím mise EU na obnovu našich oceánů a vod je 92,3 milionu EUR vyčleněno na obnovu naší modré planety a zajištění udržitelné modré ekonomiky.

Pozadí

Oceány a moře pokrývají 71 % zemského povrchu. Oceán je pod tlakem: trpí globálním oteplováním, neudržitelnými postupy, nezákonným rybolovem, znečišťováním a ztrátou mořských stanovišť. Cílem konference o oceánech je posílit společné úsilí o řešení těchto otázek. Země z celého světa, občanská společnost a průmysl v rámci konference hledají společná řešení a předkládají ambiciózní závazky k ochraně oceánu. Konference „Náš oceán“, která byla zahájena v roce 2014, od té doby mobilizovala více než 2160 závazků v hodnotě přibližně 130 miliard USD.

EU vyvinula nástroj pro sledování závazků, který je k dispozici na internetových stránkách konference „Náš oceán“. TEN občanům umožňuje sledovat pokrok při plnění všech závazků přijatých na všech konferencích „Náš oceán“.

Kromě svých závazků EU spolupořádala doprovodnou akci na vysoké úrovni, v níž se společně s vládami Belgie, Chile, Kostariky, Francie, Korejské republiky, Nigérie a Palau, jakož i s Radou pro obranu přírodních zdrojů, iniciativou Bloomberg Philanthropies Ocean Initiative, Aliancí na volném moři, Mission Blue, Pew, Mezinárodní unií pro ochranu přírody a Evropským úřadem pro ochranu přírody spolupořádala doprovodnou akci na vysoké úrovni, v níž vyzvala k urychlené ratifikaci dohody o BBNJ. EU rovněž uspořádala doprovodné akce v rámci mise EU pro oceány (16. dubna) a o oceánech a klimatu s Mercator Ocean International (15. dubna).

Odkaz na zveřejněné závazky bude k dispozici v nadcházejících dnech.

Pro více informací

Konference o našich oceánech

Mise EU: Obnova našich oceánů a vod

Dohoda v rámci Úmluvy Organizace spojených národů o mořském právu o zachování a udržitelném využívání biologické rozmanitosti moří v oblastech mimo jurisdikci jednotlivých států (dohoda BBNJ)

Nezákonný, nehlášený a neregulovaný rybolov

Quote

Evropská unie nadále podporuje oceány. Evropská unie s přísliby v hodnotě 3,5 miliardy eur potvrzuje své pevné odhodlání chránit oceány. Oceán je součástí naší společné odpovědnosti. Rok po uzavření dohody o BBNJ jsem rád, že zde v Řecku zopakuji ambici EU i nadále působit jako hybná síla udržitelnosti oceánů.
Virginijus Sinkevičius, komisař pro životní prostředí, oceány a rybolov 2024-04-15


Zařazenoút 16.04.2024 12:04:00
ZdrojEvropská komise
Originálec.europa.eu/commission/presscorner/api/documents?reference=IP/24/2049&language=cs
guid/IP/24/2049/
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby

Hypotéky, Stavební spoření

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzdy, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Obchodní rejstřík

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat

Používání cookies

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o. V